Sarajevo remiziralo protiv Mladosti, Željezničar poražen na Pecari

Radiosarajevo.ba
Sarajevo remiziralo protiv Mladosti, Željezničar poražen na Pecari
Odigrane su dvije polufinalne utakmice Kupa Bosne i Hercegovine. Na stadionu Asim Ferhatović Hase Sarajevo je dočekalo Mladost, dok je Željezničar gostovao na stadionu Pecara kod Širokog Brijega.

FK Sarajevo - FK Mladost Doboj Kakanj 1:1

Fudbalski klub Sarajevo dočekao je na stadionu Asim Ferhatović Hase ekipu Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Susret je završen rezultatom 1:1. 

Prvu šansu su imali gosti u osmoj minuti kada je Maksimović šutirao s 20 metera, ali Adilović je dobro odbranio. Samo tri minute nakon toga Mladost dolazi do vodstva. Kuzmanović je sjajno oduzeo loptu Hodžiću, a onda odlično pogodio za vodstvo gostiju.

Mladost se povukla nakon vodećeg gola, a Sarajevo je preuzelo terensku inicijativu. Ipak, Bordo tim nije imao previše izrazitih šansi te je pokušavao doći do gola preko ubačaja, koji su uglavnom bili bezuspješni.

Sarajevo do poravnanja uspijeva stići u 42. minuti. Crnkić je ubacio, a Ahmetović je postigao gol glavom za poravnanje na Koševu. Ostalo je nakon prvih 45 minuta 1:1 na našem najvećem stadionu.  

Iako se očekivao pritisak Bordo tima u drugom poluvremenu, na početku je terensku inicijativu ipak imala Mladost, no bez nekog konkretnog učinka. Što se tiče Bordo tima, jedinu polupriliku je imao Crnkić kada je u 58. minuti šutirao s nekih 15 metara, ali lopta odlazi visoko preko gola.

Gosti su i u nastavku bili bolja ekipa. U 68. minuti Hodžić odličnim uklizavanjem spašava domaće, a tri minute kasnije Ramović pogađa prečku gola domaćih nakon ubačaja Brkića iz slobodnog udarca. U 81. minuti susreta Ahmetović je bio u dobroj prilici, ali se dugo namještao pa je odbrana Mladosti otklonila opasnost.

Gosti prijete preko Ramovića u 85. minuti, ali se ovaj put istakao Adilović. U 88. minuti gledatelji na stadionu Asim Ferhatović vidjeli su nevjerovatan promašaj Harisa Duljevića sa 10-ak metara od gola gostiju. Ostalo je do kraja susreta 1:1 na stadionu Asim Ferhatović Hase. 

NK Široki Brijeg - FK Željezničar 1:0

Fudbaleri Širokog Brijega i Željezničara sastali su se večeras u prvoj utakmici polufinala Kupa BiH. Na dobro popunjenom stadionu Pecara, slavio je Široki Brijeg rezultatom 1:0. 

Euforična širokobriješka publika, svjesna da je njihovom klubu plasman u Evropu moguć jedino kroz Kup BiH, odgovorila je na pozive svojih fudbalera i u značajnom je broju popunila tribine Pecare. Bila je publika jako bitan faktor u početnom presingu domaćeg tima, koji je pokušavao da što prije dođe do pogotka.

Ipak, Željezničar je bez većih problema uspio da se obrani od početnog naleta Širokobriježana i nije se istakla nijedna ozbiljnija šansa za Širokobriježane. U devetoj minuti, Wagner je šutirao preko gola iz slobodnog udarca, nakon što je prethodno u dobrom prodoru faulom zaustavljen Luka Menalo. S druge strane, Željezničar je odgovorio dobrom akcijom u 10. minuti, koja je okončana izbacivanjem lopte ispred Lendrića u situaciji kada je napadač Željezničara bio sam pred golom Širokog Brijega.

U 22. minuti, Široki Brijeg je odigrao solidnu akciju, ali nije uspio doći do pogotka. Stipo Marković je centrirao, loptu je Bogičević izbacio ispred Menala, a na nju je natrčao Damir Zlomislić, koji ju je ipak poslao pored gola.

Najbolju šansu za Željezničar, ili općenito za bilo koji tim, promašio je u 31. minuti Ivan Lendrić. Odličan centaršut sa desne strane nije uspio skrenuti ka golu iako je mogao birati kako će šutirati. Umjesto toga, lopta ga je pogodila u glavu i otišla pored gola.

Wagner je u 39. minuti propustio nakon kornera najbolju šansu za Široki Brijeg, a njegov udarac je otišao pored gola, iako je bio sam na 4 ili 5 metara od gola Kjosevskog, te je mogao i zapravo morao bolje reagovati u toj situaciji.

Bilo je to sve u prvom poluvremenu, ali već od početka drugog dijela, domaći tim je krenuo po pobjedu. Postalo je to jasno već nakon 47. minute i pokušaja Stipe Markovića koji je uz dosta muke zaustavio Kjosevski, izbacivši loptu u korner. Široki Brijeg je imao još nekoliko šansi u nastavku susreta, da bi u 55. minuti stigao do zasluženog vodstva.

Visoki presing domaćih na odbranu Željezničara urodio je plodom, te je Ivan Krstanović ostao u mat poziciji pred golom Željezničara nakon što su domaći oteli loptu pred golom gostiju. Dobio je loptu sa desne strane i nije mu bilo teško da pogodi mrežu Željezničara.

Donio je ovaj gol euforične reakcije publike, ali i nove šanse za domaći tim. U seriji vezanih kornera, loše je u par navrata reagovao golman Željezničara Vedran Kjosevski, no pokušaji Bralića i Borisa Pandže otišli su pored gola.

Željezničar je u drugom dijelu bio neprepoznatljiv i definitivno nije djelovalo da ima snage preokrenuti rezultat koji mu nije išao u korist. Gostujući tim nije napravio ništa značajno, a čak je i na otvorenju posljednje faze utakmice djelovalo kako Široki ima ofanzivnije namjere od Željezničara.

Prvu šansu u drugom dijelu, Željezničar je napravio tek u 80. minuti, kada je Miroslav Stevanović šutirao direktno u Bilobrka poslije dobre lopte Samira Bekrića. Ostalo je do kraja susreta u Širokom Brijegu 1:0 za domaće. 

Revanš susreti na rasporedu su za sedam dana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije