Na današnji dan prije 42 godine: Bosanac podigao pehar Kupa Nizozemske

J. M.
Na današnji dan prije 42 godine: Bosanac podigao pehar Kupa Nizozemske
Facebook / Rizah Mešković s peharom

Rizah Mešković važi za jednog od najboljih golmana u historiji bh. fudbala. Rođeni Tuzlak (1947) je afirmaciju stekao u Slobodi (1964-1973), da bi potom prešao u Hajduk, gdje je bio član zlatne generacije "Bilih" (1973-1976) koja je osvojila dva prvenstva i tri Kupa Jugoslavije.

Nastupio je samo jednom za reprezentaciju Jugoslavije jer je imao nesreću da brani u vrijeme kada je "jedinica" bila rezervirana za "letećeg Mostarca" Envera Marića.

Nakon tri sezone u Hajduku, Mešković se otisnuo u pečalbu, u redove nizozemskog kluba AZ Alkmaar. Već u prvoj sezoni pomogao je "Kaaskoppenima" (Glava od sira) da se popnu na treće mjesto u šampionatu, iza nedodirljivih Ajaxa i PSV-a, da bi u drugoj godini postigao historijski uspjeh.

Na današnji dan prije 42 godine, AZ Alkmaar, sa "Ricky" Meškovićem na golu, osvojio je prvi trofej u klupskoj historiji!

Petog maja 1978. godine na Olimpijskom stadionu u Amsterdamu odigrano je finale Kupa Nizozemske - KNVB pokala. Protivnici su bili Ajax i Meškovićev AZ Alkmaar, ekipe koje su Eredivisie završile na drugom i trećem mjestu.

Ne treba ni podsjećati da je u to vrijeme Nizozemska imala vjerovatno najbolju svjetsku reprezentaciju koju će samo nesreća, nepuna dva mjeseca kasnije, zaustaviti u finalu Mundijala u Argentini.

Mešković zaustavlja udarac napadača Ajaxa La Linga - undefined

Mešković zaustavlja udarac napadača Ajaxa La Linga (Foto: Ajax)

Prve zvijezde Ajaxa bili su nizozemski reprezentativci Piet Schrijvers, Dirk Schoenaker, Ruud Crol, danski asovi Søren Lerby i Frank Arnesen, koje je s klupe predvodio jedan od najboljih trenera na prostoru bivše Jugoslavije Tomislav Ivić. Kuriozitet: Na golu Ajaxovog protivnika AZ-a stajao je Rizah Mešković, koga je upravo Ivić doveo iz Slobode u Hajduk pet godina ranije.

Osim Meškovića, najzvučnija imena u redovima kluba iz Alkmaara bili su reprezentativac Hugo Hovenkamp, jedan od najslavnijih nizozemskih fudbalera svih vremena Willem van Hanegem, kasnije sjajni trener Bert van Marwijk (vicešampion svijeta s Nizozemskom 2010. u Južnoj Africi), sjajni napadač Kees Kist

Zbog domaćeg terena, iskustva i tradicije, Ajax je bio favorit u finalu. No, 50 hiljada gledalaca u Amsterdamu vidjelo je sjajni AZ koji je zabilježio historijsku pobjedu 1:0. Pogodak odluke postigao je Henk van Rijnsoever na asistenciju Van Marwijka u 58. minutu.

Na suprotnoj strani, Mešković je sigurno zaustavio sve pokušaje Ajaxovih napadača pa je uslijedilo neopisivo slavlje igrača AZ-a koji su pehar primili obučeni u bijele ogrtače. Bio je to prvi trofej AZ-a, kluba koji je potom osvojio još dva Kupa te dva puta titulu prvaka nizozemske Eredivisie.

  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije