Na današnji dan prije 38 godina: Italijani se u Bristolu potukli zbog Sušića

J. M.
Na današnji dan prije 38 godina: Italijani se u Bristolu potukli zbog Sušića
Facebook / Safet Sušić 1982. godine

Uz Safeta Sušića - 2000. godine službeno proglašenog za najboljeg bh. fudbalera u proteklih pola vijeka - vežu se mnoge zanimljive priče, velike utakmice, majstorije na terenu.

Prije nekoliko dana prisjetili smo se "Papetovog" nastupa u dresu Veleža na Mostarskom turniru 1982. godine, a danas je na redu još jedna priča koja otkriva kakva je zvijezda bio "velemajstor s Koševa".

Uoči Svjetskog prvenstva u Španiji 1982. godine Sušić je bio možda najtraženiji europski fudbaler, a najveći interes pokazivali su italijanski klubovi Inter i Torino.

Na današnji dan prije 38 godina u Sarajevo su stigli predstavnici oba kluba da "završe posao" sa Sušićem uoči utakmice 33. kola Prvenstva Jugoslavije između Sarajeva i Vojvodine.

Članovi uprava Intera i Torina bili su u sarajevskom Hotelu Bristol, a kada su se međusobno ugledali – izbio je skandal. Italijanski mediji pisali su da je nakon verbalnog sukoba došlo do njihovog fizičkog obračuna! "Sramota za Italiju i italijanski fudbal u Sarajevu", pisali su mediji na Apeninima.

Tokom ove trakavice pisalo se da je Sušić navodno potpisao predugovor s Interom, a onda ga iznerviran poderao. Bilo kako bilo, Inter se žalio fudbalskom savezu Italije, a kao rezultat toga, Sušić je kasnije dobio jednogodišnju suspenziju u Seriji A.

Osobe bliske klubu s Koševa opravdano su strahovale da bi zavrzlama s Italijanima i događaji u "Bristolu" mogli utjecati na Sušića uoči supervažne utakmice s Vojvodinom. Naime, serijom pobjeda "Bordo tim" je došao na korak do četvrtog mjesta i plasmana u Kup UEFA, a preduslov za to bila je pobjeda nad Novosađanima.

Utakmica je odigrana u srijedu 28. aprila 1982. godine, po nepovoljnim uslovima. Radni dan i jaka kiša prorijedili su inače odličnu posjetu tog proljeća na Koševu. Težak i raskvašen teren bio je saveznik Novosađana koji su se odlično branili sve do 11 minuta prije kraja. A tada je meč riješio, ko drugi nego - Safet Sušić.

Velemajstorskim potezom savladao je golmana gostiju Zvonka Ćirića za konačnih 1:0 i važnu pobjedu Sarajeva. Predstavnici Intera i Torina, koji su bili u loži Koševa, još jednom su se mogli uvjeriti o kakvom se igraču radi. Ipak, nikad nije zaigrao u Seriji A…

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije