Na današnji dan prije 39 godina: Bosanci i Hercegovci razbili Grčku u Splitu

J. M.
Na današnji dan prije 39 godina: Bosanci i Hercegovci razbili Grčku u Splitu
Foto: Tempo / 1:0 Šljivo

Fudbaleri iz Bosne i Hercegovine uvijek su imali značajnu ulogu u reprezentaciji Jugoslavije, a na današnji dan prije 39 godina odigrana je nezaboravna utakmica koju su obilježili Edhem Šljivo, Predrag Pašić, Blaž Slišković i Vahid Halilhodžić.

Bio je to meč između reprezentacija Jugoslavije i Grčke, odigran 29. aprila 1981. godine u Splitu, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Španiji. Grčka reprezentacija bila je u zamahu, godinu ranije učestvovali su u prvi put u historiji u završnici nekog takmičenja – Evropskog prvenstva u Italiji.

Kako su Grci odlično počeli i kvalifikacije za Mundijal u Španiji, a "Plavi" izgubili od Italije, utakmica u Splitu bila je "biti ili ne biti".

Pred 50 hiljada gledalaca na Poljudu selektor Miljan Miljanić izveo je slijedeći sastav: Pantelić, Krmpotić, Hrstić, Zajec, Stojković, Buljan, Zl. Vujović, Slišković, Halilhodžić, Šljivo, Pašić.

To znači da je skoro kompletna navalna petorka bila iz BiH (Slišković, Halilhodžić, Šljivo, Pašić), mada je i jedini "uljez" Zlatko Vujović, napadač Hajduka, također rođen u Sarajevu (išao u školu zajedno s Predragom Pašićem na Grbavici).

Utakmica na Poljudu ostat će upamćena kao životna partija Edhema Šljive. Bivši poslovođa Sarajeva je "trčao kao navijen", a već u sedmom minutu, nakon što je "lažnjakom" izbacio jednog grčkog defanzivca,  postiže sjajan pogodak s 25 metara za vodstvo Jugoslavije 1:0.

Do odmora su rezultat povećali Halilhodžić i Pantelić (iz jedaneesterca). Predrag Pašić, čije je sjajno dodavanje donijelo jedanaesterac za 3:0, u nastavku "pogađa" Vujovića za 4:0, da bi napadač Hajduka zatresao mrežu Sarganisa za 5:0. Do kraja su Grci uspjeli samo ublažiti poraz s bijele tačke za konačnih 5:1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije