Kako je Pele spasio čast trostrukog prvaka svijeta protiv Želje na Koševu

Radiosarajevo.ba
Kako je Pele spasio čast trostrukog prvaka svijeta protiv Želje na Koševu
Foto: Facebook / Pele, Osim i Musemić

Godinu prije nego što će Brazil postati najbolja ekipa svijeta i svijetu u Meksiku ponuditi fudbal kakav nikada ranije nije viđen, najbolji klub ove zemlje i trostruki prvak svijeta - Santos predvođen Edsonom Arantesom do Nascimentom - Peleom bio je na jugoslovenskoj turneji.

Nešto stariji ljubitelji fudbala u svako doba dana i noći izdiktirat će vam sastav Brazila iz 1970. godine, a toliko "desetki" na jednom mjestu vjerovatno nikada ranije nije viđeno. Jairzinho, Gerson, Tostao, Rivelino i Pele. Bila je to nezaustavljiva petorka brazilskog fudbala.

Reprezentaciju Brazila činilo je tada čak osam fudbalera Santosa. Kapiten Brazila Carlos Alberto, Clodoaldo, Joel, Edu, Djalma Dias, Pele... Te 1969. godine najbolja ekipa svijeta stigla je i u prijestolnicu Bosne i Hercegovine. Nakon duela sa Zvezdom (3:3), Dinamom (1:1), Radničkim iz Kragujevca (4:4), Santos i Pele stigli su i u Sarajevo.

Željezničar je slavio svoj 48. rođendan, a utakmica je odigrana na današnji dan prije 49 godina pred oko 30.000 gledalaca na stadionu Koševo. Zanimljivo je da je u ovom susretu Plave pojačao i slavni fudbaler Sarajeva - Vahidin Musemić.

Željezničar je poveo u 45. minuti preko Josipa Bukala, najboljeg strijelca kluba s Grbavice svih vremena. Konačnih 1:1 je u 78. minuti postavio Pele. Pele je tada istaknuo kako mu je "veliko zadovoljstvo biti u Sarajevu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije