Maja Jelčić, napadačica SFK 2000 Sarajevo: Sport i nogomet naučili su me puno toga u životu!

1
Radiosarajevo.ba
Maja Jelčić, napadačica SFK 2000 Sarajevo: Sport i nogomet naučili su me puno toga u životu!
Foto: SFK 2000 Sarajevo / Maja Jelčić

Maja Jelčić zlatnim slovima je ispisala početak 2022. godine. Početkom januara iz Europske fudbalske federacije (UEFA) stigla je vijest da se napadačica SFK 2000 Sarajevo nalazi na popisu 10 najtalentovanijih nogometašica Evrope.

U tako sjajnom tempu nastavila je u ostatku ove godine, pa je kao nagrada stigla vijest da se nalazi na listi najboljih strijelaca ženske Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Ova talentirana napadačica iz Čapljine je sa 20 golova vodeća na listi strijelaca u najelietnijem bh. fudbalskom takmičenju. Zanimljivo, druga na listu golgeterki je također Bordo igračica Minela Gačanica, koja je postigla dva gola manje od Maje (18).

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Ko je supruga katarskog šeika? Nazivaju je kraljicom stila, to je dokazala i na Svjetskom prvenstvu

Ko je supruga katarskog šeika? Nazivaju je kraljicom stila, to je dokazala i na Svjetskom prvenstvu

Zimsku pauzu u Premijer lige BiH, koju su fudbalerke SFK 2000 Sarajevo dočekale i ove jeseni na prvom mjestu, iskoristili smo za razgovor sa Majom Jelčić, kako bi je sportska javnost u Bosni i Hercegovini i fanovi našeg kluba još bolje upoznali.

Majo, najbolja ste golgeterka Premijer lige BiH. Da li je teško naći motivaciju da iz utakmice u utakmicu tresete protivničke mreže?

“Motivaciju iz utakmice u utakmicu nije teško naći, jer je to prirodno za jednog napadača da uvijek ima potrebu za postizanjem što više pogodaka.”

U kojem smjeru bi trebale ići promjene pa da se podigne stanje u ženskom fudbala kod nas?

“Mislim da trebamo tražiti uzor u većim europskim državama, gdje ženski nogomet napreduje iz dana u dan. Također, trebamo rušiti predrasude prema ženama u nogometu koje su u našoj državi, nažalost, još uvijek velike.”

Jesi li nailazila ikad na negativne komentare zbog toga što se kao žena baviš fudbalom?

Maja Jelčić
Foto: SFK 2000 Sarajevo: Maja Jelčić

“Na negativne komentare kao žena u nogometu nailazim još od malih nogu, danas je to dosta manje, ali ih još ima.”

Gdje sebe vidite u budućnosti?

“Ne gledam puno u budućnost, mislim da vrijeme svakom donese svoje. Ali, uz trud, rad i naravno uz Božju pomoć, nadam se nekom velikom europskom klubu.”

Kojim životnim lekcijama su vas sport i fudbal naučili?

“Sport i nogomet naučili su me puno toga u životu. Prije svega timskoj igri, radu, odricanju, disciplini te drugim vrijednostima života. Pored toga i kako se nositi sa nepravdom i nekim lošim stvarima na koje nailaziš kroz sport.”

Mlada zvijezda FK Sarajevo u ljubavnoj vezi sa članicom SFK 2000 Sarajevo

Mlada zvijezda FK Sarajevo u ljubavnoj vezi sa članicom SFK 2000 Sarajevo

Kad podvučete crtu, što vam i dalje daje nadu u ženski fudbal?

“Prije svega nadu mi daje moj klub, koji iz dana u dan napreduje i diže se na veću razinu. Također i trenerica Samira Hurem, koja se u potpunosti zalaže za ženski nogomet u BiH i daje veliku priliku za napredak mladih igračica. I, naravno, zainteresiranost djevojčica za nogometom.”

Borba za novu titulu sa FK/ŽK Emina Mostar. Gdje očekujete da će se presudna bitka za titulu dogoditi?

“Borbu za novu titulu vjerujem da će odlučiti utakmica na domaćem terenu te da ćemo nastaviti dugogodišnji niz osvajanja titula prvakinja BiH", kaže Maja Jelčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije