Hrvatska nakon drame u četvrtfinalu: Heroj Subašić ispravio grešku Modrića

Radiosarajevo.ba
Hrvatska nakon drame u četvrtfinalu: Heroj Subašić ispravio grešku Modrića
Twitter / Detalj sa meča Hrvatska - Danska na Mundijalu u Rusiji
Nogometne reprezentacije Hrvatske i Danske odigrale su meč osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva, a nakon 120 minuta igre i penala slavili su igrači Hrvatske.

Danski je selektor Hareide napravio dvije promjene u odnosu na utakmicu protiv Francuske: ispali su iz prvih 11 Sisto i Larsen, a prve minute na prvenstvu u Rusiji upisao je Knudsen.

A upravo je taj debitant zaslužan za gol kojm su Danci poveli u drugoj minuti. Ubacio je Knudsen iz auta, a na pravom je mjestu nakon odbijene lopte bio Jorgensen .

Međutim, dvije minute kasnije, Hrvatska je sjajno odgovorila i izjednačila. Kombinirali su na desnoj strani Rebić i Vrsaljako, a lopta se odbila do Mandžukića koji je s lakoćom matirao Schmeichela.

U 12. minuti Hrvatska je imala sjajnu priliku. Jorgensen je na 18 metara srušio Rebića, slobodni udarac izveo je Perišić, ali je obrambeni blok odbacio loptu u korner. Sedam minuta kasnije, sudija Pitana je skrenuo pažnju na sebe. Strinić je sjajno ubacio, Mandžukića je povlačio Knudsen, a argentinski sudija je odlučio kako kontakt nije bio dovoljan za kazneni udarac.

Danci su u 27. minuti priredili odličnu priliku za Braithwaitea koji je izašao sam pred Subašića, ali je Subašić odlično reagirao i sačuvao mrežu. Minutu kasnije, Hrvatska je imala dvije vrlo dobre šanse, prvo je Rakitić odlično pucao, a nakon odbijene lopte, Perišićev udarac odlazi visoko iznad gola.

U 39. minuti nekoliko je centimetara dijelilo Hrvatsku od vodstva. Modrić je ubacio iz slobodnog udarca, najviši je bio Lovren, ali njegov je udarac glavom prošao pored desne stative.

Tri minute kasnije, Danci su uzvratili. Eriksen je centrirao, ali mu je lopta prešla preko noge i završila na prečki. U posljednjoj minuti prvog poluvremena,Strinić je ponovno sjajno proigrao u sredinu, a Rakitićev udarac lijevom nogom obranio je Schmeichel.

Hrvatska je u prvih 45 minuta napravila samo dva prekršaja.

Prvu priliku u drugom poluvremenu imali su Danci. U 56. minuti Vida je dobro blokirao centaršut, no na odbijenu loptu naletio je Braithwaite koji je iz izgledne šanse loše pucao. Prvu izmjenu Zlatko Dalić napravio je u 71. minuti kada je umjesto Brozovića u igru stavio Kovačića.

Minutu kasnije, Danci ponovno prijete, Poulsen je prošao po desnoj strani i ubacio u sredinu, ali loš udarac Jorgensena obranio je Subašić.

Hrvatska je konačno do prilike došla u 78. minuti,Rebić je primio loptu, povukao prema sredini i pucao s dvadesetak metara, ali ravno u golmana.

U 84. minuti Pivarić je ubacio za Perišića, no njegov udarac glavom odlazi iznad gola.

Do kraja regularnih 90. minuta rezultat se nije mijenjao tako da je i ovaj meč otišao u produžetke.

Najbolju priliku u prvom produžetku imao je Schone, koji je u 99. minuti pucao malo pored lijeve stative. U 104. minuti Kramarić je centrirao, lopta je pogodila Kjaera, a Schmeichel je izvadio loptu ispod prečke.

Tek što je ušao u igru, Sisto je zaprijetio, primio je loptu na ijevoj strani, ušao u sredinu i pucao pored desne stative.

U drugom produžetku, tačnije u 114. minuti za Hrvatsku je dosuđen penal, a odgovornost na sebe je preuzeo Luka Modrić ali njegov udarac brani Schmechel.

Do kraja produžetaka, rezultat se nije mijenjao te se pristupilo izvođenju jedanaesteraca nakon kojih su dalje prošli nogometaši Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije