Historijat evropskih prvenstava: Crni pauk zaustavio Jugoslaviju na Parku prinčeva

Faruk Zametica
Historijat evropskih prvenstava: Crni pauk zaustavio Jugoslaviju na Parku prinčeva
UEFA.com / Sovjetski Savez
Prvo Evropsko prvenstvo u fudbalu održano je 1960. godine u Francuskoj.

U završnici su nastupile četiri reprezentacije, a izuzev domaćina plasman među četiri najbolje, osigurale su reprezentacije koje više ne postoje, Sovjetski savez, Čehoslovačka i Jugoslavija.

Najzaslužniji za osnivanje Evropskog prvenstva bio je Henri Delaunay, generalni sekretar Fudbalskog saveza Francuske. Ideja je rođena 1927. godine, više od 30 godina prije prvog Evropskog prvenstva, ali je prijedlog Delaunaya FIFA nekoliko puta odbila. Organizacija Kupa nacija ili prvog Evropskog prvenstva zeleno svjetlo dobila je na UEFA-inom kongresu 1957. godine, dvije godine nakon smrti Delaunaya.

Logičan izbor za naziv trofeja, koji se sve do 2008. godine dodjeljivao osvajaču Evropskog prvenstva bio je Henri Delaunay, a čast da ga napravi imao je njegov sin Pierre. Trofej je već pomenute 2008. godine rekonstruiran. Uvećan je, napravljen od nehrđajućeg srebra, a sada je težak osam kilograma i visok 60 centimetara.

Od turnira su na samom početku odustale neke respektabilne reprezentacije, među kojima su bile Zapadna Njemačka, Italija i Engleska. Nastupilo je samo 17 reprezentacija, a sve do polufinala igrale su se domaće i gostujuće utakmice. Naknadno je odustala i "Francova" Španija, koja je odbila da putuje u Sovjetski savez.

Reprezentacija Jugoslavije, za koju su igrala i dva Bosanca i Hercegovca u osmini finala odmjerila je snage s reprezentacijom Bugarske. U prvom susretu odigranom na stadionu JNA, Jugoslavija je slavila rezultatom 2:0, dok je u revanšu bilo neriješeno, a jedini pogodak za Plave postigao je upravo Muhamed Mujić, fudbaler mostarskog Veleža.

Protivnik u četvrtfinalu bio je Portugal. Prvi susret odigran u Lisabonu završen je pobjedom domaćina rezultatom 2:1, a Portugalci su u revanšu na stadionu JNA, pred 43.000 gledalaca razmontirani rezultatom 5:1. Najbolji strijelci kvalifikacija bili su Titus Bubernik (Čehoslovačka) i Just Fontaine (Francuska) sa po pet postignutih golova. Plasman na završnicu u Francusku, pored domaćina izborili su Sovjetski savez, Čehoslovačka i Jugoslavija.

Francuska je mnogo očekivala od prvog Evropskog prvenstva. Završnica se igrala na njihovom terenu, ali su snove srušili Jugoslaveni. Povela je Jugoslavija, a strijelac je u 11. minuti susreta bio Galić. Samo minutu kasnije rezultat je izjednačio Vincent, da bi dvije minute prije odlaska na odmor mrežu Jugoslavije zatresao Heutte. Wisnieski je nakon osam minuta igre u drugom poluvremenu povisio rezultat na 3:1, ali je dvije minute kasnije Žanetić vratio Jugoslaviju u igru.

Kada je svojim drugim golom na susretu u 62. minuti, Heutte donio prednost Francuskoj rezultatom 4:2, svi su pomislili da će Francuzi bez većih problema u finale. Potom su uslijedile četiri furiozne minute Plavih. Prvo je drugi Bosanac i Hercegovac, Tomislav Knez, fudbaler banjalučkog Borca, u 75. minuti smanjio rezultat na 4:3, da bi Jerković s dva gola u 78. i 79. minuti donio potpuni preokret. Ostalo je do kraja susreta 5:4 za Jugoslaviju.

U drugom polufinalu reprezentacija Sovjetskog saveza bez mnogo problema slavila je protiv Čehoslovačke na stadionu Velodrome u Marseilleu rezultatom 3:0. Sovjeti su poveli u 34. minuti preko Ivanova. Isti igrač je nakon 11 minuta igre u nastavku uduplao prednost, da bi konačnih 3:0 u 66. minuti susreta postavio Ponedeljnik.

U odnosu na sastav koji je nastupio u polufinalu protiv Francuske u reprezentaciji Jugoslavije izvršene su tri izmjene. Iako se u dnevnoj štampi spekuliralo kako će Kneza zamijeniti Mujić, "bosanska" izmjena nije se dogodila. Knez nije uvršten u sastav, a zamijenio ga je Matuš. Golmana Šoškića zamijenio je Vidinić, dok je umjesto legendarnog Zebeca na terenu bio Miladinović.

Jedan od najboljih svjetskih golmana svih vremena, Lav Jašin već od prve minute susreta izluđivao je Jugoslavene. Crni pauk kapitulirao je u 43. minuti susreta. Đurković je centrirao pred Jašinov gol, najbolje se snašao Jerković, šutirao, a loptu je za radost jugoslavenskih igrača u mrežu skrenuo Galić.

Radost nije mnogo trajala. Sovjeti su izjednačili nakon samo četiri minute igre. Bubkin je predriblao Miladinovića, odigrao dupli pas s Ivanovim, šutirao, a nakon nespretne intervencije Vidinića, loptu je u mrežu smjestio Metreveli. Nakon 90 minuta igre nije bilo pobjednika, pa se on morao tražiti u produžecima.

U prvih 15 minuta reprezentativci Jugoslavije imali su nekoliko odličnih prilika, ali je Jašin zaustavio Galića, Matuša i Jerkovića. Nakon kontranapada Sovjeta, Vidinić je kapitulirao drugi put. Konačni rezultat i prvi trofej Sovjetima donio je Ponedeljnik nakon asistencije Bubkina.

Bosanci i Hercegovci na prvom Evropskom prvenstvu:

Tomislav Knez (Banja Luka) - Borac Banja Luka
Muhamed Mujić (Mostar) - Velež Mostar

Najboljih 11 Evropskog prvenstva u Francuskoj 1960. godine:

Golman: Lav Jašin (Sovjetski savez).

Odbrana: Vladimir Đurković (Jugoslavija) Ladislav Novak (Čehoslovačka).

Vezni red: Igor Netto (Sovjetski savez), Josef Masopust (Čehoslovačka), Valentin Ivanov (Sovjetski savez).

Napad: Slava Metreveli (Sovjetski savez), Milan Galić (Jugoslavija), Viktor Ponedeljnik (Sovjetski savez), Dragoslav Šekularac (Jugoslavija), Borivoje Kostić (Jugoslavija).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije