Jahić iz FK Sarajevo: Naredne sedmice krećemo s pripremama za nastavak sezone

Radiosarajevo.ba
Jahić iz FK Sarajevo: Naredne sedmice krećemo s pripremama za nastavak sezone
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sanel Jahić

Kada je tek dolazio na čelo FK Sarajevo, Senad Jahić je u intervjuu za SCsport prije dvije godine najavio velike stvari.

Zasad mu dobro ide. Za vrijeme njegovog mandata na poziciji predsjednika Upravnog odbora, bordo klub se lani okitio duplom krunom, dok i trenutno drži prvu poziciju Premijer lige BiH.

Pandemija korona virusa je prekinula ekipu s Koševa u novom pohodu na titulu, ali u Titovoj 38b, kako naglašava Jahić, iskreno se nadaju nastavku sezone.

Kada je i da li je planirana prozivka igrača te početak treninga za eventualni nastavak sezone?

„Prije početka trenažnog procesa neophodno je izvršiti testiranja na Covid-19. Medicinski tim je već jučer započeo sa planiranjem testiranja i poduzimanjem svih potrebnih mjera u cilju zaštite tako da očekujemo da ćemo već početkom naredne sedmice ispuniti sve uslove za početak treniranja“.

Sarajevo preferira nastavak sezone? Da li isključivo sa odigravanjem svih preostalih 11 kola ili biste pristali na neku drugu varijantu?

„Fudbalski klub Sarajevo je za nastavak sezone u postojećem formatu, u terminu sugerisanom od Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, dakle 6. ili 7. juni 2020. godine. Na taj način ekipe bi imale dovoljno vremena za odmor i pripremu za evropske utakmice. Zdravlje igrača je prioritet, te će biti učinjeno sve moguće u cilju prevencije povreda“.

Međutim, sada je nastavak takmičenja ipak doveden u pitanje, a pominje se opcija zaključivanja sezone bez proglašavanja prvaka…

„Obzirom da su kompletirane dvije trećine takmičenja, u slučaju da se ne steknu uslovi za nastavak prvenstva, zvanični stav kluba je da trenutno stanje na tabeli treba biti konačno te da je proglašenje prvoplasirane ekipe prvakom jedini ispravan čin“.

Press konferencija FK Sarajevo - undefined

Foto: Dženan Kriještorac: Press konferencija FK Sarajevo

Smatrate da je to u skladu s primjerima iz nekih drugih zemalja ili…?

„U Srbiji možemo vidjeti da će biti odigrana naknadno još četiri kola da bi stigli do faze u kojoj se mi nalazimo da bi sezona bila legitimna. Dakle, bit će kompletirana dva kruga, svako sa svakim će odigrati kod kuće i na strani, a prvak će zatim u Srbiji biti proglašen bez odigravanja treće faze. Tako imamo čistu situaciju. I u samom obraćanju predsjednika UEFA-e gospodina Aleksandera Čeferina medijima jučer, jasno stoji da je za UEFA-u najvažnije stanje na tabeli – odnosno ko je šampion, a ko na drugom, trećem i četvrtom mjestu“.

Da li klub već sada radi na nekim pojačanjima i planovima za narednu sezonu?

„Naravno. I ovog prelaznog roka planiramo zadržati kostur ekipe. Sportski segment je kompletirao analizu ekipe, a sada čekamo smirivanje situacije da bi mogli početi djelovati. Ono što sada možemo reći, obzirom da je većina igrača pod ugovorom, da prelazni rok neće biti turbulentan“, kazao je Jahić za SCSport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije