Nakon dramatičnih završnica: Manchester United i Ajax zakazali duel u finalu

E. H.
Nakon dramatičnih završnica: Manchester United i Ajax zakazali duel u finalu
EPA / Slavlje Crvenih đavola na utakmici sa Celtom Vigo
Uzvratni susreti polufinala Europa lige ponudili su sjajne utakmice na terenima u Engleskoj i Francuskoj, gdje su Manchester United i Ajax u dramatičnim utakmicama uspjeli izboriti prolazak u veliko finale.

Crveni đavoli su poprilično mirno ušli u utakmicu, sa velikom prednošću iz prve utakmice, kada su u Španiji stekli veliku prednost, pobijedivši rezultatom 1:0.

Već nakon 17 minuta, pogotkom Fellainija, engleski tim stigao je do značajne prednosti, te se činilo kako ćemo do kraja utakmice gledati poprilično miran nogomet. Tako je bilo do kraja prvog poluvremena, koje je završeno u korist domaćin.

Nastavak utakmice donio je mnogo uzbuđenja pred oba gola, te se nakon sumorne igre u prvom dijelu, Celta Vigo probudila i nekoliko puta zaprijetila golu domaćih. Nakon toga krenula je grčevita borba na sredini terena, a neopreznost domaćih nogometaši iz Španije koriste u 85. minuti za postizanje pogotka. Strijelac je bio Roncaglia, koji je donio veliku nadu svom timu.

Ipak, nemile scene pred sam kraj susreta obilježile su ovo polufinale, te su nakon sukoba nogometaša na terenu Bailly u redovima Uniteda i Roncaglia u redovima Celte dobili crvene kartone. Zbog toga su oba tima oslabljena i utakmica je završena poprilično mirno, rezultatom 1:1, pri kojem je Manchester United stigao do velikog finala.

I na drugom susretu vladala je prava drama, dok se Lyon protiv Ajaxa borio za veliki preokret i pokušaj smanjenja velike prednosti koju je holandska ekipa stekla pobjedom od 4:1 u prvom susretu.

Ipak, na samom startu susreta poprilično su srušene nade Francuza, a pogotkom za prednost Ajaxa srušio ih je Dolberg u 27. minuti. No, nekako je taj pogodak pozitivno utjecao na nogometaše francuskog tima, koji su krenuli u definitivni napad, te stigli do dva pogotka i prednosti do kraja prvog dijela.

Najprije je u 45. minuti Lacazette pogodio iz penala, a zatim su minutu kasnije domaći nogometaši odigrali sjajnu akciju, te drugim pogotkom Lacazettea stigli do velikog slavlja na kraju prvog poluvremena.

Drugi dio utakmice Lyon je otvorio sa dosta entuzijazma, no do pogotka nisu mogli stići uz jaku odbranu Ajaxa. U prvih pola sata drugog dijela zabilježen je veliki broj prekršaja i karton, no onda je uslijedila dramatična završnica.

Najprije je Ghezzal, pogotkom u 81. minuti totalno rasplamsao strasti na Olympique parku, te su uslijedile brojne prilike pred golom Ajaxa. No, sve to je bilo nedovoljno za slavlje, te su nogometaši Lyona slavili pirovu pobjedu.

S druge strane Ajax se plasirao u veliko finale, gdje će dočekati ekipu Manchester Uniteda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije