Liga nacija: U dramatičnom finalu Španija savladala Hrvatsku

3
A. S.
Liga nacija: U dramatičnom finalu Španija savladala Hrvatsku
Foto: EPA-EFE / Hrvatska

Španija je u dramatičnom finalu Lige nacija tek nakon penala uspjela slomiti Hrvatsku (4:5).

U regularnih 90 minuta rezultat je bio 0:0, a identičan rezultat je glasio i nakon produžetaka. U raspucavanju više sreće imali su Španci.

No, krenimo redom.

Prije 42 godine desila se jedna od najgorih avionskih katastrofa, poginulo 180 ljudi

Prije 42 godine desila se jedna od najgorih avionskih katastrofa, poginulo 180 ljudi

Prvo poluvrijeme

Prvu priliku smo upisali u 12. minuti. Španija je imala veliku šansu. Gavi je šutirao, uspio savladati Livakovića, ali je lopta otišla pored gola.

Vatreni su bili bolji nakon toga. Imali su dvije sjajne prilike za vodstvo. Prvo je Kramarić bio pred golom Španije, ali je Loporta u posljednjem trenutku izbio loptu. Svega 60 sekundi kasnije, Le Normad je skinuo loptu sa noge Pašaliću nakon centaršuta Kramarića.

Uslijedio je pritisak Španije, ali mreža Hrvatske se nije zatresla u prvih 45 minuta.

U finišu prvog dijela, pokušao je Perišić, ali do promjene rezultat nije došlo.

HT | 🇭🇷 0:0 🇪🇸 | #CROESP | #NationsLeague U drugom poluvremenu nastavljamo lov na trofej! #UNL | #PokažiSrce | #Obitelj | #Vatreni❤️‍🔥

Posted by Hrvatski nogometni savez on Sunday, June 18, 2023

Drugo poluvrijeme

U 50. minuti krasno je Perišić na lijevoj strani slomio Navasa i uposlio Juranovića. No, Josip je iz izgledne prilike pucao malo pored gola Španije. Bila je ovo sjajna prilika.

U 60. minuti zatresla se mreža Španije, ali samo s vanjske strane! Ubacio je Perišić, a odlični Pašalić natrčao na loptu. da je bio precizniji, Hrvatska je mogla povesti. Loše je zahvatio loptu.

Rodri je sjajno "zategnuo" u 65. minuti sa 30 metara. Silovito je gađao, ali je lopta otišla malo pokraj gola vatrenih.

U 84. minuti najveća šansa u regulrnih 90 minuta. Merino je odigrao za Fatija, koji je iz velike blizine pucao, no Perišić je doslovno s gol-linije očistio priliku. Sjajno je Vatreni reagirao i spasio siguran gol.

Četiri minuta sudijske nadoknade nisu ništa donijeli. Samo jedan korner za Vatrene, ali nije bilo promjene rezultata - ostalo je 0:0.

ET | 🇭🇷 0:0 🇪🇸 | #CROESP | #NationsLeague U ovom ludom, potpuno neočekivanom raspletu, idemo u produžetke. #UNL | #PokažiSrce | #Obitelj | #Vatreni❤️‍🔥

Posted by Hrvatski nogometni savez on Sunday, June 18, 2023

Prvi i drugi produžetak

U prvom produžetku najbolju šansu za gol imala je Hrvatska. Odlično je Kovačić dodao loptu Majeru, koji je sam istrčao pred golmana Španije. No, Nacho je u zadnji trenutak uspio zaustaviti Majera.

U 105. minuti pucao je Brozović, ali je Simon bi osiguran.

Uzbuđenja nije nedostajalo ni u drugom produžetku. Dani Olmo je pokušao u 108. minuti, ali mu je šut blokiran. Španci su izveli nekoliko kornera, ali bezuspješno. 

Pokušao je i Rodri u 115. minuti, ali lopta nakon bloka odbrane odlazi preko gola. Španci su nastavili pritiskati protivnika, u kratkom periodu izvode dva nova kornera, ali rezultat se nije mijenjao.

Hrvatska preko Kovačića pokušava u 119. minuti, ali je lopta nakon bloka Španaca otišla u korner. Nedugo poslije sudija je svirao kraj te se pristupilo izvođenju penala.

Penali

Prvi je pucao Vlašić. Bio je siguran, 1:0 za Hrvatsku: Uzvratio je Hoselu. Brozović Vatrene dovodi u novu prednost, ali pogađa i Rodri.

U trećoj seriji i Modrić je siguran, kao i sa druge strane Merino. Drama se nastavila.

Majer promašuje na veliko oduševljenje Španaca. Asensio dovodi Španiju u prednost. Perišić ostavlja Hrvatsku u životu.

Šut za zlatnu medalju imao je Laporte, ali pogađa prečku!

Ušli smo u šestu seriju, ali Simon ponovo brani, ovog puta Petkoviću. Carvahal nije propustio drugu meč loptu i Španci su mogli da počnu da slave. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije