Horde zla prozvale Ismira Mirvića: Ne žele da Mirza Varešanović bude trener FK Sarajevo

3
Radiosarajevo.ba
Horde zla prozvale Ismira Mirvića: Ne žele da Mirza Varešanović bude trener FK Sarajevo
Foto: Facebook / Horde zla protiv dolaska Mirze Varešanović

Udruženje navijača Fudbalskog kluba Sarajevo i navijačka grupa Horde zla uputili su otvoreno pismo Ismiru Mirviću, predsjedniku Bordo kluba.

Traže da povuče odluku o imenovanju Mirze Varešanovića za trenera koševskog premijerligaša.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

Mirza Varešanović novi trener Fudbalskog kluba Sarajevo

Mirza Varešanović novi trener Fudbalskog kluba Sarajevo

"Poštovani gospodine Mirvić,

Kao što i sami znate u ponedjeljak, 12.12. se trebao održati zakazani sastanak između predstavnika Udruženja navijača Fudbalskog kluba Sarajevo tj. predstavnika navijačke grupe Horde zla Sarajevo i Vas, aktuelnog predsjednika Fudbalskog kluba Sarajevo. Navedeni sastanak ste u nedjelju navečer prolongirali za "iza utorka" pravdavši to putovanjem u Zagreb na sastanak sa potencijalnim šefom stručnog štaba, a potom nas je jutros dočekalo iznenađenje. Obzirom na jutrošnju informaciju vezanu za izbor novog šefa stručnog štaba našeg voljenog kluba osjećamo dužnost i obavezu prema cijelom navijačkom korpusu Fudbalskog kluba Sarajevo, bez obzira bili oni članovi našeg udruženja tj. grupe, pohodili sjevernu, zapadnu ili istočnu tribinu ili jednostavno bili simpatizeri koji Sarajevo ne bodre na stadionu, da Vam se obratimo javno tj. otvorenim pismom.

Prije svega, želimo da znate da je zakazani sastanak koji se neće održati, a sada i ovo otvoreno pismo premijerno obraćanje Vama od strane jedinih legitminih predstavnika navijačkog korpusa Fudbalskog kluba Sarajevo. Ukoliko je to neko činio prije nas i predstavljao se kao izaslanik udruženja ili navijačke grupe, ovim putem želimo da naglasimo da je taj pojedinac ili skupina njih to radila nelegitimno. Nadalje, obzirom da je ovo, kao što već rekosmo, prva direktna naša komunikacija - želimo da Vam se zahvalimo za saniranje dugova u kojim se Fudbalski klub Sarajevo našao odlaskom prethodnog investitora iz kluba. No, od tog trenutka, izuzevši pojedine rezultatske bljeske koji su zanemarivi obzirom na stanje na tabeli, situacija u i oko kluba se kreće potpuno suprotno od očekivanog i u više navrata je direktno Vašim potezima došlo do narušavanja ugleda i identiteta Fudbalskog kluba Sarajevo.

Krenimo redom:

Vaš prvi potez po dolasku je bio angažiranje Une Bejtović za oficira za odnose sa javnošću. Podsjetićemo Vas sada, kao što smo i indirektnim putem tada, da je pomenuta osoba bila član skupštine našeg najvećeg rivala, te da kao takva nema šta raditi u našem klubu. Prvobitno ste ignorisali tu informaciju, da biste kasnije i sami shvatili da joj nije mjesto u Fudbalskom klubu Sarajevo. Podsjetićemo također da ste jedne prilike objavili sliku grupe osoba među kojima se nalazio i vođa navijačke grupe koja navija za našeg najvećeg rivala oslovivši ga kao "našeg" navijača.

Godišnjica najcrnjeg dana bh. fudbala: Dan kada je prestalo kucati srce Vedrana Puljića

Godišnjica najcrnjeg dana bh. fudbala: Dan kada je prestalo kucati srce Vedrana Puljića

Nadalje, bez prethodnog informisanja o činjeničnom stanju ste u administrativni rad Fudbalskog kluba Sarajevo uključili pojedine osobe čiji je stvarni angažman u SFK Sarajevo 2000, a za koje se vezuju afere od ranijih godina prilikom kojih je došlo do pronevjere budžeta FK Sarajevo i uslijed čega su tadašnji članovi administracije kluba nakon pritiska navijača bili primorani podnijeti ostavku zbog toga, no osobe sa kojima su vršile tu pronevjeru - u Vašem mandatu su dobile drugu šansu.

Potom je uslijedio angažman gospođe Ajle Alimanović na poziciju generalnog direktora Fudbalskog kluba Sarajevo, a koja je u svom prvom intervjuu 3. aprila ove godine izjavila da "za dvije godine želimo biti najbolji klub na balkanu". Od tada je prošlo osam mjeseci i par dana, a napredak u smjeru pomenute najave vidimo na djelu. Također, nećemo i ne smijemo zaboraviti njen odgovor na prijetnje od stranice pojedinaca, koji su iste vršili putem svojih privatnih profila ili anonimno, sakriveni iza alter ega, putem foruma i komentara na internet portalima. Poziv na obračun takvim navijačima kluba u prostorijama tog istog kluba ne priliči direktoru jednog sportskog kolektiva, a pogotovo ne jednoj ženi.

Mirza Varešanović se vraća na Koševo
Foto: FK Sarajevo: Mirza Varešanović se vraća na Koševo

Nakon ovog incidenta, predstavnici navijačke grupe su održali sastanak sa direktoricom na kojem joj je ukazano na sve propuste koje je ista činila, te joj je i pored svega navedenog pružena podrška, obzirom da djelokrug njenog rada nije prouzrokovao loše rezultate, a što se ne može reći za sportskog direktora i njegov djelokrug rada. Na pomenutom sastanku direktorica je obećala da će se javno izviniti za nesmotrenu reakciju, no kao što znamo, do toga nije došlo, nego je dotična u neformalnim istupima te iste navijače nazivala pogrdnim imenima i ismijavala kako predstavnike, tako i navijačku grupu. Vrijedi spomenuti i situaciju u kojoj još uvijek aktuelna direktorica zloupotrebljava funkciju na način da nadležnim službama i osobama u Općini Centar prijeti "slanjem navijača" ukoliko projekat obnove travnjaka ne bude realizovan na način kako je ona to zamislila.

Horde zla pred godišnjicu smrti Vedrana Puljića: "Više ga ne koriste ni za predizborne poene"

Horde zla pred godišnjicu smrti Vedrana Puljića: "Više ga ne koriste ni za predizborne poene"

O činjenici da je dotična deklarisani navijač našeg najvećeg rivala nećemo trošiti dodatne riječi, obzirom da je ona i sama to priznala. Pored dotične, u administraciji kluba i menadžmentu se nalazi plejada nekompetentnih osoba koje nemaju nikakvog dodira sa Fudbalskim klubom Sarajevo, a što je najbolje vidljivo iz činjenice da u periodu kada niste prisutni u Sarajevu, oni u rijetkim trenucima prisustvuju utakmicama kluba od kojeg bukvalno žive, a naročito onim gostujućim gdje je neophodan adekvatan predstavnik kluba. Iz ovog ćemo izostaviti gospodina Hajrudina Kapetanovića, člana Upravnog odbora, koji je nazočio svakoj utakmici, a što bi činio i da nije na pomenutoj poziciji.

Kao uvertiru u finalnu utakmice Kupa BiH za sezonu 2021/22 posjetili ste restoran u vlasništvu deklarisanog navijača našeg najvećeg rivala prilikom čega ste za javnost snimili video u kojem sa dotičnim propagirate "babine gatke" i u kontekst istih dovodite naš voljeni klub, kao da se radi o nekom amaterskom ili mahalskom, a ne najvećem klubu u državi. Uzgred, ishod "babinih gatki" koji ste predvidjeli se nije ostvario, a sve su prilike neće ni ove sezone.

Na dan odigravanja finalne utakmice Kupa BiH za sezonu 2021/22 kao goste Fudbalskog kluba Sarajevo pozvali ste predstavnike jedne političke opcije, a koji u trenutku odigravanja utakmice nisu bili na političkoj funkciji, već upravo to - predstavnici te političke opcije. Tim činom ste pokazali totalnu ignoranciju povezavši naš klub sa tom političkom opcijom, a istovremeno ignorirajući osjećaje navijača našeg kluba koji su eventualni zagovornici drugih političkih opcija. Politici, političarima, političkim opcijama, bile one vlast ili opozicija - nije mjesto u i oko sportskih kolektiva, niti se sa njima treba povezivati na bilo koji način.

FK Sarajevo će u derbiju imati sjajnu podršku: Horde zla u velikom broju krenule prema Grbavici

FK Sarajevo će u derbiju imati sjajnu podršku: Horde zla u velikom broju krenule prema Grbavici

Uslijed najavljene rekonstrukcije travnjaka na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović - Hase, indirektno putem direktorice kluba, tražili ste mišljenje od navijača koji stadion da se odabere kao privremena opcija dok traje rekonstrukcija. Na ponuđene opcije stadiona Grbavica i stadiona Bilino Polje, odgovor koji ste dobili je bio stadion FK Mladost Doboj Kakanj. Navedeni prijedlog smo argumentirali time da je pomenuti stadion puno bliži i sigurniji za dolazak i odlazak naših navijača, obzirom da sa navijačima NK Čelik Zenica postoji dugogodišnje rivalstvo i netrepeljivost, te mogućnost napadanja naših navijača koji putuju u privatnom aranžmanu od strane domaćina. Na navedeno nam je rečeno da stadion FK Mladost Doboj Kakanj nije opcija jer nema reflektore i jer "nije pravi stadion". Rezultatu te Vaše ignorantske samovolje svjedočila je, a moćemo reći i podsmjehivala se, cijela bosanskohercegovačka javnost. O činjenici da su naši navijači bili direktna meta domaćina nećemo ni govoriti.

Spomenimo i javne pozive Fudbalskog kluba Sarajevo i njegovih predstavnika u kojima se pozivalo na jedinstvo navijača i kluba, a na koje su se očigledno odazvali samo navijači kroz bezrezervnu podršku, čak i nakom sramotnog poraza od 1:5, a sve do utakmice sa NK Čelik i sramnog ispadanja od istog.

Posebno je bolna činjenica Vaš blizak i prisan odnos sa deklarisanim protivnikom države, a samim tim i Fudbalskog kluba Sarajevo, još uvijek aktuelnim predsjednikom Nogometnog/fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Vicom Zeljkovićem, a koji je više puta svojim djelovanjem direktno oštetio Fudbalski klub Sarajevo, i to još uvijek aktivno čini.

Pored gore nabrojanih stvari, ne možemo da ne spomenemo Vaše egocentrične nastupe i obraćanje, kako navijačima tako i igračima Fudbalskog kluba Sarajevo putem društvenih mreža, a koje su za cilj u Vašim očima vjerovatno imale motivaciju obzirom da sami sebe na Instagram profilu opisujete kao LEADER odnosno VOĐA, no u očima svih navijača Fudbalskog kluba Sarajevo to je bio čin samopromocije i poniženja. Također, na spisak "cirkuzanja" putem zvaničnih klupskih profila na društvenim mrežama ćemo dodati i kojekakve rođendanske čestitke Vašim poslovnim saradnicima, za koje ne sumnjamo da su Vama od velikog značaja, no s našim klubom nemaju apsolutno nikakve dodirne tačke.

Podsjećamo Vas gospodine Mirviću, iako ste rođeni ovdje, veći dio života ste proveli van našeg grada i države i zaboravili ste jednu jako bitnu stvar, a to je da u gradu Sarajevu niko nije zvijezda, a pogotovo ne onaj koji sam sebe pokušava predstaviti takvim.

Slijedom svega napisanog, došli smo i do momenta koji je i doveo do ovog otvorenog pisma, a to je današnji izbor novog šefa stručnog štaba. Obzirom da Vam je u navedenoj odluci pomogao Emir Hadžić, osoba koju ste na zahtjev navijača samo fiktivno odstranili sa pozicije sportskog direktora, a "ostavili" na poziciji direktora skauting službe za Balkan u okviru VTCY Sports grupe, osjećamo potrebu da Vas informišemo o detaljima vezanim za novoizabranog šefa stručnog štaba Fudbalskog kluba Sarajevo. Gospodin Mirza Varešanović je bio šef stručnog štaba u periodu od aprila 2010. do maja 2011. godine. Uslijed loših rezultata od pomenutog je počektom proljeća 2011. tražena ostavka od strane navijača, na šta se on oglušio. Potom je dao izjavu da oni navijači koji na stadionu jednoglasno traže njegovu ostavku nisu mjerilo, te da Fudbalski klub Sarajevo "ima još sto hiljada navijača" te da će otići nakon utakmice sa Veležom. Uslijedila je utakmica sa Veležom, nakon koje dotični nije otišao već je svoju izjavu dopunio rečenicom: "Otići ću nakon utakmice s Veležom, ali nisam rekao nakon koje." Poveznica njegovog i Vašeg nastupa se ogleda u jednom, a to je ignorisanje one grupe ljudi zbog koje se i igra ova divna igra, a to su navijači.

Gospodine Mirviću, Vaše investiranje novca neupitno ukazuje na želju za unapređenjem Fudbalskog kluba Sarajevo, no svi drugi potezi koji vučete ukazuju na pogrešno poslovanje, te u mnogome izazivaju negodovanje, ljutnju, pa čak i sumnju u iskrenost Vaših namjera.
Ovo otvoreno pismo ćemo završiti zaključkom, tj. činjenicom koju vi, kao osoba koja dolazi iz kapitalističke sredine, ne uspjevate da shvatite već preko godinu dana koliko ste na čelu našeg kluba, a to je: Fudbalski klub Sarajevo (i ne samo Sarajevo, već svaki drugi fudbalski klub sa historijom i navijačkom bazom) nije i neće biti ničije privatno vlasništvo, bez obzira na količinu novca koju neko uloži u njega, već će uvijek i zauvijek biti vlasništvo onih koji za njega doslovice žive i umiru, tj. njegovih navijača!

Stoga, ovim putem od Vas tražimo da povučete odluku o imenovanju novog šefa stručnog štaba, obzirom da se radi o osobi koja je više puta pokazala nepoštovanje prema navijačima, inače ćemo u suprotnom biti primorani da pozovemo cjelokupan navijački korpus u bojkot svih utakmica Fudbalskog kluba Sarajevo. Kako biste bolje (i napokon) razumjeli u kakav klub ste došli, predlažemo da se informišete o svim borbama koje su Udruženje navijača Fudbalskog kluba Sarajevo i navijačka grupa Horde zla vodili u prošlosti, a sve za boljitak Fudbalskog kluba Sarajevo, i iz istih izašli kao pobjednici jer SARAJEVO - TO SMO MI, I SAMO MI!, navodi se u saopćenju navijača Sarajeva.

[facebook]https://www.facebook.com/UNFKS/posts/pfbid02diSei6XThgcJCJjGNpe8CqHx3EHtkaZx7baV43h4bEY8LfyN5dWiY2vpoTRVw6nvl[/facebook]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije