Katalinski, šest Rođenih, poraz od Nijemaca i legendarni Panenka

Radiosarajevo.ba
Katalinski, šest Rođenih, poraz od Nijemaca i legendarni Panenka
Arhiv / Josip Katalinski
Evropsko prvenstvo 1976. godine odigrano je u Jugoslaviji, tačnije u Zagrebu i Beogradu.

Put Jugoslavije do završnice Evropskog prvenstva bio je fantastičan. Gazili su sve pred sobom, ali na kraju je reprezentacija Zapadne Njemačke u utakmici koja će se pamtiti zauvijek srušila snove Jugoslavena. Doći ćemo i do same završnice, a sada je vrijeme da se prisjetimo šta se to dešavalo tokom kvalifikacija za smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Jugoslavija je bila smještena u grupi 3, sa Sjevernom Irskom, Švedskom i Norveškom. Prvu utakmicu izabranici Ante Mladinića igrali su na stadionu JNA protiv reprezentacije Norveške. Zablistao je štoper Željezničara, Josip Katalinski s dva postignuta gola, a jedan je dodao i Momčilo Vukotić za pobjedu Jugoslavije rezultatom 3:1. Za Jugoslaviju su na ovom susretu igrali Josip Katalinski i Franjo Vladić.

U narednom susretu Jugoslavija je poražena u Belfastu od Sjeverne Irske rezultatom 1:0. Dres Jugoslavije na ovom susretu nosili su Džemal Hadžiabdić, Katalinski i Vladić. Kapiten Plavih, Katalinski nastavio je sa serijom golova u dresu nacionalnog tima. Jugoslavija je slavila na gostovanju kod Švedske rezultatom 2:1, a pored Katalinskog u strijelce se upisao i Zvonko Ivezić. Pored sada već standardnog trojca Hadžiabdić-Katalinski-Vladić, na klupi je bio i Dušan Bajević.

Jugoslavija je nastavila s odličnim rezultatima i kod druge Skandinavske reprezentacije, Norveške. Plavi su slavili u Oslu rezultatom 3:1, a golove su postigli Buljan, Bogićević i Šurjak. Sve je bilo gotovo nakon samo 25 minuta igre. U ekipi su se opet našli Katalinski i Vladić. U narednom kolu Švedska je pregažena na zagrebačkom Maksimiru rezultatom 3:0. Golove su postigli Branko Oblak, Drago Vabec i Franjo Vladić. U prvih 11 igrali su Hadžiabdić, Katalinski i Vladić, dok su mjesto na klupi zauzeli Enver Marić i Boro Primorac.

U posljednjem susretu kvalifikacija savladana je Sjeverna Irska u Beogradu rezultatom 1:0, a strijelac je bio Oblak. Za Jugoslaviju su igrali Hadžiabdić, Katalinski i Vladić, dok su Primorac i Marić susret pratili s klupe za rezervne igrače.

Voljom žrijeba Jugoslavija je u četvrtfinalu za protivnika dobila reprezentaciju Velsa. Prva utakmica odigrana je na Maksimiru. Već u prvoj minuti erupcija. Strijelac je Momčilo Vukotić. Konačnih 2:0, u 55. minuti susreta postavio je Danilo Popivoda. U tom susretu za Jugoslaviju su nastupili Hadžiabdić i Katalniski, dok su susret s klupe za rezervne igrače pratili Marić, Primorac i Vladić. U revanš susretu Katalinski je donio prednost Jugoslaviji nakon 19 minuta igre. Vels je do kraja uspio samo izjednačiti rezultat. Za Plave su u ovom susretu nastupili Marić, Hadžiabdić i Katalinski, dok su susret s klupe za rezervne igrače pratili Vladić i Vahid Halilhodžić.

Jugoslavija je u polufinalu na stadionu Marakana odmjerila snage sa Zapadnom Njemačkom. Već u 19. minuti susreta eksplodiralo je sve, Popivoda je savladao Maiera za vodstvo Plavih. Samo 11 minuta kasnije bilo je 2:0, a strijelac je Dragan Džajić. Činilo se kako Jugoslavija nezaustavljivo ide ka finalu.

Fudbalska historija nas uči kako se Nijemci nikada ne smiju otpisati. Tako je bilo i ovoga puta. Na krilima rezervista stigli su do finala. Prvo je u 64. minuti Heinz Flohe smanjio rezultat na 2:1, da bi osam minuta prije kraja utakmice, Dieter Muller izjednačio rezultat. U produžecima nova dva gola Mullera i velika pobjeda aktuelnih evropskih i svjetskih prvaka.

Za Jugoslaviju je u ovom susretu nastupio Katalinski, dok su Marić, Vladić i Halilhodžić susret gledali s klupe za rezervne igrače. U drugoj utakmici polufinala reprezentacija Čehoslovačke slavila je protiv Holandije s 3:2. Baš kao i Nijemci i Čehoslovaci su slavili nakon produžetaka.

Jugoslavija je u susretu za treće mjesto na Maksimiru poražena od Holandije rezultatom 3:2, a jedan gol postigao je i Josip Katalinski. Halilhodžić i Vladić su dobili priliku s klupe za rezervne igrače, dok Marić nije ulazio u igru.

U finalu su svi očekivali trijumf Njemačke, ali su fudbaleri Čehoslovačke imali druge planove. Nakon 25 minuta igre vodili su s 2:0 protiv favoriziranih Nijemaca. Kada je u 89. minuti Bernd Hölzenbein izjednačio rezultat, svi su pomislili da je scenario isti kao u polufinalu. Utakmica se ipak rješavala boljim izvođenjem jedanaesteraca, a ostat će zauvijek zapamćen udarac s bijele tačke Antonina Panenke. Danas se takav udarac zove upravo po ovom fudbaleru.


Bosanci i Hercegovci u kvalifikacijama i na Evropskom prvenstvu:

Franjo Vladić (Velež)
Josip Katalinski (Željezničar-Nice)
Džemal Hadžiabdić (Velež)
Dušan Bajević (Velež)
Enver Marić (Velež)
Boro Primorac (Velež)
Vahid Halilhodžić (Velež)

Najboljih 11 Evropskog prvenstva 1976. godine:

Golman: Ivo Viktor (Čehoslovačka)

Odbrana: Jan Pivarnik (Čehoslovačka), Ruud Krol (Holandija), Anton Ondruš (Čehoslovačka), Franz Beckenbauer (Njemačka).

Vezni red: Rainer Bonhof (Zapadna Njemačka), Jaroslav Pollak (Čehoslovačka), Antonin Panenka (Čehoslovačka), Dragan Džajić (Jugoslavija).

Napad: Zdenek Nehoda (Čehoslovačka), Dieter Muller (Zapadna Njemačka).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije