Evo zbog čega je Liga nacija važna i na šta Petev treba obratiti pažnju

0
Radiosarajevo.ba
Evo zbog čega je Liga nacija važna i na šta Petev treba obratiti pažnju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ivaylo Petev

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je saznala da će u predstojećem izdanju Lige nacija igrati u grupi B3, a rivali će nam biti Rumunija, Finska i Crna Gora.

Obzirom da je riječ o takmičenju koje je relativno novo jer mu je ovo tek treće izdanje, fudbalska publika u BiH, ali i šire možda i nije detaljno upoznata o tome zašto je Liga nacija potencijalno vrlo važna.

Ukoliko naša selekcija završi na prvoj poziciji u ovoj grupi, imat će priliku da igra baraž za odlazak na Europsko prvenstvo 2024. iako to takmičenje ne izbori kroz same kvalifikacije. Ako ga izborimo kroz kvalifikacije, onda nećemo igrati ovaj baraž već ekipa koja bude iza nas u grupi (u slučaju da se ona ne plasira na Euro kroz kvalifikacije).

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ono na šta bi trebao i na šta će selektor Ivaylo Petev sigurno posebno obratiti pažnju je selekcija Finske.

Ta reprezentacija nas 'muči' već dvije i pol godine. Prvi ozbiljan udarac zadala nam je u ljeto 2019. godine kada nas je pobijedila 2:0 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Taj poraz nas je dobro poljuljao i jedan je od presudnih zbog kojih smo loše završili te kvalifikacije.

Finci su nas koštali i u prethodnim kvalifikacijama za Mundijal jer su Zmajevi protiv njih u dva meča osvojili samo bod. Ne treba ni podsjećati na još uvijek friške rane i poraz iz novembra na Bilinom Polju od 3:1 zbog kojeg smo ostali bez teoretskih šansi za drugu poziciju u grupi koja bi vodila u baraž za Svjetsko prvenstvo.

Bez obzira na sve, većina ljubitelja fudbala u BiH se i dalje ne miri s tim da su Finci bolji od nas, a vrijeme je da to Zmajevi pokažu i na terenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije