Analiza / Koja je uloga Nogometnog saveza BiH u pravnim mogućnostima nastavka Premijer lige

31. 05. 2020. u 21:10:00 A. Sokolović

Shares: 465

Nogometni svijet u Bosni i Hercegovini i dijaspori jučer je saznao vijest koju smo dugo čekali, pa i više od dva mjeseca, da od nastavka BH Telecom Premijer liga BiH nema ništa. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić  je otkrio da prije 1. jula ipak neće biti govora o nastavku najelitnijeg nogometnog takmjičenja u našoj zemlji.

Posljednjih dana mnogo je pritisaka na Izvršni odbor, pa i predsjednika NSBiH Elvedina Begića, oko nastavka BH Telecom Premijer lige BiH.

Ono što odmah na početku ove analize moramo naglasiti je nepobitna činjenica, a na osnovu Statuta i Pravilnika NSBiH, Premijer liga BiH je nadležnost Takmičarske komisije, administracije sportskog sektora i sudijske organizacije, a ne Izvršnog odbora NSBiH, u smislu donošenja odrđenih odluka, odnosno preporuka kako bi IO NSBiH u formalnom smislu donio odluke u svojoj nadležnosti.

U ponedjeljak u 13 sati, uz pomoć Pravnog komiteta, bit će donesena konačna odluka, a mi smo analizu napisali kako bismo razjasnili sve nedoumice koje vladaju u našem nogometu i među klubocima, uz pomoć pravilnika, novonastalu situaciju. 

Na početku je bitno naglasiti da imamo činjenicu da je prvenstvo prekinuto, kao i preporuke UEFA-e da se pokuša prvenstvo završiti do 3. augusta, uz napomenu da je ipak odluka na lokalnim vladama u smislu odobravanja organizacije takmičenja. 

Stadion Asim Ferhatović Hase: Vječiti derbi između Sarajeva i Željezničara - undefined

Foto: Dž. K. /Radiosarajevo.ba: Vječiti derbi između Sarajeva i Željezničara

Naravno, imamo i činjenicu da je Takmičarska komisija NSBiH napravila niz varijanti mogućeg nastavka takmičenja u Premijer ligi BiH, o čemu smo već ranije u više navrata i pisali.

Krizni štabovi nadležni za popuštanje mjera, a ne NSBiH

Zaključeno je tada da bi krajnji rok nastavka PL BIH morao biti naredni vikend, 6. i 7. juna, da se preostalih 11 kola i Kup BiH mogu okončati bez ikakvih većih posljedica na zdravlje igrača, ali i sami intenzitet takmičenja. 

Ono što je bitno naglasiti - isto tako je činjenica da su nadležni krizni štabovi najavljivali popuštanje mjera, ali da je Federalni krizni štab, kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, tek u četvrtak 28. maja, pismenim putem obavijestio NSBiH, te da je Ministarstvo sporta RS ponovilo svoj prijašnji stav da se bilo kakvo takmičenje ne može nastaviti prije 1. jula zbog svih rizika koji postoje. 

Naš portal saznaje da je simptomatično da je ova odluka donesena na zahtjev Sportskih saveza tog entiteta. 

Analizirajući sve ovo evidentno je, kao što je i UEFA naglasila, da nadležne vlasti (na žalost u BiH na državnom nivou nemamo zajednički krizni štab, već to rade entiteti, op.a.) tvrde pismeno da neće dozvoliti nastavak takmičenja, jer za to nema uvjeta. 

Kako saznajemo i ovo Takmičarski komitet NSBih će tako već sutra, zajedno sa administracijom saveza i pravnicima, analizirati i donijeti odluke i zaključke koje će biti shodne pravilnicima i propozicijama.

Ono što možemo zaključiti iz dostupnih materijala koji su u posjedu portala Radiosarajevo.ba, a zbog činjenice da prvenstvo ne može biti nastavljeno, u Pravilniku NSBiH postoji samo jedna mogućnost, a to je da - NSBiH proglasi pobjednika BH Telecom Premijer lige i dvije ekipe koje napuštaju prvi rang. bh. nogometnog takmičenja.

Sve ostale opcije i prijedlozi će se, vjerovatno, raspravljati, ali da bi zaživjela bilo koja ideja - neophodne su izmjene važećih dokumenata.

Obzirom na to da je NSBiH od prvog dana bio opredijeljen da se fudbal u BihH igra, sigurni smo da će se i razmotriti ideja nastavka takmičenja Kupa BiH prije početka narednog prvenstva, a do određenog termina od strane UEFA-e, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

FK Sarajevo - FK Borac - undefined

Foto: Dženan Kriještorac: FK Sarajevo - FK Borac

Kako saznajemo, postoje ideje i o proširenju BH Telecom Premijer lige BiH, ali takva odluka je u nadležnosti Skupštine NSBiH, a predlagači mogu biti Takmičarska komisija ili Izvršni odbor NSBiH. Ukoliko ideja dobije potrebnu većinu, glasovi bi se proslijedili na razmatranje Skupštini NSBiH.

Prema našim informacijama bliskim NSBiH postoji određeni otpor za donošenje odluke da se nastavi Kup BiH, jer bi se klubovi doveli u neravnopravan položaj tako što bi se jednim klubovima dozvolilo da osvoje jedno takmičenje i izađu u Europu (Široki), a drugi bi bili oštećeni da eventualno izbore Europu (Tuzla City, Borac) ili eventualno izbore opstanak u PL BiH (Zvijezda, Čelik).

Jesmo li iskreni kada etiketiramo krivce u nogometu u BiH

Ovih dana smo skloni upoređivati zemlje u regionu i nastavak njihovih prvenstava. Recimo, u Srbiji je donesena odluka da se odigraju samo četiri kola da bi se osigurali uvjeti koji već postoje u Premijer ligi BiH da je svako sa svkim igrao dva puta, što je već slučaj u PL sa odigrana 22 kola.

Podvucimo - na žalost u Nogometnom savezu BiH, bilo koji pojedinac, pa ni predsjednik Begić, ne može utjecati na odluke nadležnih organa i kriznih štabova, kao što smo morali poštovati i odluke o zatvaranju tržnih centara i policijskom satu u oba entiteta. 

Imamo i primjer Sjeverne Makedonije za koji se može kazati da je čisti populizam (nastavili prvenstvo, niko neće ispasti, op. a.) i takve objave nisu dobri primjeri koji bi u našim uvjetima osigurali zaštitu koliko, toliko integriteta takmičenja i onoga što je postignuto na zelenom terenu. Da ne govorimo da takvo takmičenje ostavlja mogućnost kladioničarskoj mafiji da lažira rezultate na skoro svim utakmicama.

Uostalom, svjedoci smo da se i u Europi donose različite odluke (Francuska, Nizozemska... završiile takmičenja) i odluke o nastavaku koje imaju sasvim druge motive, poput finansijskih (Engleska, Španija, Italija...) jer se radi o oogromnim novcima zbog TV prava.

Kada sve sumiramo možda je ovo i najbolja odluka NSBiH (ponovimo, u ponedjeljak u 13 sati je čekamo), jer bi se dalo vremena klubovima na konsolidacije, kako u organizacionom, tako i u finansijskom smislu, kako bi u naredno prvenstvo mogli ući bolje pripremljeni u svakom obliku.   

Sve ostalo su populističke priče i ideje koje bi značile ispunjavanje želja pojedinim klubovima i sredinama, a opasno ugrozile i ovakvo krhko stanje klubova i nogometa uopće, a posebno u vremenima kada je pandemija koronavirusa stigla u BiH i izazvala velike gubitke u privredi i umanjila zainteresiranost sponzora. 

AKT_Zeljo_Siroki_1124_003.jpg - undefined

Ne trebamo posebno naglašavati da vlast u BiH na bilo kojem nivou sport nije uopće prepoznala kroz neki vid pomoći ili subvencija. 

Jedinu pomoć je najavila UEFA, ali u tranšama i za definirane projekte pomoći bh. nogometa, a ne klubovima kako se tumači. Prema informacijama koje ima portal Radiosarajevo.ba, UEFA će poslati pomoć NSBiH u tri tranše. Imamo prvu krajem juna od 400.000 eura, drugu skoro od 1,2 miliona eura u julu, te još jednu krajem novembra od 500.000 eura. Naravno, ovo ne znači da se sav novac od preko dva miliona eura na raspolaganje ni NSBiH niti klubovima, nego za izradu projekata koji moraju dobiti "zeleno svjetlo" od UEFA-e da bi bili na raspolaganju.

Na kraju, pojedini klubovi u Premijer ligi BiH zagovarali su prvenstva a da nisu obavili obavezno testiranje igrača i osoblja koje je od NSBiH striktno tražila UEFA i definisala procedure. 

Prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba u Premijer ligi BiH samo je pet klubova obavilo testiranje igrača i osoblja. Riječ je o novom-starom prvaku FK Sarajevo, te Zrinjskom, Slobodi, Tuzla Cityju i Čeliku.

S ovim našim saznanjima - dovodi se u pitanje kako su ostali klubovi i počeli trenirati, a nisu stvorili uvjete za početak priprema. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA