Fudbalski genije, mađioničaru, najveći majstore "bubamare", sretan ti rođendan

Radiosarajevo.ba
Fudbalski genije, mađioničaru, najveći majstore "bubamare", sretan ti rođendan
Foto: EPA / Ronaldo

El Fenomeno, najbolji fudbaler svijeta u posljednjih 20 godina. Uz Pelea i Maradonu, vjerovatno najbolji koji se pojavio. Sada su u tom društvu i Cristiano Ronaldo, kao i Lionel Messi.

Naravno riječ je o Luisu Nazariju de Limi Ronaldu. Njegov dres imali su gotovo svi, zbog njega su djeca širom svijeta na glavi imali tu čudnu frizuru koja je postala popularna nakon Svjetskog prvenstva 2002. godine. Njega nikada nećemo zaboraviti.

Bili su to dani kada su talentirani fudbaleri iz Brazila prvo odlazili u klubove poput PSV-a ili PSG-a kako bi se navikli na evropski fudbal, prije prelaska u Real Madrid ili Barcelonu. Ronaldo je došao u Holandiju 1994. godine iz Cruzeira i postigao je 54 gola u 58 odigranih utakmica.

U svojoj drugoj sezoni osvojio je holandski Kup i bio je najbolji strijelac u holandskom prvenstvu. Došlo je vrijeme da pronađe veći klub. Došao je u Barcelonu, na Camp Nou za 13.2 miliona funti u ljeto 1996. godine, što je tada bio svjetski rekord.

Nije ga držao dugo, oborio ga je Alan Shearer nekoliko sedmica kasnije, prelaskom iz Blackburna u Newcastle (15 miliona funti). Ronaldo je stigao u Barcelonu kada je na klupu sjeo Bobby Robson. Robson je zamijenio velikog Johana Cruyffa, a u ekipu je doveo poliglotu Josea Mourinha da mu pomogne u komunikaciji s fudbalerima, te Ronalda koji je trebao postizati golove.

Za Katalonce su igrali Hristo Stoichkov, Pep Guardiola, Luis Enrique je stigao iz madridskog Reala... Već na početku bilo je jasno ko će biti prva zvijezda tima. Ronaldo je postigao 12 golova u 11 utakmica, uključujući i hat-trick protiv Valencije. Njegova brzina, dribling, lakoća igranja fudbala bile su nevjerovatne. Međutim Barcelona nije osvojila titulu te sezone. U ligi su igrala 22 kluba, a prvenstvo je završavalo tek sredinom juna.

Ronaldo je morao nastupiti za Brazil na Copa Americi. Bez najboljeg strijelca, Barca je izgubila utrku za titulu. Poraženi su od Herculesa, a Ronaldova zamjena, Pizzi se žalila. "Ja sam samo regularni fudbaler, on nije s ovog planeta", rekla je tada Ronaldova zamjena. Fabio Capello i njegov Real Madrid su osvojili prvenstvo, a Robsona je zamijenio Van Gaal.

Ronaldo je te sezone postigao 34 gola u 37 odigranih utakmica. Postigao je te sezone 47 golova u 49 utakmica u svim takmičenjima. Nešto što do pojave Cristiana Ronalda i Lionela Messija u Primeri nije bilo zamislivo. Nakon samo jedne sezone u Barceloni, otišao je u Inter. Veliki problemi s povredama nisu mu dozvolili da postane, možda i najveći svih vremena.

Sretan ti rođendan majstore i hvala ti na svakoj finti koju si prodao na terenu, baš kao da igraš na male u faveli za ponos na ulici. Zbog toga se fudbal voli i gleda. Zbog tebe su milioni dječaka zavoljeli bubamaru, a neki od njih postali i fudbalski kraljevi. Dovoljno je vjerovatno reći - Zlatan Ibrahimović. Ibrin pogled prema Ronaldu kada su se sreli na utakmici između Milana i Intera vjerovatno je pogled svih nas koji smo odrasli uz magiju, ili što bi Brazilci rekli gingu velikog Ronalda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije