Ko to tamo krije pare? Najbolji svjetski fudbaleri u središtu porezne afere

Radiosarajevo.ba
Ko to tamo krije pare? Najbolji svjetski fudbaleri u središtu porezne afere
Football leaks je web-stranica koja objavljuje informacije o plaćama, prihodima i ugovorima poznatih fudbalera, menadžera i klubova. Napravljena je u septembru 2015. godine i od prvog dana počela je potresati fudbalski svijet.

Tako je nakon što su objavljeni podaci o saradnji Twentea i Doyen Sportsa, Fudbalski savez Holandije zabranio Twenteu nastup u Evropi u naredne tri godine. Objavljene su i sve informacije o kupovini Monaca, ugovoru Neymara, kao i transferu Garetha Balea iz Tottenhama u Real Madrid.

Međutim tek od ovog mjeseca o Football leaksu se počelo intenzivnije govoriti. Der Spiegel u saradnji s ostalim evropskim medijima (L'Espresso, Le Soir, Mediapart, Pollitiken, El Mundo, Sunday Times...) počeo je objavljivati informacije o utaji poreza svjetskih fudbalskih zvijezda, a među prvima na udaru su se našli Jose Mourinho i Cristiano Ronaldo. Ovi mediji navodno posjeduju preko 18 miliona dokumenata koji dokazuju da su brojne svjetske zvijezde utajile porez.

Navodno su Mourinho i Ronaldo prebacili veliki broj novca na Britanske Djevičanske Otoke. Informacije se temelje na preko dva terabajta informacija koje posjeduju ove medijske kuće. Portugalci su demantirali ove informacije, a oglasila se i fudbalska agencija Gestifute koja zastupa Ronalda i Mourinha, te istaknula da njihovi klijenti uredno izvršavaju obaveze prema Španiji i Velikoj Britaniji.

Ove medijske kuće istaknule su kako će u narednih nekoliko sedmica objaviti brojne informacije o nepravilnostima u ugovorima ili s utajom poreza velikih fudbalskih zvijezda. Tako je prema dokumentaciji koju ovaj konzorcij ima, Cristiano Ronaldo prebacio 63.5 miliona eura na Britanske Djevičanske Otoke krajem 2014. godine.

Jose Mourinho je navodno u periodu dok je bio menadžer Real Madrida (2010-2013), prebacio 12 miliona eura na švicarski račun koji posjeduje kompanija na Britanskim Djevičanskim Otocima. U sve je umiješan i jedan od najpoznatijih menadžera na svijetu, Jorge Mendes.

Danas se pojavila informacija kako je istragom obuhvaćen i Luka Modrić, koji je navodno prodao prava od "image rightsa" jednoj kompaniji iz Luksemburga za višemilionski iznos. Španske porezne vlasti sada istražuju da li se radi o nezakonitoj transakciji, odnosno da li je Modrić izbjegao plaćanje poreza u toj zemlji.

Mali otoci poput već spomenutih Britanskih Djevičanskih Otoka ili Macaoa, Bahama ili Paname nude svojim klijentima sigurnost novca u bankama i jako male poreze. Iako su ovo legalni načini da se iskoriste porezne olakšice, one se često koriste da se prikriju pravi vlasnici i porijeklo novca, kako bi se izbjeglo plaćanje poreza. To se najčešće odvija formiranjem takozvanih fiktivnih kompanija, koje se čine kao legitimne, a zapravo nemaju ni ureda, ni zaposlenika, ni službe, osim da upravljaju novcem skrivajući njegovo porijeklo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije