Šta će danas odlučiti Izvršni odbor NSBiH? Slijedi li nam francuski scenarij

Radiosarajevo.ba
Šta će danas odlučiti Izvršni odbor NSBiH? Slijedi li nam francuski scenarij
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / FK Sarajevo - NK Čelik

Sudbina fudbalskog prvenstva naše zemlje mogla bi konačno biti poznata nakon današnje (17.30 sati) online sjednice Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Mogla bi, ali i ne mora. Prije svega, jer se svake sedmice situacija sa različitim uputama entitetskih ministarstava i kriznih štabova komplicira te su se čelnici NSBiH, inače skloni odugovlačenju sa donošenjem konkretnih odluka po važnim pitanjima, našli u neobranom grožđu.

Podsjetimo, u Federaciji BiH klubovi bi se već naredne sedmice mogli vratiti treninzima, a idućeg mjeseca i nastaviti Premijer ligu, ali u RS su potpuno drugačije upute izdate sportskim savezima te je naglašeno kako o utakmicama ne treba razmišljati prije 1. jula. Naravno, ako se ne može igrati na teritoriji cijele BiH u istim terminima, to onda znači i da domaća liga mora čekati na pomenuti datum, naglašen u dopisu Ministarstva zdravlja RS, piše SCSport.

S obzirom da je UEFA naložila da do 3. avgusta trebaju biti završena nacionalna prvenstva (to bi, u našem slučaju, značilo odigravanje 11 kola unutar mjesec dana – pritom niko i dalje ne garantuje da bi uopšte moglo početi da se ponovo igra 1. jula), a da savezi moraju već do 25. maja dostaviti precizan plan o završetku sezone – jasno je da smo sve bliže scenariju koji se desio u Holandiji i Francuskoj, gdje su zaključena prvenstva.

Bitna je napomena da su u francuskoj Ligue 1 proglasili prvaka (PSG), za razliku od Holanđana (dvije ekipe na vrhu sa istim brojem bodova). No, iz oba prvenstva su delegirali ekipe za evropske kupove.

Neizvjesno je i odigravanje utakmica Kupa BiH, trenutno je na stolu prijedlog odigravanja završnice (tri utakmice, polufinala i finale) na neutralnom terenu (Zenica).

U svakom slučaju, članovi IO NSBiH bi danas, ako ništa drugo, trebali ponuditi barem preciznije opcije o završetku sezone u novonastalim okolnostima i skučenom kalendaru, a zatim poslušati i mišljenje klubova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije