Historijska utakmica u Beogradu - Igru zasjenio debakl na tribinama

Radiosarajevo.ba
Historijska utakmica u Beogradu - Igru zasjenio debakl na tribinama
Prije tačno 11 godina, 12. oktobra 2005. odigrana je historijska utakmica u Beogradu, na čuvenom stadionu Marakana. Sastale su se tad reprezentacija Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali debakl na tribinama zasjenio je sve događaje na terenu.

Na utakmicu kojom je trebao biti određen putnik na Mundijal u Njemačku slijevale su se tada rijeke navijača iz BiH prema prijestonici tadašnje SCG, Beogradu. No, na začuđenje svih onih koji, diljem svijeta, ginu za svoj nacionalni dres iz jedne države, iz BiH, tada su na utakmicu stizale dvije grupe navijača, oni koji su navijali za Srbiju i Crnu Goru, te jedna šačica navijača BiH koji su došli da pokažu svoju hrabrost na "gostujućem terenu".

Lijepi fudbalski razlozi doživjeli su, nažalost, poraz tog 12. oktobra, kada se na tribinama Marakane, baš kao i u BiH od 92' do 95' vodio pravi mali rat, u kojem su najglasniji bili navijači sa teritorije BiH, one dvije grupe na suprotstavljenim stranama.

Sa dijela tribina gdje su bili smješteni navijači Srbije i Crne Gore više nego i na jednom mjestu na svijetu tada su se mogle čuti grozne uvrede na račun stradanja Bošnjaka u ratu od kojeg je, u tom trenutku prošlo deset godina. Čuli su se pozivi na smrt navijača BiH, ali i povici "Nož, žica, Srebrenica" i "Ubi, ubi Turčina", a onda je uslijedio i fizički obračun koji su započeli navijači domaće selekcije, te su na tribinu navijača BiH doletjele baklje, kamenje, dijelovi polomljenih stolica...

UEFA je tada mirno stajala i gledala sukobe na tribinama, kapiten bh. reprezentacije, Sergej Barbarez je sudijama ukazivao na rat koji se vodi na tribinama, ali niko nije reagirao. Navijači BiH pretrpjeli su teške povrede, a komentar navijača koji je bodrio gostujuću reprezentaciju dok pokazuje ranu na čelu govorio je više nego ijedna druga riječ te noći.

"Njih pedeset hiljada i gađaju se kamenicama. Ovo je sve objašnjenje demokratije i svega", izjavio je za FTV tada jedan od članova BH Fanaticosa.

Iako nastao četiri godine ranije, pokret BH Fanaticosa je na ovoj utakmici, bukvalno u okršajima, dokazao svoje herojstvo, koje će nastaviti pokazivati sve do danas na tribinama raznih stadiona i sportskih dvorana diljem svijeta.

Srbija i Crna Gora je rezultatom 1:0 savladala Bosnu i Hercegovinu u ovom duelu, te se tom pobjedom plasirala na Mundijal u Njemačkoj 2006. godine. Ali sjenu na taj uspjeh itekako je bacio poraz ljudskosti na tribinama te večeri, koji možete pogledati u videoreportaži Federalne televizije sa Marakane tog 12. oktobra 2016. godine, koju vam donosimo u nastavku, kao i u drugim videima koji su nastali na Marakani te večeri.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije