Novi VAR dodatak: Poznato je kako radi i koja je njegova uloga

0
Radiosarajevo.ba
Novi VAR dodatak: Poznato je kako radi i koja je njegova uloga
Foto: Sport bible / VAR na utakmici Belgije i Slovačke

Belgiji je poništen izjednačujući gol protiv Slovačke uz pomoć nove tehnologije na Euro 2024 koja još nije viđena u Premier ligi.

Slovačka je zabilježila historijsku pobjedu u svojoj prvoj grupnoj utakmici na turniru, protiv Belgije koja nije uspjela da se vrati nakon ranog gola Ivana Schranza, postignutog nakon velike greške Woeta Faesa.

Njihova pobjeda izazvala je masovne proslave na terenu nakon završetka utakmice, u najvećem iznenađenju takmičenja do sada.

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Belgija je dva puta poslala loptu u mrežu preko Romelua Lukakua, ali VAR je oba puta intervenisao i poništio njegove pogotke.

Napadač je bio u ofsajdu nakon udarca glavom Amadoua Onane, što je bila relativno jednostavna odluka, ali njegov drugi poništeni pogodak izazvao je kontroverzu.

Belgija je s klupe uvela napadača RB Leipziga Loisa Opendu, koji je kažnjen zbog igranja rukom u pripremi Lukakuovog gola, a VAR je koristio novu tehnologiju kako bi donio odluku.

Zvanična lopta za Euro 2024 koju je napravio Adidas ima čip u centru koji pruža nove uvide u kretanje lopte i sistem je mogao otkriti da je Openda rukom dodirnuo loptu.

EURO 2024 | Veliko iznenađenje u Frankfurtu: Slovačka pobijedila favorizovanu Belgiju

EURO 2024 | Veliko iznenađenje u Frankfurtu: Slovačka pobijedila favorizovanu Belgiju

To je ekvivalent 'snickometer' tehnologije koja se trenutno koristi u kriketu i dovoljno je osjetljiva da odredi da li je lopta dodirnula ruku na putu ka golu ili da li je igrač bio u ofsajdu u tačnom trenutku kada je lopta udarena.

Grafika prikazuje vanjsku silu u obliku 'otkucaja srca' na ekranu i pokazala je da je Opendina ruka dodirnula loptu, objavio je Sportbible.

Nakon VAR pregleda na monitoru, sudija Umut Meler je poništio pogodak, što je omogućilo Slovačkoj da zadrži ogromna tri boda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije