Ko je Dušan Tadić: Vojvođanski bekrija zaigrao čardaš u zemlji flamenca

F. Z.
Ko je Dušan Tadić: Vojvođanski bekrija zaigrao čardaš u zemlji flamenca
Foto: EPA-EFE / Dušan Tadić

Ako je početak kraja bio odlazak Zinedinea Zidanea i Cristiana Ronalda, a definitivno jeste, konačni krah trostrukog uzastopnog prvaka Europe i jedne od najboljih ekipa Real Madrida u bogatoj historiji najvećeg svjetskog kluba ispisao je Srbijanac na privremenom radu u Holandiji.

Novosadska lala, bekrija sa salaša vojvođanskog, zaigrao je čardaš na najvećoj sceni. Nakon Diegovog tanga, Ronaldinhove sambe i Iniestinog flamenca na Bernabeu je uz zvuke violine čardaš zaigrao Dušan Tadić i s Ajaxom preko moćnog Real Madrida otplesao među osam najboljih ekipa Evrope.

"Oduvijek je Zidane bio moj omiljeni igrač. Sve što je radio bilo je posebno. Vjerovatno sam gledao previše snimaka njegovih najboljih poteza", rekao je uz osmijeh Tadić osvrćući se na onaj roling, piruetu, nazovite kako god hoćete, koja neodoljivo podsjeća na majstorije Francuza na toj istoj travi tog legendarnog stadiona. Dribling koji je Kopljanicima donio drugi pogodak, a Casemira poslao po porciju ćevapa. Deset u pola s dosta luka, molit ćemo lijepo za Brazilca. I jogurt, da lakše svari. 

Ulica - učiteljica

Sve je počelo 20. novembra 1988. godine u Bačkoj Topoli, a upravo je u tom gradu napravio prve fudbalske korake. Kao i većina fudbalera koji dolaze s prostora bivše Jugoslavije fudbal se prvo uči na ulici. Tu se, na malim, na takozvanom petoparcu, gdje su dva kamena stative, uče prvi finte, prvi driblinzi, prve fore.

Viktorija, 25-5, iza devet, na male, na velike, pitanje je samo koliko nas se tog dana skupilo na ulici. Majka vas pokušava natjerati da uđete u kuću i "bacite nešto u kljun", a vaša jedina misao je izaći na ulicu i trčati za "bubamarom". Taj komad kože prošaran bijelim i crnim bojama je i doručak i ručak i večera. Takvo djetinjstvo i takav život imao je i Dušan Tadić.  Tu se i rodio onaj dribling koji je poslao Casemira po onu desetku u pola somuna.

"Uvijek sam skidao neke poteze od Zidanea i Ronaldinha. Uvijek nešto pokušavaš prenijeti na svoju igru", rekao je jednom prilikom Tadić.

I, eto, 20-ak godina kasnije na terenu koji je dom najveće fudbalske ekipe svijeta, prodao je te ulične, mahalske, kvartovske fore koje je upijao gledajući francuskog maestra i brazilskog mađioničara - Dušan Tadić.

Ovaj nesuđeni košarkaš (kakav bi to hakler bio), prilično je zanimljiv lik. Nikada, eto, nije zaigrao u Crvenoj zvezdi ili Partizanu. Navija, naime, za Vojvodinu u kojoj je i ponikao i iz koje se otisnuo u bijeli svijet. U svoju, sada već možemo reći drugu domovinu - Holandiju. Sa 20 godina briljirao je u dresu Vojvodine, a postigao je i pogodak protiv bečke Austrije na europskoj sceni.

To je bilo dovoljno da se otisne u zemlju lala. A valjda je to i logično, vojvođanska lala u zemlji lala. Prva stanica bio je Groningen, a kasa Vojvodine postala je teža za 1.23 miliona eura. Debi u Holandiji imao je protiv - pogađate Ajaxa. Groningen je osvojio bod, a Tadić na debiju upisao asistenciju. Prvu sezonu završio je sa 22 asistencije, a ispred njega u čitavoj Europi bili su samo Mesut Ozil je Lionel Messi.

Nakon Groningena potpisao je za Twente za 7.7 miliona eura, a na svom debiju za novi klub postigao je dva gola protiv svog bivšeg kluba. Dvije godine kasnije promijenio je sredinu. Potpisao je za Southampton i na debiju, pogađate, upisao asistenciju protiv Liverpoola. Kod Koemana je briljirao, dok ga je Mark Hughes proglasio viškom u redovima Svetaca. Tadić se vratio u Holandiju, u veliki Ajax i igra sezonu iz snova, a Hughes je postao historija Southamptona.

Sezona iz snova

Kako samo igra Dušan Tadić ove sezone. Odigrao je 37 utakmica, kako u Ligi prvaka, tako i u prvenstvu Holandije i na svom kontu ima 39, što golova što asistencija. Da budemo precizni postigao je 25 golova i upisao 14 asistencija ove sezone. Prvi je fudbaler Ajaxa nakon legendarnog Finca Jarija Litmanena koji je postigao šest golova u Ligi prvaka. I neodoljivo Tadić podsjeća na genijalnog Finca, a ova generacija Ajaxa na onu Van Gaalovu.

I plešu, neka plešu, ako će to izgledati ovako neka taj madridski ples potraje sve do prvog dana juna... Sasvim je svejedno je li to vojvođanski čardaš Dušana Tadića, brazilska samba Davida Neresa, houara marokanskih genijalaca Ziyecha i Mazraouija, tango Nicolasa Tagliafica ili santoso Frenkieja De Jonga. Samo neka plešu...

Dosta je bilo trkača, atletičara, za to postoje kratke i duge pruge i ona boje cigle - tartan staza. Zato, uživajte u ovom totalnom fudbalu Ten Hagovog Ajaxa. Dok traje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije