Merima Čelik, nogometna sutkinja sa FIFA amblemom: Bosanski adut za svjetsku scenu

2
A. Sokolović
Merima Čelik, nogometna sutkinja sa FIFA amblemom: Bosanski adut za svjetsku scenu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Merima Čelik, sutkinja sa znakom FIFA-e

Poznata nogometna sutkinja Merima Čelik tokom dana čuva red i mir na ulicama Sarajeva, a kada joj to obaveze dozvole i na nogometnim utakmicama u Bosni i Hercegovini, regionu i Europi.

Ona je zaposlena kao policajka u Kantonu Sarajevo, ali je i jedna od rijetkih nogometnih sutkinja sa značkom Svjetske nogometne federacije (FIFA).

Za mjesto intervjua sa poznatom sutkinjom Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine izabrali smo jedan sarajevski hotel, gdje smo uz razgovor na velikom LED ekranu mogli pratiti utakmicu Svjetskog prvenstva u Kataru između Urugvaja i Južne Koreje.

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Merima Čelik: Upoznajte uspješnu policajku sa značkama FIFA-e i MUP-a

Merima Čelik: Upoznajte uspješnu policajku sa značkama FIFA-e i MUP-a

Patike od Nine, kopačke od Nisvete

Golova na toj utakmici nije bilo, ali smo intervju često prekidali, nakon zanimljivih akcija, u kojima je Merima bila glavna i pojašnjavala odluke sudija za koje kaže da sjajno vode posao na Mundijalu.

Merimina nogometna priča počela je prije 10 godina, a 2017. je dobila FIFA značku, koju i danas vjerno čuva na dresu kada sudi utakmice širom Europe.

Merima Čelik, bh. sutkinja sa znakom FIFA-e
Foto: Privatni album : Merima Čelik, bh. sutkinja sa znakom FIFA-e

“Moji počeci su bili jako skromni. Suđenje sam se počela baviti 2012. godine na preporuku maminog poznanika, koji je dugo godina bio asistent FIFA sudija i bivši fudbaler. Riječ je o Muji Tutunu. Nije me poznavao, ali je čuo da sam sportista u duši, pa je kontaktirao moju mamu kako bih zaradila za džeparca. Od prijateljice Nine sam dobila patike za suđenje, od prijateljice Nisvete sam dobila kopačke, a od Tutuna kartone i pištaljku. Poslije je krenula historija, a sada sam ja tu da drugima poklanjam kopačke i kartone”, priča Merima Čelik za portal Radiosarajevo.ba.

Na početku razgovora odmah smo se dotakli suđenja na Svjetskom prvenstvu.

Što se tiče Svjetskog prvenstva veliki je pomak napravljen u kvalitetu suđenja, jer su prihvaćene nove tehnologije. Uzeto je u obzir da se više vremena provodi u igri, da se nadonadi izgubljeno vrijeme nakon svake proslave pogotka, provjere VAR-a, davanja opomena ili povrede igrača. Nova gol tehnologija je također inovativna i posebno zanimljiva i sve to skupa će doprinijeti da bude kvalitenije suđenje tokom Mundijala”, smatra Merima.

Ko je supruga katarskog šeika? Nazivaju je kraljicom stila, to je dokazala i na Svjetskom prvenstvu

Ko je supruga katarskog šeika? Nazivaju je kraljicom stila, to je dokazala i na Svjetskom prvenstvu

Italijanski stručnjak Pierluigi Collina, jedan od najpoznatijih svjetskih sudija, najavio je i prije SP-a da bi mogle utakmice trajati i preko 100 minuta.

“Smatram da se mimo Mundijala neće tome pridavati veliki značaj kod sudija. Na Mundijalu treba, da bi regularnost prvenstva bila na nivou, pa smo pratili već na početku utakmice preko 100 minuta. Izvan Katara to u nacionalnim prvenstvima neće biti provodimo, posebno kada se pobjednik zna već prije 90 minute, kada rezultat bude previsok u korist jedne ekipe”, priča nam Merima.

Merima Čelik, sutkinja sa znakom FIFA-e
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Merima Čelik, sutkinja sa znakom FIFA-e

Pozitivna iskustva sa terena

Zanimalo nas je kakvi su nogometaši prema sutkinjama...

“Sam stav nas sutkinja na terenu određuje ponašanje igrača. Međutim, u BiH pa i regionu postoje igrači koji su malo više temperametni i emotivni, tako da oni bez obzira na naše odluke, da li one bile dobre ili loše, imaju potrebu da iskažu tu svoju emociju na neki negativan način. Što se mene tiče, imam pozitivna iskustva. Ja tu upotrijebim ženski šarm, a onda ako to ne prihvate na najbolji način, upotrijebim kartone da smirim situaciju na terenu. I uvijek uspijem”, govori Čelik.

Zanimalo nas je da li Merima ima favorite za svjetskog prvaka u Kataru.

Moji favoriti na Mundijalu su autsajderi. Zato što je i Bosna i Hercegovina kada je 2014. godine igrala u Brazilu bila autsajder. Ljudima u takvim zemljama kao što je i naša, mnogo više znači plasman na svjetsko prvenstvo, nego Brazilu, Argentini ili Njemačkoj. Oni su navikli da pobjeđuju, pa će se tako uz Francusku i Španiju ove selekcije i u Kataru boriti za titulu prvaka svijeta”, podvukla je Merima, dodajući da bi voljela u budućnosti suditi utakmicu nogometnoj reprezentaciji Japana, koja se godinama pokazuje kao najbolja po pitanju discipline i samokontrole, te kulture da nakon svake utakmice iza sebe očiste stadion.

Velika podrška FIFA-e i UEFA-e

Pohvalila je razvoj ženskog nogometa u svijetu, pa i kod nas u Bosni I Hercegovini.

Ženski nogomet svakako napreduje i daje mu se velika podrška, posebno od FIFA-e i UEFA-e, što možemo vidjeti da su prvi put angažovane i žene sutkinje. Određenim sutkinjama se daje da sude i Ligu prvaka, što se nije moglo zamisliti prije pet godina. Kod nas u BiH nema te doze napretka, ali bi se i to moglo u budućnosti dogoditi”, nada se Merima.

Ko je Sarajka koja se pojavljuje u reklami za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Ko je Sarajka koja se pojavljuje u reklami za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Zanimalo nas kako usklađuje obaveze u MUP-u KS i u NSBiH.

“Zaista je teško sve uskladiti, ali se uspijeva. Kada imate ljubav prema suđenju, koji je profesionalni hobi, onda se sve može uskladiti. Naravno, mora postojati žrtva da biste uspjeli u svemu. NSBiH je uložio mnogo novca za rekonstrukciju stadiona, pa su samim tim prikazali i jednu dozu napretka i pozitivnih pomaka. Najviše na tome sam zahvalna samoj sebi, jer sam izdržala mnogo veća iskušenja da bih kao žena opstala u “muškom sportu”. Tu su Nogometni savez BiH, koji mi je bio podrška, moji roditelji, mama prije svega, moj doktor Anes Talović i moje kolege iz MUP-a KS i Nogometnog saveza BiH”, govori Merima.

Merima Čelik, sutkinja sa znakom FIFA-e
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Merima Čelik, sutkinja sa znakom FIFA-e

Na pitanje gdje sebe vidi za dvije, pet godina, Čelik kaže:

“Ova godina je bila veoma uspješna što se tiče ženskog suđenja u BiH. Ove godine sam sedam puta bila izvan BiH gdje sam sudila na nogometnim utakmicama. Bila sam angažovana i na Europskom prvenstvu U-17 i žensko suđenje je napredovalo. UEFA sve više vjeruje našim sudijama, bez obzira na spol, pa u Ligi prvaka, kvalifikacijama i ostalim europskim takmičenjima je sve više naših sudija, što je zaista dobro i sve je to velika zasluga čelnih ljudi Nogometnog saveza BiH na čelu sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem”.

Merima Čelik, bh. sutkinja sa znakom FIFA-e
Foto: Privatni album : Merima Čelik, bh. sutkinja sa znakom FIFA-e

Najbolja saradnja sa Irfanom Peljtom

Merimu smo pitali kakva je saradnja između ženskih i muških sudija u Bosni i Hercegovini.

“Ja najbolju saradnju imam sa našim najboljim sudijom Irfanom Peljtom, koji je uvijek tu da mi pomogne i da savjet. Da mi pomogne što se tiče treninga, opreme i na tome sam mu zahvalna. Kada smo vani, uvijek smo jedni za druge. Mi moramo biti i fizički i psihički spremni kada dobijemo povjerenje da sudimo jednu veliku europsku utakmicu”, dodaje Čelik.

Merima kaže da je priprema za svaku utakmicu – ozbiljna.

“Svakoj utakmici pristupim ozbiljno, jer i znak FIFA-e koji nosim na dresu mi nalaže da pristupim ozbiljno i da pokažem dozu strogoće, kao i pravednog suđenja. Generalno, kada sudim vani više se pripremam za psihički nego fizički dio. Ponekad pogledam i neku utakmicu ekipe kojoj sudim, da bih vidjela kakvi su na terenu, kakvi su u odnosu na sudije, sve to zahtijeva dosta odricanja, vremena, ali se uvijek pokaže korisnim”, naglašava Merima.

Merima Čelik, sutkinja sa znakom FIFA-e
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Merima Čelik, sutkinja sa znakom FIFA-e

Neizbježno pitanje je bilo – da li uz policijski posao, obaveze na nogometnim terenima može naći vremena i za – ljubav.

“Hm… To me do sada nisu novinari pitali!? Teško je naći osobu koja prihvata da je žensko dominantno kako u mom hobiju na terenu, tako i privatno kada izađemo na razgovor, da se družimo. Privatno, ja sam jedna emotivna duša i totalna sam suprotnost onoga što moram biti na terenu. Oni koji uspiju u meni vidjeti tu stranu, oni su dobitnici”, sa osmijehom kaže Merima.

Kao i svaka mlada arbitrica ima želju da na Premijer ligi BiH na listi bude i sutkinja. Još uvijek sutkinje ne sude mečeve Sarajevu, Željezničaru, Zrinjskom, Borcu…

“Nadam se i da će doći vrijeme da na utakmicama u muškoj Premijer ligi BiH, utakmice sude i žene sutkinje. U Europi takvih slučajeva je mnogo, vidjeli smo i na Svjetskom prvenstvu Kataru povjerenje su dobile tri sutkinje. Vjerujem da ćemo se izboriti i u BiH da svojim kvalitetama i znanjem, zadobijemo povjerenje Sudijske komisije NSBiH i počnemo suditi u u muškoj Premijer ligi BiH”, rekla je Merima Čelik u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, dodajući da su ključ uspjeha - kontinuiran rad, disciplina, samokritika i ljubav.

Imam dvije velike želje…

Moja želja je da svake godine budem bolja nego prošle godine, a prošle godine sam bila – super. Imam i želju da sudim prijateljski meč između FK Sarajevo i FK Željezničar. Nadam se da će se i ostvariti”, kaže Merima Čelik.

Merima Čelik, sutkinja sa znakom FIFA-e
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Merima Čelik, sutkinja sa znakom FIFA-e

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije