Na današnji dan prije 40 godina: Trijumf Sarajeva u derbiju protiv Partizana

0
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 40 godina: Trijumf Sarajeva u derbiju protiv Partizana
Foto: Bordo vremeplov / Duel Vidovića i Stojkovića

Fudbaleri Sarajeva sjajno su započeli sezonu 1982-83, nakon burnog ljeta koje je obilježio debakl reprezentacije Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Španiji. Kao jedan od krivaca za neuspjeh na Mundijalu označen je Safet Sušić pa je kapitenu Sarajeva uskraćeno tada uobičajeno izdavanje dozvole reprezentativcima za odlazak u inostranstvo već sa navršenih 27 godina.

Stoga je legendarni "Pape" neplanirano ostao jednu polusezonu duže u bordo dresu i već u 1. kolu pokazao koliko znači Sarajevu. Ekipa koju je s klupe predvodio Srboljub Markušević deklasirala je na Marakani vicešampiona Crvenu zvezdu (4:1), što je bio sjajan uvod u još jedan derbi s drugim beogradskim članom velike četvorke – Partizanom.

Na današnji dan prije 40 godina – 22. augusta 1982. – na odlično popunjen stadion Koševo, pred 25.000 gledalaca istrčali su fudbaleri Sarajeva i Partizana. Bio je drugi duel ova dva kluba u kratkom periodu, nakon što su početkom maja – u posljednjem kolu sezone 1981-82 – Partizan i Sarajevo remizirali (0:0) na stadionu JNA, što je klubu s Koševa donijelo četvrto mjesto i plasman u Kup UEFA.

Tužilaštvo BiH najavljuje žalbu: I dalje traže pritvor za osumnjičene u predmetu 'Black Tie 2'

Tužilaštvo BiH najavljuje žalbu: I dalje traže pritvor za osumnjičene u predmetu 'Black Tie 2'

Na današnji dan, prije 20 godina, Željezničar je odigrao utakmicu sa slavnim Newcastle Unitedom

Na današnji dan, prije 20 godina, Željezničar je odigrao utakmicu sa slavnim Newcastle Unitedom

Derbi na Koševu protekao je u otvorenoj igri. Bilo je mnogo šansi, no mreže su mirovale sve do 66. minuta. Tada je Predrag Pašić pobjegao Ljubomiru Radanoviću, koji ga je obario u šesnaestercu, a penal je u vodstvo Sarajeva pretvorio Faruk Hadžibegić (1:0). Svega 11 minuta kasnije Nikica Klinčarski je preciznim udarcem s vrha šesnaesterca iznenadio Slobodana Janjuša i izjednačio rezultat (1:1).

Novo vodstvo Sarajevu donio je ponovo Hadžibegić u 82. minutu nakon duge akcije u kojoj su igrači Partizana reklamirali ofsajd poziciju Pašića. Dok su se igrači Sarajeva radovali pogotku za vodstvo 2:1, trener Markušević žestoko je kritikovao legendarnog "Paju" optuživši ga da je u začetku napada bio previše nonšalantan pred golom Radeta Zalada.

Svega nekoliko minuta kasnije Pašić je pokazao svoje umijeće, sjajno je centrirao rezervisti Husrefu Musemiću koji je glavom pogodio za konačnih 3:1 i veliku pobjedu Sarajeva. "Bordo klub" je tako sezonu počeo s dvije pobjede protiv beogradskih vječitih rivala, no kako je vrijeme odmicalo klub s Koševa je gubio dah igrajući na tri fronta, ostavši na polusezoni bez Sušića, nešto ranije i bez Pašića koji je slomio nogu u gradskom derbiju protiv Željezničara.

Na kraju je Sarajevo zauzelo zauzelo 11. mjesto u prvenstvu, ali je ostvarilo plasman u finale Kupa Maršala Tita i osminu finala Kupa UEFA. Zanimljivo da je Partizan osvojio titulu iako je izgubio obje utakmice protiv Sarajeva – 1:3 na Koševu i 0:1 u Beogradu (strijelac Boban Božović) 13. marta 1983. godine.

Sarajevo - Partizan 3:1 (0:0)

Sarajevo, 22. august 1982. Stadion Koševo. Vrijeme sparno, teren pogodan za igru. Gledalaca: 25.000. Sudija: Glavina (Klis).

Strijelci: 1:0 Hadžibegić (66), 1:1 Klinčarski (77), 2:1 Hadžibegić (82), 3:1 Musemić (85).

Sarajevo: Janjuš, Radeljaš, Kapetanović, Vidović, Ferhatović, Hadžibegić, Sušić, Hadžialagić, D. Božović (B. Božović), Jozić (Musemić), Pašić. Trener: Srboljub Markušević.

Partizan: Zalad, Radanović, Rojević, Trifunović, Stojković, Ješić, Dimitrijević (Popović), Živković, Mance (Đelmaš), Vukotić, Klinčarski. Trener: Miloš Milutinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije