Na današnji dan prije 43 godine: Rekord Tušnja, navijači su visili na drveću

J. M.
Na današnji dan prije 43 godine: Rekord Tušnja, navijači su visili na drveću

Prije sedam dana podsjetili smo se velikog derbija 20. kola Prvenstva Jugoslavije u fudbalu u sezoni 1976-77, kada su na Maksimiru, pred 50.000 gledalaca, Dinamo i Sloboda igrali neriješeno 1:1.

Na današnji dan prije 43 godine: 50.000 gledalaca na derbiju Dinama i Slobode

Već u narednom kolu, svega sedam dana kasnije, Tuzlaci su bili akteri još jednog velikog derbija. Lider Crvena zvezda (30 bodova) stigla je na Tušanj na gostovanje Slobodi koja je s Dinamom dijelila drugo i treće mjesto (po 25 bodova).

Derbi odigran na današnji dan prije 43 godine – 27. marta 1977. – izazvao je nezapamćeno interesovanje u Tuzli. Tušanj je bio pun kao šibica, na tribine se natiskalo rekordnih 16.000 gledalca, a dosta navijača visilo je na drveću u i oko tuzlanskog stadiona.

Nošeni podrškom s tribina puleni Đorđa Geruma od početka su zavladali terenom. Predvođeni sjajnim Mustafom Hukićem stvarali su šanse pred golom Boška Kajganića. Tušanj je eruptirao u 18. minuti: Nakon centaršuta Hukića, Fuad Mulahasanović je primio loptu na prsa a onda je snažnim udarcem smjestio pod prečku (1:0).

slo_zve_02.jpg - undefined

Foto: Tempo

Samo tri minuta kasnije Nikola Jovanović, bek Zvezde, kasnije fudbaler Manchester Uniteda, udario je Mersada Kovačevića pa mu je novosadski sudija Pavle Ristić pokazao crveni karton.

Kada je u 50. minuti centarhalf Slobode Kasim Alibegović udarcem sa 20-ak metara iznenadio Kajganića i na oduševljenje publike pogodio za 2:0, činilo se da je derbi riješen.

slo_zve_03.jpg - undefined

Foto: Tempo

Umjesto da dotuku brojčano slabijeg i inferiornijeg rivala, Tuzlaci su se povukli zadovoljni s dva gola prednosti. Takav pristup kažnjen je u posljednjih pola sata: Najprije je u 60. minuti Zoran Filipović savladao nesigurnog Ranka Cakića za 2:1, da bi pet minuta prije kraja Dušan Savić postavio konačan rezultat 2:2.

"Neshvatljivo smo igrali u drugom poluvremenu. Od gotovog napravili veresiju. Primili smo jeftine golove. Zaslužili smo ubjedljivu pobjedu", rekao je rezignirani trener Slobode Đorđe Gerum.

Iako su ostali bez vrijedne pobjede u derbiju, fudbaleri Slobode uspjeli su na kraju prvenstva osvojiti treće mjesto i plasirati se u Kup UEFA što je bio najveći uspjeh u klupskoj historiji. Crvena Zvezda je bila šampion, Dinamo viceprvak…

 

Sloboda – Crvena zvezda 2:2 (1:0)

Tuzla, 27. mart 1977, Stadion Tušanj. Teren i vrijeme idealni za igru. Gledalaca 16.000. Sudija Pavle Ristić (Novi Sad).

Žuti kartoni: Miličić (Sloboda), Savić i Nikolić (C.zvezda), Crveni karton: Jovanović (C.zvezda).

Strijelci: 1:0 Mulahasanović (18), 2:0 Alibegović (50), 2:1 Filipović (60), 2:2 Savić (85).

SLOBODA: Cakić, Miličić, Jovičić, Jašarević, Alibegović, Verlašević, Ibrić (Mujezinović), Mulahasanović, Kovačević, Hukić (Geca), Šećerbegović. Trener: Đorđe Gerum.

CRVENA ZVEZDA: Kajganić, Jelikić, Jovanović, Muslin, Radović, Bogićević, Petrović (Baralić), Nikolić, Filipović, Lukić (Šestić), Savić. Trener: Gojko Zec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije