Na današnji dan: Tuzla je slavila najveći uspjeh Slobode u historiji kluba

J. M.
Na današnji dan: Tuzla je slavila najveći uspjeh Slobode u historiji kluba
Facebook / Alibegović, Cakić, Verlašević, Hadžić, Jašarević, Miličić (stoje); Hukić, Kovačević, Mulahasanović, Geca, Šećerbegović (čuče)

Prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1976-77 ostat će upamćeno kao jedno od najneobičnijih iz ugla bh. klubova. Željezničar je ispao iz Prve lige, Sarajevo se jedva spasilo, Čelik i Velež su bili u sredini tabele, dok su Sloboda i Borac, zajedno s braniocem titule Partizanom, vodili mrtvu trku za treće mjesto i plasman u Kup UEFA.

Tri kola prije kraja treću poziciju su držali Banjalučani, no uslijedila su dva uzastopna poraza Borca (u Kruševcu i Mostaru), pa su u u trci ostali Sloboda i Partizan. U pretposljednjem kolu Tuzlaci uspijevaju iščupati bod u Titogradu (2:2 protiv Budućnosti), a kako je Partizan na svom terenu igrao samo 1:1 sa Rijekom, Sloboda je došla na korak do historijskog uspjeha.

sloboda_02.jpg - undefined

Facebook

Uoči posljednjeg kola Sloboda i Partizan dijeli su 3. mjesto sa po 37 bodova, ali su Tuzlaci imali četiri gola bolju gol-razliku. U 34. kolu na Tušanj je stigao niški Radnički dok je Partizan gostovao na Koševu kod te sezone slabog Sarajeva.

Na današnji dan prije 43 godine, Stadion Tušanj bio je odlično uspunjen uprkos sparnom vremenu. Navijači Slobode iščekivali su historijsku pobjedu tog 19. juna 1977. No, valjalo je pobijediti protivnika ali i psihološku barijeru imperativa trijumfa.

Trener Đorđe Gerum odabrao je slijedeći tim za najvažniju utakmicu sezone: Cakić, Hadžić, Miličić, Jašarević, Verlašević, Alibegović, Kovačević, Mulahasanović, Geca, Hukić, Šećerbegović.

Alibegović, Cakić, Verlašević, Hadžić, Jašarević, Miličić (stoje); Hukić, Kovačević, Mulahasanović, Geca, Šećerbegović (čuče) - undefined

Alibegović, Cakić, Verlašević, Hadžić, Jašarević, Miličić (stoje); Hukić, Kovačević, Mulahasanović, Geca, Šećerbegović (čuče) Foto: Facebook

Od samog početka fudbaleri Slobode napadaju, ali golman Nišlija Milenković čudesno zaustavlja udarce Gece, Mulahasanovića, Kovačevića… U 28. minuti šok za sve na Tušnju – igrače ali i navijače Slobode koji su s tranzistorima u rukama, pratili meč svojih ljubimaca. Stiže loša vijest s Koševa gdje je Pavle Grubješić doveo Partizan u vodstvo protiv Sarajeva. Trenutni rezultati dovode Partizan na treće mjesto... 

No, samo četiri minuta kasnije erupcija oduševljenja u Tuzli: Mersad Kovačević je uposlio Jovana Gecu koji je loptu poslao u donji desni ugao Milenkovićevog gola (1:0). Pogodak Tuzlaka burno je pozdravljen i na Koševu među 15-ak hiljada navijača Sarajeva koji su od svojih ljubimaca očekivali da pomognu "Crveno-crnima".

Deset minuta kasnije Fuad Mulahasanović je centrirao Kovačeviću koji glavom pogađa prečku, a onda iz drugog pokušaja trese mrežu za konačnih 2:0.

Golman Slobode Ranko Cakić - undefined

Golman Slobode Ranko Cakić (Facebook)

U drugom poluvremenu nije bilo previše uzbuđenja. Fudbaleri Slobode su mirno priveli utakmicu kraju, zabilježili trijumf 2:0, pa utakmica Sarajevo – Partizan 0:1 više nije utjecala na njihov plasman.

Kada je sudija Maksimović označio kraj susreta, Tušanj bio je na nogama. Fudbaleri Slobode ponijeli su na ramenima svog trenera Geruma i obilazeći počasni krug pozdravljali navijače, u svlačionici su tekle suze radosnice...

Sloboda je osvojila treće mjesto (iza Crvene zvezde i Dinama), izborila plasman u Europu, gdje će tri mjeseca kasnije ispasti od španskog Las Palmasa (0:5, 4:3) u 1. kolu Kupa UEFA.

Sloboda – Radnički (N) 2:0

Tuzla, 19. jun 1977. Stadion Tušanj, gledalaca 10.000. Vrijeme sunčano i toplo, teren pogodan za igru. Sudija: Dušan Maksimović (Novi Sad).

Strijelci: 1:0 Geca (32), 2:0 Kovačević (42).

Sloboda: Cakić, Hadžić, Miličić, Jašarević (Ibrić), Verlašević, Alibegović, Kovačević (Blagojević), Mulahasanović, Geca, Hukić, Šećerbegović. Trener: Đorđe Gerum.

Radnički (N): Milenković, Stefanović, Tasić, Kovačev, Vojinović, Vasović, Pešić (M. Petrović), Đorđević, Panajotović (S. Petrović), Antić, Milošević. Trener: Miroslav Glišović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije