Izvršni odbor NSBiH održao hitnu sjednicu: BiH dobila sve šampione

A. Sokolović
Izvršni odbor NSBiH održao hitnu sjednicu: BiH dobila sve šampione
Photojoiner / NSBiH: BiH dobila sve šampione

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine večeras je, putem Zoom aplikacije, održao hitnu sjednicu, nakon što je danas Komitet za takmičenja NSBiH donio prijedlog da se prekine sezona 2019/2020, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Hitnoj sjednici Izvršnog odbora NSBiH prisustvovali su svi članovi na čelu sa predsjednikom NSBiH Elvedinom Begićem, iz administracije je bio generalni sekretar NSBiH Adnan Džemidžić, kao i predsjednik Komiteta za takmičenje Milorad Lale, kao i oba potpredsjednika Dalibor Šantić i Suad Salibašić.

Članovi Izvršnog odbora NSBiH održali su večeras hitnu sjednicu potpuno ubjeđeni da neće doći do bilo kakvih promjena koje bi mogle utjecati na suštinu odluke, sa željom da ostave dovoljno prostora klubovima kako bi mogli organizirati trenažne procese u narednom periodu za novu takmičarsku sezonu.

Obrazloženje zaključka je iznio predsjednik Komiteta za Takmičenja Milorad Lale, koji je u svom izlaganju obrazložio razloge zaključaka i prijedloga Izvršnom odboru NSBiH. 

Nakon otvorenja diskusije, kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, bilo je prijedloga da se raspravlja o mogućem nastavku Kupa BiH, na primjeru kako je to uradio Nogometni savez Belgije uoči početka nove sezone, ali taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu, jer su pojedini članovi Izvršnog odbora bili "protiv", jer bi to, prema njihovom mišljenju, narušilo integritet takmičenja. 

Nakon opsešne diskusije, prihvaćeni su SVI zaključci Komiteta za takmičenje NSBiH, nakon čega su članovi Izvršnog odbora NSBiH formalno izjašnjavanje JEDNOGLASNO pretvorili u važeću odluku. 

Zaključak Komiteta za takmičenje NSBiH - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Zaključak Komiteta za takmičenje NSBiH

Bez obzira na to što postoje određena suprotna mišljenja na donošene odluke, Izvršni odbor NSBiH je zaključio da je odluka u skladu sa važećim propozicijama, te da je ona u ovom trenutku, ako ne najbolja, onda sigurno najmanje loša, od svih ponuđenih.

Tako se prvoplasirane ekipe proglašavaju prvacima prekinute 2019/2020 sezone:

BH Telecom Premijer liga: FK Sarajevo
Premijer ženska liga BiH: FK SFK 2000 Sarajevo
Premijer futsal liga: FC Salinas
U-19 Premijer omladinska liga: FK Željezničar
U-17 Premijer omladinska liga: FK Sarajevo
U-15 Premijer omladinska liga: FK Sarajevo
U-17 Premijer ženska liga: FK SFK 2000 Sarajevo

FK Sarajevo je novi-stari šampion BiH - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: FK Sarajevo je novi-stari šampion BiH

Potvrđuje se da ispadaju i po dva kluba iz sljedećih liga:

BH Telecom Premijer liga: NK Čelik i FK Zvijezda 09
Premijer ženska liga BiH: ŽNK Široki Brijeg i ŽFK Drina
Premijer futsal liga: KMF Beli Anđeli i KMF Tango
U-19 Premijer omladinska liga: NK Travnik i FK Slavija
U-17 Premijer omladinska liga: NK Čelik i FK Zvijezda 09
U-15 Premijer omladinska liga: NK Čelik i FK Zvijezda 09
U-17 Premijer ženska liga: ŽNK Široki Brijeg i ŽFK Drina

SFK 2000 Sarajevo - undefined

Foto: NFSBiH: SFK 2000 Sarajevo

Samim tim još jednom potvrđujemo ko će Bosnu i Hercegovinu naredne sezone 2020/2021 predstavljati u UEFA-inim takmičenjima: 

UEFA Liga prvaka: FK Sarajevo
UEFA Europska liga: FK Željezničar, HŠK Zrinjski i FK Borac
UEFA Liga prvaka za žene: SFK 2000 Sarajevo
UEFA Liga prvaka za omladince: FK Željezničar
UEFA Futsal Liga prvaka: FC Salinas

S ovakvom odlukom i predviđenom novčanoj pomoći klubovima, o kojoj je jučer Radiosarajevo.ba već pisao,  koji će Nogometni savez BiH realizirati početkom sedmog mjeseca (jula), kao i izmjenama određenih pravilnika, klubovima se ostavlja dovoljno vremena i mogućnosti kako bi se što bolje pripremili za narednu sezonu.

Potvrđen je i prijedlog Komiteta za takmičenje da nova sezona 2020/2021 počne u prvom vikendu osmog mjeseca, 1. i 2. augusta. 

Na Sektoru za sport je da što hitnije pripremi relevantnu dokumentaciju za narednu sezonu (propozicije takmičenja, izmjene i dipune statuta i transfere igrača, kao i kalendar takmičenja), potpuno svjesni da će klanedar takmičenja morati doživjeti izmjene, s obzirom na to da Europska nogometna federacija (UEFA) još nije donijela konačnu odluku kada su u pitanju Liga nacija i baraž za Europsko prvenstvo, na kojem nastupa i naša A reprezentacija. 

Samim tim, shodno odlukama UEFA-e, kalendar takmičenja nove sezone bit će organiziran u dostupnim terminima.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije