Analiza nogometnog spektakla: Njemačka - Francuska

N. K.
Analiza nogometnog spektakla: Njemačka - Francuska
Facebook / Jafar
Francuzi protiv Nijemaca prvi put u završnicama europskih prvenstava.

Drugi polufinalni susret na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Francuskoj donosi okršaj velikih rivala, domaćina Francuske i svjetskog prvaka Njemačke.

Francuska i Njemačka susrest će se u Marseilleu na Velodromeu u 21 sat, a uoči tog susreta obje reprezentacije mogu se pozivati na tradiciju u svoju korist. Njemačka dosada nikada nije izgubila od Francuske u nokaut fazi nekog velikog takmičenja, dok je Francuska dosada svaki put kada je bila domaćin osvajala i naslov prvaka.

Francuska i Njemačka dosada su se susrele 27 puta, a iako je u ukupnom omjeru Francuska uspješnija s 12 pobjeda, dok je Njemačka slavila 9 puta, na velikim natjecanjima bolji su bili Nijemci.

Susreti_Njemacka_Francuska_Euro.jpg - Analiza nogometnog spektakla: Njemačka - Francuska

Ove dvije reprezentacije još niti jednom se nisu susrele na završnicama europskih prvenstava, ali su igrale međusobno četiri puta na svjetskim prvenstvima, tri su puta te utakmice izravno odlučivale o tome koja će reprezentacija nastaviti takmičenje, te je sva tri puta dalje prošla Njemačka, uključujući i onaj prije samo dvije godine u Brazilu kada je u četvrtfinalu strijelac jedinog gola na utakmici na Maracani bio Mats Hummels.

Historijski pregled susreta

Njemačka i Francuska su se tokom 80-ih godina prošlog stoljeća dva puta zaredom susrele u polufinalima SP-a, a u posebnom sjećanju ostao je okršaj iz Seville 1982. kada je Njemačka prošla u finale boljim izvođenjem 11-eraca iako je Francuska u produžetku povela sa 3-1. Četiri godine potom u Guadalajari je bilo 2-0 za Njemačku, no u oba ta navrata Nijemci su potom izgubili finale (1982. od Italije, a 1986. od Argentine).

Jedina francuska pobjeda protiv Njemačke na SP dogodila se još 1958. godine kada je u utakmici za treće mjesto bilo 6-3.

Francuska je prednost domaćeg terena uspijevala pretvoriti u naslov pobjednika kako na EURU 1984. tako i na SP 1998. Ipak, Nijemci i za to imaju odgovor jer im nije strano izbaciti domaćina EURA upravo u polufinalu, to su uspjeli već četiri puta dosada, 1972. u Belgiji, 1976. u tadašnjoj Jugoslaviji, 1992. u Švedskoj, te 1996. u Engleskoj.

Očekivanja pred večerašnji susret

Ipak, aktuelna situacija u obje reprezentacije uoči utakmice favorizira domaćina. Francuski selektor Didier Deschamps može računati na sve svoje igrače koje je pozvao na EURO, ekipa mu igra sve bolje, u četvrtfinalu je postigla čak pet golova protiv Islanda, dok je Njemačka do polufinala stigla na prilično neuvjerljiv način. U dosadašnjih pet utakmica postigla je samo sedam golova, četvrtfinalni ogled protiv Italije riješila je u svoju korist tek boljim izvođenjem 11-eraca, a tu je pobjedu i “platila” drugim žutim kartonom pouzdanog stopera Hummelsa, te ozljedama Khedire i Gomeza, koji sigurno neće moći nastupiti u četvrtak, dok problema s ozljedama imaju još Schweinsteiger i Hoewedes koji bi ipak mogli zauzeti svoja mjesta u početnoj postavi.

Francuzi mogu graditi optimizam na činjenici da su slavili u posljednjem međusobnom susretu, prijateljskoj utakmici odigranoj 13. oktobra prošle godine u Saint-Denisu, kada je bilo 2-0 za “trikolore”, a strijelci su bili Olivier Giroud i Andre-Pierre Gignac. Taj susret nažalost ostao je u sjeni terorističkog napada na francusku metropolu koji se dogodio upravo tokom utakmice.

Statistički osvrt

Iako oslabljeni ne igranjem nekoliko ključnih igrača, statistika je kada su u pitanju polufinala velikih takmičenja na strani Njemačke selekcije. Naime, u sedam do sada odigranih polufinala protiv domaćina Panceri su izgubili svega jedno i to davne 1958. godine kada su tokom Svjetskog prvenstva poraženi od Švedske (3:1). Posljednje polufinale koje su igrali sa domaćinima bilo je ono u Brazilu prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu. Tamo su smrvili Hulka i društvo sa velikih 7:1 nakon čega su se plasirali u finale. Da li će i ovoga puta biti efikasni, pokazat će predstojeći meč.

Mogući sastavi

Suspenzije_Njemacka_Francuska_Euro.jpg - Nogometni spektakl: Njemačka - Francuska

Njemačka: Neuer; Kimmich, Boateng, Höwedes, Hector; Kroos, Schweinsteiger; Draxler, Özil, Götze; Müller.

Francuska: Lloris; Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra; Pogba, Matuidi; Sissoko Griezmann, Payet; Giroud.

Sudije

Italijanski sudija Nicola Rizzoli bit će glavni arbitar na večerašnjem polufinalnom dvoboju Eura.

Sudije_Francuska_Njemacka_Euro.jpg - Nogometni spektakl: Njemačka - Francuska

Rizzoliju će to biti četvrta utakmica na ovom Euru te druga u kojoj će suditi domaćoj reprezentaciji. Italijan je već sudio i na Velodromeu u Marseilleu na ovom prvenstvu, u dvoboju Engleska – Rusija (1-1). Potom je dijelio pravdu u meču Portugal – Austrija (0-0) na Stade de Franceu.

Rizzoli je u nokaut fazi bio delegiran za dvoboj osmine finala u Lyonu, u kojem je Francuska s 2-1 svladala Republiku Irsku, a Italijan se istaknuo time što je već u 2. minuti opravdano dosudio kazneni udarac iz kojeg su Irci poveli. No, domaća reprezentacija se vratila pogocima Antoinea Griezmanna u drugom poluvremenu i izborila mjesto u četvrtfinalu.

Francuzima je to bila prva pobjeda u trećoj utakmici koju im je sudio 44-godišnji Italijan. Na Euru 2012. u grupi su igrali 1-1 protiv Engleske, a u četvrtfinalu poraženi od Španije (0-2). Nijemcima je ostao u dobrom sjećanju iz kvalifikacija za ovogodišnji Euro, jer je dijelio pravdu u njihovoj domaćoj pobjedi nad Poljskom (3-1).

Zaključak

Ovo je susret od kojeg se puno očekuje i koji bi trebao prema igri biti dosta drukčiji od derbija Njemačke i Italije. U svakom slučaju Francuska se neće braniti u ovom susretu, ali neće to ni Njemačka pa možemo očekivati zaista dobar fudbal kakav i priliči ovakvim reprezentacijama. Favorita je teško izdvojiti, ali Francuska ima blagu prednost zbog ozljeda i izostanaka u Njemačkom sastavu.

Izvor: UEFAHina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije