Premijer liga: Fejsal Mulić najbolji, a Toni Jović najgori izvođač penala

0
Radiosarajevo.ba
Premijer liga: Fejsal Mulić najbolji, a Toni Jović najgori izvođač penala
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Proteklog je vikenda okončana jesenja polusezona u Premijer ligi BiH, a obilježilo ju je suvereno Sarajevo koje nakon 19 kola nema poraza i ubjedljivo je prvo na tabeli.

Bordo tim tako gazi ka trećem vezanom naslovu prvaka Bosne i Hercegovine, a Željezničar je, čini se, izgubio korak za ljutim rivalom, baš kao i ranije Široki Brijeg, Velež, Borac i Zrinjski, koji će se na proljeće boriti za Evropu.

Nakon odigranih 19 kola može se govoriti i o zanimljivim statistikama, a one o jedanaestercima su svakako jedne od njih. Naime, uvidom u statistiku Premijer lige BiH na popularnoj stranici Transfermarkt, dolazi se do podatka da je najviše jedanaesteraca u protekloj polusezoni dosuđeno za ekipe Veleža i Olimpika.

Rođeni i Vukovi su izveli po pet najstrožijih kazni, a zanimljivo, svaki put su njihovi izvođači bili sigurni i pogađali protivničke mreže.

Niti jedan tim nije na četiri dosuđena penala, ali su na tri Željezničar, Sarajevo, Široki Brijeg, Borac i Zrinjski, dok su po dva penala dosuđena Tuzla Cityju, Slobodi, Krupi i Mladosti DK.

Kao najbolji izvođač jedanaesteraca u dosadašnjem toku sezone u PLBiH, pokazao se napadač Veleža Fejsal Mulić koji je bio siguran četiri puta iz isto toliko pokušaja s bijele tačke.

Najgori je bio Toni Jović iz Širokog, koji je dva puta promašivao penale i to u mečevima koje je njegov tim dobio sa po 3:0 (protiv Slobode i Borca na Pecari). Zaustavljali su ga dakle Adnan Golubović i Bojan Pavlović.

Ogroman broj penala su skrivili fudbaleri Krupe koja se bori za opstanak, čak 11, a fudbaleri Olimpika su na brojci od osam. Dakle, na utakmicama Olimpika je viđeno čak 13 penala…

Kada su u pitanju sudije, najviše je puta na kreč pokazali su Danijel Bojo i Antoni Bandić, po četiri, a tri penala je dosudio Irfan Peljto.

U proteklih 19 kola promašena su samo tri penala. Pored dva promašaja Jovića, jedan na kontu ima i Ivan Lendrić, piše scsport.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije