Omladinska regionalna liga odlična prilika za razvoj mladih fudbalera

Radiosarajevo.ba
Omladinska regionalna liga odlična prilika za razvoj mladih fudbalera
/ FOTO: FS BiH
Na inicijativu sedam fudbalskih saveza iz jugoistočne Evrope jučer je u Zagrebu održan sastanak stručnih rukovodstava tih saveza a tema je bila formiranje zajedničke fudbalske lige za mlađe kategorije muških i ženskih klubova.

Hrvatski nogometni savez ugostio je predstavnike fudbalskih saveza Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije te se na konstruktivnom sastanku razgovaralo o pokretanju zajedničke lige koja bi za cilj imala razvoj i sticanje međunarodnog iskustva za nogometaše i nogometašice mlađih uzrasnih kategorija.

Postoji veliki razvojni potencijal takmičenja koje bi okupilo sedam zemalja, u kojima živi oko 30 miliona ljudi, složili su se svi prisutni, te je postignut načelni dogovor oko nekoliko ključnih parametara takvog takmičenja. Dogovoreni su i konkretni naredni koraci, uključujući internu analizu ovog okvirnog prijedloga u svakom savezu, o čemu bi se razgovaralo na novom sastanku početkom iduće godine.

"Naredni sastanak zakazan za kraj januara. U tom periodu savezi treba da analiziraju stručne, marketinške i sve ostale aspekte organizacije ovog takmičenja. U tom ćemo periodu kontaktirati i klubove i dobiti i njihovo mišljenje" rekao je Elmir Pilav, direktor Odjela za takmičenja i upravljanje događajima.

U Fudbalskom klubu Sarajevo ističu da je ideja izuzetno dobra, te da bi jedini problem mogao biti finansijske prirode.

"Sigurno je riječ o dobroj ideji. Nadam se da će naš Savez kontaktirati naše klubove, kako bi dobili sve informacije i sa relevantnim faktorima donijeti najbolja rješnje za veliki napredak omladinskih kategorija. Ako bi se formirala ta liga, dobili bi jednu kvalitetnu omladinski ligu, gdje se mladi igrači mogu još bolje razvijati. Što se tiče FK Sarajevo, nama bi odgovarao takav format takmičenja", rekao je Faruk Ihtijarević i dodao:

"Smatram da jedini problem pri organizaciji takvog sistema može biti onaj finansijski, obizrom na veliki region, na kojem bi se igrala liga, a ostali apsketi, poput sigurnosti, smatram da ne predstavljaju probleme", istakao je Ihtijarević.

Najveći problem pored sigurnosti za organizaciju seniorske regionalne lige, predstavljao bi izlazak na međunarodnu scenu, ističu u Sarajevu.

"Ako bi se u budućnosti formirala seniorska liga, koja bi nastala kao produkt jako dobre organizacije omladinskog takmičenja, za samo takmičenje bi morali biti zadovoljeni svi kriteriji. Postavlja se pitanje izlaska na međunarodnu scenu iz tog takmičenja, a Sarajevo ne može zapostaviti domaće prvenstvo. Mogu reći da smo sigurno za napredak, uz dogovor sa našim krovnim savezom", dodao je Ihtijarević.

Kontaktirali smo i FK Željezničar, ali još uvijek nismo dobili odgovor na upit, pa ćemo stav vezan za formiranje omladinske regionalne lige iz Zvorničke 27 objaviti naknadno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije