Mogu li Lyon i Celta spriječiti veliko finale Kopljanika i Đavola

N. K.
Mogu li Lyon i Celta spriječiti veliko finale Kopljanika i Đavola
Twitter / Ilustracija
Znalo se već uoči prvog susreta kako Lyon ne briljira na gostovanjima, dok je Ajax nesavladiv na svojoj Areni, ali rijetki su očekivali ovako visoku pobjedu holandske ekipe.

Lyon se u Amsterdamu raspao i doživio uvjerljiv poraz koji mu ostavlja minimalne nade u prolazak u finale.

Bruno Genesio, trener Lyona pokušao je biti optimist u najavi, te je rekao za prvu utakmicu da je to bilo samo prvu poluvrijeme i kako još uvijek imaju šanse za prolazak dalje.

"Pričali smo jako puno oko toga što se dogodilo i što još možemo napraviti, a sada je na nama da i pokažemo što znamo. Poznati smo po napadačkoj igri i možemo na našem stadionu zabiti puno golova, ali i odbrana danas mora biti na visokom nivou. Uistinu vjerujemo da smo sposobni za podvig.“ dodao je Genesio.

Također, najavljeno je kako će večeras u sastavu biti i Lacazettea, te će Genesio na raspolaganju ima sve svoje igrače i danas na teren može poslati idealnu jedanaestoricu.

Petera Bosza, trenera Ajaxa, na konferenciji su pitali da li bi radije sačuvao mrežu netaknutom ili zabio gol u Lyonu:

"Neću birati između ove dvije stvari, Ajax u Lyon dolazi zabijati golove i ne primiti niti jedan. Mlada smo ekipa, ali odigrali smo već osamnaest europskih utakmica ove sezone čime smo stekli veliko iskustvo. Znamo da nam neće biti lako jer danas nećemo imati podršku svojih navijača, ali kada imate cijeli stadion protiv vas to može biti samo dodatna motivacija.“ Odgovorio je Bosza.

U odnosu na prvi susret Ajax će danas biti jači za dva standardna odbrambena igrača, Nicka Viergevera i Joela Veltmana, koji su odradili suspenzije. Daley Sinkgraven zbog ozljede će propustiti put u Lyon, no na njegovoj poziciji zaigrat će spomenuti Viergever, a Bosz ima kvalitetnu alternativu i u Jairu Riedewaldu.

U nedjelju je Manchester United u prvenstvu Engleske izgubio od Arsenala nakon što 25 utakmica nije znao za poraz, pa je postalo jasno da mora osvojiti Europsku ligu kako bi sljedeće sezone nastupao u Ligi prvaka.

S tim imperativom i nije lako igrati, ali u prvom polufinalnom dvoboju u Vigu protiv Celte, ekipa Josea Mourinha je pokazala tehničku nadmoć.

Sigurno da Mourinhov sastav večeras ne misli braniti remi iz Viga, već tražiti još jednu pobjedu i sigurni prolaz u finale u Stockholmu.

"Čak 17 utakmica u sedam sedmica i čak 16 igrača koje u određenom trenutku nismo imali na raspolaganju. To je naša situacija, ali nema žaljenja i mi ćemo dati baš sve, igrači, ja, cijeli klub, samo da izborimo finale. Klub nikada nije osvojio ovo natjecanje, a sada bi nam to donijelo Ligu prvaka i moramo se boriti do kraja“, kaže trener Manchester Uniteda Jose Mourinho, koji je protiv Arsenala poštedio većinu igrača, koji će večeras početi utakmicu (u nedjelju nisu startala osmorica iz Viga).

Trener  Celte Eduardo Berizzo još uvijek se nada iznenađenju na Old Traffordu i ponovno je prošlog vikenda u Malagi zaigrao u 'šarenom' sastavu, čuvajući one najbolje za večerašnji uzvrat.

Veznjak Daniel Wass dijeli optimizam svog trenera.

 "Svi mi u klubu uvjereni smo da možemo nadoknaditi minus iz prvog susreta. Ne možete drukčije pristupiti ovakvom susretu. Isto nam se dogodilo i protiv Šahtara kada smo izgubili na svom terenu, ali smo onda u Ukrajini nadoknadili minus. Idemo napasti suparnika od prve minute i u nogometu je sve moguće!“, rekao je Wass.

Oba susreta počinju u 21:05 sati.

Inserti iz prvih utakmica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije