Kažu da je on centar svijeta: Grad svjetlosti, ljubavi, umjetnosti i revolucije

Radiosarajevo.ba
Kažu da je on centar svijeta: Grad svjetlosti, ljubavi, umjetnosti i revolucije
Arhiv / Pariz
Malo je gradova na našoj planeti koji mogu reći da su bili centar historije kao što je to grad svjetlosti, Pariz.

 Rimske, engleske, pruske i njemačke armije su ga držale pod opsadom, dok su kraljevi, kraljice, komune i vladari padali, a revolucije gomilale dok se historija odvijala unutar pariških granica.

Centar progresivnih ideja, moderni Pariz - najposjećeniji grad na svijetu - prepoznatljiv je po svojoj arhitektonskoj ljepoti, po slavnih 12 avenija barona Haussmana koje polaze od Trijumfalne kapije. Pariz je, pritom, grad koji diktira globalne trendove u kulturi, gastronomiji, modi te se ne može usporediti po pitanju umjetničkog naslijeđa.

Paris je dobio ime još u trećem vijeku prije nove ere, kako ga je nazvalo keltsko pleme koje je naselilo ovo područje. Potom se zvao Lutetia, što je galsko-rimsko ime. Prijestolnica je postao 508. godine (nakon pada Rimskog carstva), a time ga je “odlikovao” Klodvig I, slavni franački kralj. Od ranog 20. stoljeća, Pariz je bio poznat kao "Paname" u francuskom slengu, naziv koji se među mladima ponovo udomaćio u novije vrijeme. Pariz ima mnogo nadimaka, od kojih je najpoznatiji "La Ville-Lumiere" (doslovno, "Svijetli grad"; iako najčešće prevedeno kao "Grad svjetlosti", kojeg duguje čuvenosti grada kao središta obrazovanja i nauke, ali i ranoj upotrebi javne rasvjete.

Pariz danas zovu i centar svijeta (alfa-grad), a spada u najgušće naseljene gradove svijeta.

Simboli današnjeg Pariza, na čijem će se Parku prinčeva igrati utakmice Evropskog prvenstva 2016, svakako su slavni Eiffelov toranj, izgrađen 1889, te avenija Champs-Élysées.

Poznati stanovnici Pariza:

• Jean-Baptiste Poquelin, poznatiji kao Molière, dramaturg (1622-1673): Poštovana figura u francuskoj književnosti i autor najizvođenijih djela u Francuskoj

• Pierre de Coubertin, historičar (1863-1937): Borac za uvođenje školskog sporta, De Courbertin je osnovao pokret za oživljavanje Olimpijskih igara 1894. godine

• Simone de Beauvoir, filozof (1908-1986): Partnerka Jean-Paul Sartra, De Beauvoir je bila vodeće svjetlo feminizma

• Charles Aznavour, autor, kompozitor, izvođač i glumac (1924-): Pjevač s 1.000 pjesama, koje su ostvarile uspjeh diljem svijeta i koji je prodao više od 100 miliona albuma

• Catherine Deneuve, glumica (1943-): Žena sa stilom izuzetno posvećena glumi, Deneuve je jedna od najvećih glumica svoje generacije

Šta morate vidjeti u Parizu:

• Eiffelov toranj i Montmartre: Postoji mnogo lokacija koje će vam priuštiti veličanstven pogled na grad. Prva i najvažnija je Eiffelov toranj. Pristup s prizemlja je stepenicama (besplatno do drugog nivoa) ili lift. Da bi došli do vrha tornja (276m), morate platiti da lift ode do drugog nivoa. S Bazilike Sacré Coeur koja stoji na vrhu brda Montmartre pruža se prekrasan pogled na Pariz.

• Marché des Enfants Rouges: Uličice povijesne Marais četvrti su dom brojnih restorana i kafića, te tradicionalnih pariških “brasseries”. Ne zaboravite Marché des Enfants Rouges da obiđete bezbroj šarenih štandova.

• Krstarenje na Seni: Riječno putovanje na Seni je važan dio posjete Parizu. Mnoga krstarenja polaze od Eiffelovog tornja i traju oko sat vremena. Cijena: 13 €.

• Tuileries Garden: Vrt Tuileries, smješten između muzeja Louvre i Place de la Concorde, omiljeno je šetalište Parižana i turista podjednako. Maillolove statue stoje rame uz rame s radovima Rodina. Otvoren je od 7 do 23 sata u junu, julu i avgustu.

• Louvre: Sa svojim simbolom staklene piramide, muzej Louvre je obavezan kada je riječ o istraživanju kulturne baštine Pariza, ali i svijeta. To je najposjećeniji muzej umjetnosti i antikviteta na svijetu. Najpoznatije djelo koje u njemu možete vidjeti je slavna Mona Lisa Leonarda da Vincija. Cijena ulaza: 16 €.

• Boulevard Haussmann: Smješten između Opére Garnier i Gare St-Lazare, Boulevard Haussmann je dom glavnim shopping centrima koje biste očekivali u Parizu. Osim toga, Galeries Lafayette i Printemps robne kuće nude tzv. pariški stil shoppinga.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije