Ko je Željin Manijak koji je jučer uz navijače Sturma odao počast Ivici Osimu

0
L. Ramljak
Ko je Željin Manijak koji je jučer uz navijače Sturma odao počast Ivici Osimu
Foto: Alen Ramić / Navijači odali počast ispred kuće Ivice Osima

Ikona ovdašnjeg fudbala, legendarni Ivica Osim, preminuo je jučer u 81. godini.

Brojni ljudi diljem svijeta od jučer se biranim riječima opraštaju od Švabe, Štrausa s Grbavice, kojeg su i Balkan, i Japan, i Austrija smatrali "svojim".

Jučer je tako u brojnim medijima objavljena i fotografija iz Graza, austrijskog grada, u kojem je Ivica proveo svoje posljednje dane. U Grazu je i preminuo. Jedan je to od gradova, koje je slavni Osim zvao "svojim" i gdje je s Fudbalskim klubom Sturm napravio fudbalsko čudo. 

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Fotografija prikazuje ogradu Ivicine kuće, oblijepljenu navijačkim porukama, te, između ostalog, i Željinom zastavom. Ispred nje su svijeće. 

Uz fotografiju je išao tek šturi potpis "Facebook", no portal Radiosarajevo.ba otkriva ko je autor fotografije te šta se sinoć dešavalo u Grazu.

Inače, Graz i FK Sturm u srijedu, 4. maja, u 19.09 sati (1909. godine je osnovan ovaj klub) u Merkur Areni održat će komemoraciju za "svog trenera stoljeća". "S početkom u 19.09 sati reflektori će osvijetliti mjesto najvećih Osimovih postignuća, a naša obitelj okupit će se u znak sjećanja na čovjeka Ivicu Osima. Vrata stadiona otvaraju se u srijedu u 18:30 sati", pišu navijači Sturma. Dodajmo i da je Ivica Osim preminuo 1. maja, na dan osnivanja ovog austrijskog kluba...

Naime, vijest o Ivicinoj smrti teško je pogodila navijače Sturma. Njihova Facebook grupa ubrzo nakon toga poziva svoje članove da se okupe ispred Ivicine kuće i zapale svijeće.

S njima, ispred kuće na adresi Höhenrainstraße Ecke Hans-Dolf-Weg 8042, stiže i lice dobro poznato Manijacima s Grbavice.

Riječ je o Alenu Ramiću, Željinom "sinu", koji u svojim nogama ima impresivnu navijačku kilometražu. Pratio je Alen Želju na domaćim i stranim terenima, a njegove zgode dobro su poznate i autorici ovih redaka...

Alen Ramić je vrstan Jiu Jitsu borac, šampion, koji već nekoliko godina s porodicom živi u Austriji. Nemilosrdan u ringu, a skroman i tih izvan njega, nesuđeni košarkaš i pravi primjer da se snovi, uz rad i vjeru u vlastitu snagu, ipak mogu ostvariti.

Fotografija koja je jučer objavljena u brojnim medijima je njegova.

Kako su reagirali austrijski navijači kad si i ti došao, pitamo ga. Znajući ga, znamo da je stigao u "full" Željinoj opremi.

"Čudesni su to momci i djevojke. Svi oni znaju za Želju i Manijake i nevjerovatno je kakav sam pozdrav dobio kad sam došao", priča Ramić za portal Radiosarajevo.ba.

Bilo ih je mnogo?

"Da. U srijedu prave Ivici i komemoraciju na stadionu. Nevjerovatno je poštovanje koje ovdje imaju spram njega", dodaje nam.

Alen Ramić donio BiH zlato iz Italije - undefined

Foto: Privatni album: Alen Ramić donio BiH zlato iz Italije

Šalje nam i neke od poruka koje su Sturmovci uputili nakon Osimove smrti:

"Osim je jedna od onih legendi koje je društvo prepoznalo i slavilo i prije njegove smrti. Znao je to i to ga je - čak i ako mu to sigurno nije bilo najvažnije u životu - zasigurno činilo zadovoljnim", govori jedan, dok drugi dodaje: "Sjajna osoba, kao i veliki trener koji je bio u pravom i najboljem klubu u Austriji u pravo vrijeme. Hvala ti za sve."

Alene, pitamo ga za kraj, koliko smo izgubili odlaskom Ivice Osima?

Prvo muk.

"Sve", progovara nakon nekoliko sekundi te završavamo naš razgovor.

Zaključimo stoga ovo riječima jednog od navijača Sarajeva, jučer također potrešenog smrću Ivice Osima, koji je rekao:

"Veliki odlaze. Strašno je što ne dolazi niko da ih zamijeni..."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije