Velež i Sarajevo kao nekada, Željezničar gostuje na Pecari

F. Z.
Velež i Sarajevo kao nekada, Željezničar gostuje na Pecari
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / FK Željezničar - FK Sarajevo
Utakmicama šesnaestine finala danas će početi uzbuđenja u Kupu Bosne i Hercegovine. Sarajevski rivali gostovat će u Hercegovini, odakle će pokušati započeti svoj pohod ka trofeju u najmasovnijem fudbalskom takmičenju Bosne i Hercegovine.

Željezničar će gostovati kod Širokog Brijega na stadionu Pecara i vjerovatno će imati najteži zadatak od svih premijerligaša danas. Plavi su drugog dana septembra gostovali na Pecari i upisali su visoku pobjedu rezultatom 3:0. Milomir Odović se nada da će njegova ekipa ponoviti uspjeh i danas. Ujedno će ovo biti i jedina utakmica koja će početi u 19 sati i 30 minuta, dok su svi ostali dueli na rasporedu u 16 sati i 30 minuta.

"Sigurno da nas očekuje potpuno drugačija utakmica nego ona prije dvije sedmice kada smo slavili sa 3:0. Biće teško, Široki je u posljednjem kolu pokazao da su kvalitetna ekipa. Ali vjerujemo u sebe, idemo se nadigravati i uz maksimalan pristup možemo do prolaska", kazao je uoči utakmice na Pecari fudbaler Plavih Haris Hajdarević.

Drugi sarajevski fudbalski velikan gostovat će kod starog rivala Veleža na stadionu Vrapčići. Velež i Sarajevo imaju dugu tradiciju međusobnih duela, a ne tako davno ovaj duel bio je i derbi Bosne i Hercegovine. Prema podacima koji se mogu pronaći u knjizi Bordo vremeplov, autora Semira Zilića ova dva tima su u prve dvije decenije nakon Drugog svjetskog rata bila dva najstabilnija prvoligaša s područja Bosne i Hercegovine, a mediji su ih ubrzo proglasili vječitim rivalima i duel Veleža i Sarajeva proglasili "Derbijem Bosne i Hercegovine".

Sarajevo i Velež do sada su odigrali 124 međusobne utakmice, a Bordo tim ima 46 pobjeda, tri više od Veleža. Ukupna gol-razlika je na strani Veleža (178:176), a zanimljivo je da su Rođeni uspješniji u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije s 28 pobjeda naspram 23 Sarajeva. Voljom žrijeba ekipe se ponovo sastaju, a nadamo se da ćemo duele ova dva rivala uskoro gledati i u najvišem rangu takmičenja, jer nema sumnje da je Veležu tamo i mjesto. Trenutno im dobro ide, nakon šest kola u Prvoj ligi Federacije BiH Velež je prvi, a u posljednjem kolu sa 7:0 savladao je Zvijezdu iz Gradačca. Na toj utakmici vidjeli smo i pravo malo remek-djelo Harisa Ovčine. 

"Protiv Veleža nas čeka teška i zahtjevna utakmica. Igramo protiv ekipe koja je prva na tabeli Prve lige Federacije BiH i koja želi ući u Premijer ligu. Sigurno će biti motivisani i vjerovatno će biti pun stadion. Na papiru jesmo kvalitetnija ekipa, ali to moramo pokazati na terenu", rekao je uoči utakmice Husref Musemić.

Od ostalih susreta vrijedi izdvojiti duel zeničkog Čelika i Krupe, Tuzla Cityja i Zrinjskog, te Zvijezde 09 i Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Radnik iz Bijeljine gostovat će kod Kozare u Bosanskoj Gradišci, dok će GOŠK u goste visočkoj Bosni. Sloboda je u Jajcu kod Metalleghe, a banjalučki Borac gostuje Modriči.

Parovi 1/16 finala Kupa BiH:

16:30 Čelik Zenica - Krupa na Vrbasu
16:30 Igman Konjic - Rudar Prijedor
16:30 Kikači - Leotar Trebinje
16:30 Kozara Bosanska Gradiška - Radnik Bijeljina
16:30 Metalleghe Jajce - Sloboda Tuzla
16:30 Modriča - Borac Banja Luka
16:30 Moševac - Rudar Kakanj
16:30 Pobjeda Tešanjka - NK Zvijezda Gradačac
16:30 Sloga Crnjelovo - Slavija Istočno Sarajevo
16:30 TOŠK Tešanj - Goražde
16:30 Tuzla City - Zrinjski Mostar
16:30 Velež Mostar - Sarajevo
16:30 Bosna Visoko - GOŠK Gabela
16:30 Zvijezda 09 Stanišići - Mladost Doboj Kakanj
16:30 Široki Brijeg - Željezničar Sarajevo

Slobodna je ekipa FK Klis iz Buturović polja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije