Dva Bosanca u najboljem timu Evropskog prvenstva i poraz Jugoslavije u finalu

Faruk Zametica
Dva Bosanca u najboljem timu Evropskog prvenstva i poraz Jugoslavije u finalu
UEFA / Mirsad Fazlagić i Gordon Banks
U kvalifikacijama za treće Evropsko prvenstvo koje je odigrano u Italiji 1968. godine nastupila je 31 reprezentacija.

Prvi put nastupila je i Zapadna Njemačka, ali se u grupi s Jugoslavijom nije dobro "provela".

Promijenjen je i sistem takmičenja, pa se za plasman u četvrtfinale borilo kroz kvalifikacione grupe. Bolji iz dva meča osigurali su plasman na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Evropsko prvenstvo odigrano 1968. godine reprezentativci Jugoslavije, predvođeni kapitenom Mirsadom Fazlagićem, nikada neće zaboraviti. No, krenimo redom...

Reprezentacija Jugoslavije bila je smještena u Grupu 4 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Osim Jugoslavije u grupi su bile Zapadna Njemačka i Albanija. Plavi su put ka Italiji otvorili utakmicom protiv Zapadne Njemačke.

Legendarni fudbaler Marseillea Josip Skoblar tada je nosio dres Hannovera pa je Nijemce poznavao izuzetno dobro. Jugoslavija je njegovim golom u Beogradu slavila 1:0 i osvojila prva dva boda. Utakmica će ostati zapamćena po sudaru Ilije Pantelića i Gerda Mullera u kojem je jednom od najboljih centarfora svijeta svih vremena pukla noga.

U narednom kolu Jugoslavija je gostovala kod Albanije. Dvije asistencije Dragana Džajića i dva gola Slavena Zambate bili su dovoljni da se sruše Albanci. U oba ova susreta za Jugoslaviju je igrao Mirsad Fazlagić, fudbaler Sarajeva.

U narednom kolu Plavi su gostovali kod Zapadne Njemačke. Bila je to prva utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, desetke Željezničara, Ivice Osima. Domaćin je nakon samo deset minuta igre došao do vodstva, a strijelac je bio Löhr. Jugoslavija se vratila u 46. minuti preko Zambate, ali to je bilo sve što su Plavi uradili. Golovima Mullera i Seelera u 70., odnosno 86. minuti susreta, Zapadna Njemačka upisala je veliku pobjedu.

Posljednje kolo donijelo je duel s Albanijom. Jugoslavija je upisala sigurnu pobjedu rezultatom 4:0. Za ekipu Rajka Mitića nastupila su tri fudbalera iz Bosne i Hercegovine. Mirsad Fazlagić bio je kapiten, a glavobolju Albancima zadavali su Željini Ivica Osim i Edin Sprečo.

Dva gola postigao je Osim, a jedan Sprečo u velikoj pobjedi Jugoslavije. Zbog lošije gol-razlike Jugoslavija se praktično oprostila od četvrtfinala, jer niko nije očekivao da Albanci mogu zaustaviti Nijemce. Ipak čudo se dogodilo. Albanci su sačuvali svoju mrežu, odigrali susret bez golova, a slavlje od Vardara do Triglava moglo je početi.

Voljom žrijeba u četvrtfinalu Jugoslavija je za protivnika dobila reprezentaciju Francuske. Prva utakmica igrala se na stadionu Velodrome u Marseilleu, a ovaj put u sastavu Rajka Mitića bila su čak četiri Bosanca i Hercegovca. Bivši i budući član Sarajeva, a tada splitskog Hajduka, Džemaludin Mušović, Mirsad Fazlagić, Ivica Osim i debitant u reprezentaciji, Vahidin Musemić.

Igrala se 66. minuta susreta kada je za Jugoslaviju dosuđen slobodni udarac. Džajić je poslao još jednu filigranski preciznu loptu u peterac je poslao Džajić, a Musemić je bio najprisebniji i glavom loptu poslao u nebranjeni dio mreže. Bio je to fantastičan debi za fudbalera Sarajeva. Francuska je uspjela izjednačiti preko Fleuryja Di Nalla u 78. minuti susreta.

U revanšu odigranom u Beogradu trojac Osim-Musemić-Džajić uništio je Francusku. Fantastičnu partiju pružio je i debitant u reprezentaciji Ilija Petković. Jugoslavija je slavila s velikih 5:1. Po dva gola postigli su Petković i Musemić, dok je jedan dodao Džajić. Osimovi driblinzi potpuno su izludili Francuze.

Tako se Jugoslavija uz reprezentacije Italije, Sovjetskog saveza i Engleske plasirala na Evropsko prvenstvo koje se 1968. godine igralo u Italiji. Jugoslavija je u polufinalu na stadionu Olimpico odmjerila snage s reprezentacijom Engleske. Golova nije bilo sve do 86. minute susreta, a onda je aktuelni prvak svijeta pokleknuo. Džajić je pogodio mrežu Banksa nakon asistencije Musemića i donio veliko slavlje Jugoslavenima. Ivica Osim igrao je povrijeđen od pete minute susreta.

Italija je u drugom polufinalu igrala sa Sovjetskim savezom. Utakmica u Napulju završena je bez pobjednika, a Italija je plasman u finale izborila bacanjem novčića. Sreća je bila na strani Azzura.

Osim nije igrao u finalu zbog povrede, a u ekipi su bili Fazlagić i Musemić. Radost Jugoslaviji donio je Dragan Džajić u 39. minuti susreta. Činilo se da trofej dolazi na Balkan, a onda je u 80. minuti Domenghini šutirao iz slobodnog udarca i donio Italiji izjednačenje. U ponovljenom susretu Italija je golovima Rive i Anastasija došla do prvog trofeja na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Pored Fazlagića, Osima i Musemića koji su upisali minute na Evropskom prvenstvu u reprezentaciji su svoje mjesto zauzeli Boško Antić, fudbaler Sarajeva i bivši fudbaler Famosa iz Hrasnice, Idriz Hošić.

Bosanci i Hercegovci na Evropskom prvenstvu i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo:

Ivica Osim (Željezničar)
Vahidin Musemić (Sarajevo)
Mirsad Fazlagić (Sarajevo)
Boško Antić (Sarajevo)
Idriz Hošić (Partizan)
Edin Sprečo (Željezničar)
Džemaludin Mušović (Hajduk)

Najboljih 11 Evropskog prvenstva 1968. godine:

Golman: Ilija Pantelić (Jugoslavija).

Odbrana: Mirsad Fazlagić (Jugoslavija), Giacinto Facchetti (Italija), Albert Schesternev (Sovjetski savez), Bobby Moore (Engleska).

Vezni red: Ivica Osim (Jugoslavija), Sandro Mazzola (Italija), Angelo Domenghini (Italija).

Napad: Geoff Hurst (Engleska), Luigi Riva (Italija), Dragan Džajić (Jugoslavija).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije