Deset igrača iz Bosne i Hercegovine i Njemačka na Mullerov pogon

Faruk Zametica
Deset igrača iz Bosne i Hercegovine i Njemačka na Mullerov pogon
EPA / Gerd Muller
Četvrto Evropsko prvenstvo odigrano je u Belgiji, a smotra najboljih reprezentacija Starog kontinenta sve je više počela dobivati na značaju.

Na svjetsku scenu stupili su Nijemci, a reprezentacija koju su predvodili Franz Beckenbauer i Gerd Muller, baš kao i minhenski Bayern, gazila je sve pred sobom.

Jugoslavija je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrala u grupi 7 s Holandijom, Istočnom Njemačkom i Luksemburgom. Prvu utakmicu Plavi su igrali protiv Holandije u Rotterdamu na stadionu Feyenoorda. Odlično su Plavi otvorili utakmicu, a vodeći pogodak postigao je u 22. minuti Dragan Džajić. Holandija je izjednačila na samom otvaranju drugog poluvremena preko Marinusa Israela. Kapiten Lala bio je precizan s bijele tačke. U ovom susretu nastupila su četiri Bosanca i Hercegovca: Ivan Ćurković, Dušan Bajević, Anđelko Tešan i Vahidin Musemić. Na klupi za rezervne igrače sjedio je Josip Bukal, ali nije dobio priliku.

Nakon osvojenog boda u Rotterdamu uslijedilo je gostovanje kod Luksemburga. Jugoslavija je slavila sigurnu pobjedu, a Luksemburžane je srušio Josip Bukal s dva gola, u 44., odnosno 62. minuti susreta. Pored Bukala od igrača iz Bosne i Hercegovine nastupili su Anđelko Tešan i Dušan Bajević. Treće kolo donijelo je duel s Holandijom. Jugoslavija je slavila s 2:0, a golove su postigli Jerković i Džajić. U prvih 11 ekipe koju je s klupe predvodio Vujadin Boškov našao se Josip Bukal, dok je Denijal Pirić susret gledao s klupe za rezervne igrače.

Nakon utakmice s Holandijom, Jugoslavija je gostovala kod Istočne Njemačke. Plavi su slavili rezultatom 2:1, a u prvih 11 nije bilo igrača iz Bosne i Hercegovine. Golove za Jugoslaviju u ovom susretu postigli su Zoran Filipović i Dragan Džajić. Utakmicu je s klupe za rezervne igrače pratio Josip Bukal. U posljednje dvije utakmice Jugoslavija je u Beogradu i Titogradu odigrala bez golova s Istočnom Njemačkom, odnosno Luksemburgom. U oba susreta nastupio je Josip Bukal, dok je Enver Marić utakmice pratio s klube za rezervne igrače. Jugoslavija je završila kao prvoplasirana u grupi i izborila plasman u četvrtfinale.

Pored Jugoslavije plasman među osam najboljih izborile su reprezentacije Italije, Belgije, Mađarske, Rumunije, Sovjetskog saveza, Zapadne Njemačke i Engleske. Jugoslavija je voljom žrijeba igrala protiv Sovjetskog saveza. Prva utakmica odigrana je u Beogradu na Marakani, a susret je završen bez golova. Enver Marić je stajao na golu, a u prvih 11 svoje mjesto opet je zauzeo Josip Bukal. Pored Bukala u prvih 11 bio je i Božo Janković. Upravo je njega u 84. minuti zamijenio Dušan Bajević, dok je Abid Kovačević utakmicu pratio s klupe za rezervne igrače. U revanšu Sovjetski savez je pregazio Jugoslaviju s visokih 3:0. Marić je bio na golu, Janković u prvih 11, a utakmicu su s klupe za rezervne igrače pratili, Ivan Ćurković, Josip Katalinski i Dušan Bajević.

Plasman među četiri najbolje reprezentacije na Evropsko prvenstvo u Belgiji, izborile su pored Sovjetskog saveza i domaćina Belgije, reprezentacije Mađarske i Zapadne Njemačke. Voljom žrijeba u polufinalu su snage odmjerile reprezentacije Mađarske i Sovjetskog saveza. Slavili su Sovjeti s minimalnih 1:0, a jedini pogodak djelo je Anatolija Konkova u 53. minuti susreta.

U drugom polufinalu Zapadna Njemačka slavila je protiv Belgije rezultatom 2:1, a nezaustavljiv je bio najbolji centarfor svijeta Gerd Muller. Na krilima fantastičnog Mullera Zapadna Njemačka pregazila je i Sovjetski savez u finalu rezultatom 3:0. Muller je pogodio dva puta, a jedan pogodak dodao je i Herbert Wimmer. Najbolji igrač prvenstva bio je fantastični Muller.

Fudbaleri iz Bosne i Hercegovine koji su nastupili u kvalifikacijama:

Anđelko Tešan (Sarajevo)
Abid Kovačević (Borac Banja Luka)
Vahidin Musemić (Sarajevo)
Josip Bukal (Željezničar)
Denijal Pirić (Sarajevo)
Božo Janković (Željezničar)
Enver Marić (Velež)
Josip Katalinski (Željezničar)
Ivan Ćurković (Velež)
Dušan Bajević (Velež)

Najboljih 11 Evropskog prvenstva u Belgiji 1972. godine:

Golman: Evgeni Rudakov (Sovjetski savez)

Odbrana: Revaz Dzodzuashvili (Sovjetski savez), Franz Beckenbauer (Zapadna Njemačka), Murtaz Khurtsilava (Sovjetski savez), Paul Breitner (Zapadna Njemačka).

Vezni red: Uli Hoeness (Zapadna Njemačka), Gunter Netzer (Zapadna Njemačke), Herbert Wimmer (Zapadna Njemačka).

Napad: Raoul Lambert (Belgija), Jupp Heynckes (Zapadna Njemačka), Gerd Muller (Zapadna Njemačka).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije