Liga prvaka: Sve spremno za spektakl, Manchester City traži osvetu protiv Real Madrida

0
Radiosarajevo.ba
Liga prvaka: Sve spremno za spektakl, Manchester City traži osvetu protiv Real Madrida
Foto: Twitter/UEFA / Real Madrid - Manchester City

Manchester City i Real Madrid večeras otvaraju polufinale Lige prvaka, a njihov meč se smatra finalem prije finala. 

Iako je i drugi par (Inter-Milan) respektabilan, mnogi fudbalski eksperti su saglasni da se u ovom polufinalnom duelu dobijamo favorita za osvajanje najprestižnijeg klupskog takmičenja na svijetu. 

Prethodne sezone su ovi rivali također igrali, a interesantno je spomenuti kako je ovo treći polufinalni duel ove dvije ekipe od sezone 2015-2016. Pored ta dva odigrana polufinala, sreli su se i u osmini finala u sezoni 2019-20. 

Lady Gaga se mukotrpno spremala za nastavak "Jokera": Uradila nešto što nikada nije

Lady Gaga se mukotrpno spremala za nastavak "Jokera": Uradila nešto što nikada nije

Real Madrid je bio uspješniji u dva navrata, a posebno je upečatljiv način na koji su prethodne godine prošli u finale preko Građana. Iako je sve bilo spremno za veliko slavlje tima iz Manchestera, Rodrygo Goes je postigao dva pogotka u sudijskoj nadoknadi za produžetak, a onda je Karim Benzema penalom dao gol za prolazak Madriđana. 

Ove godine su stvari, ipak, malo drugačije

Real Madrid 

Iako su aktuelni prvaci, Real Madrid u ovaj meč ulazi kao autsajder, ako se to može reći za ekipu koja se nalazi u polufinalu Lige prvaka. 

Teško se oteti dojmu kako su Madriđani mogli puno više ove sezone. U španskoj ligi su već predali titulu najvećem rivalu Barceloni, a neke utakmice iz ovog takmičenja pokazali su sve slabosti najtrofejnijeg kluba u Ligi prvaka. 

Ipak, takmičenje koje je Real Madrid osvajao 14 puta u svojoj historiji je najbolji dio njihove sezone. Rutinski su prošli kroz grupu, a onda u osmini i četvrtini finala izbacivali engleske klubove, Liverpool i Chelsea. 

Ono što može zabrinuti navijače Kraljeva je forma. U posljednje četiri utakmice imaju dva poraza i to može biti znak slabosti. 

Također, odbrana Kraljeva prima veliki broj golova u poslijednje vrijeme. Girona je postigla četiri, Almeria i Real Sociedad po dva, što je problem kada će večeras s druge strane stajati Erling Haaland

Real Madrid ulazi u ovaj meč znajući da su Građani favoriti, ali se od njih očekuje da pokažu zašto je Liga prvaka njihovo takmičenje. Najveći aduti su Benzema i Vinicius Jr, ali najviše posla se očekuje od Edera MilitaaDavida Alabe, koji će imati težak zadatak. 

Manchester City

Ako postoji titula za koju bi Pep Guardiola dao sve druge u svojoj karijeri, to je vjerovatno Liga prvaka koju bi osvojio s timom koji nije Barcelona. 

Otkada je otišao iz Katalonije 2013. godine, Španac traži taj trofej kojeg je već osvojio dva puta u prošlosti. Čini se, prema svim parametrima, da je ovo njegova sezona. 

Ono u čemu su svi fudbalski eksperti bili saglasni za prethodne dvije sezone Građana jeste da im je falio napadač. Iako su 2021. godine igrali finale, a prethodne sezone su bili na nekoliko minuta od finala, činilo se da bi u oba navrata osvojili ovaj trofej da su imali igrača u centru napada. 

Sada ga imaju, i to kakvog - Erling Braut Haaland ruši sve rekorde ove sezone. Norvežanin je u 46 utakmica postigao 51 gol ove sezone, uključujući 35 u Premier ligi, što je novi rekord engleskog elitnog ranga. 

Osim Haalanda, ostatak ekipe Cityja također igra fantastičnu sezonu. Iako je u Engleskoj bilo 'trzavica', imaju četiri boda prednosti nad Arsenalom i koračaju ka svojoj trećoj uzastopnoj tituli i petoj u posljednjih šest sezona

Guardiolina mašina je protutnjala i kroz Ligu prvaka. Prošli su kroz grupnu fazu, osminu i četvrtfinu finala bez poraza, a izbacili su dva njemačka kluba, RB Leipzig i Bayern Munchen. Posebno je impresivna bila prva utakmica protiv Bavaraca, kada su na svom Etihadu pobijedili 3:0

Real Madrid je ozbiljan protivnik, ali City nikada nije bio u boljoj poziciji za osvajanje Lige prvaka. Imaju najboljeg napadača na svijetu u Haalandu, zadržali su isti kostur ekipe koja je došla na korak od finala prethodne sezone, te imaju jednog od najboljih trenera u svjetskom fudbalu. 

Prvi meč polufinala Lige prvaka između Real Madrida i Manchester Cityja igra se od 21:00 sat, a prijenos je omogućen na kanalima Arene Sport

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije