Ubjedljivo najgori na prostoru ex-Yu: Tamna budućnost bh. fudbala

Radiosarajevo.ba
Ubjedljivo najgori na prostoru ex-Yu: Tamna budućnost bh. fudbala
/ Englezi su se poigravali s mladim bh. reprezentativcima (Foto: FA Engleske)
Ubjedljivim porazom od Engleske (0:5) mlada fudbalska reprezentacija BiH završila je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine igrati u Poljskoj.

Puleni Darka Nestorovića završili su takmičenje na posljednjem mjestu grupe 9 s očajnim bilansom: tri remija i pet poraza uz gol-razliku 2:13.

Da se treba zabrinuti za budućnost bh. fudbala, pokazuje poređenje nastupa naše mlade reprezentacije i ostalih selekcija s prostora bivše Jugoslavije.

Dok su se bh. nade brukale u engleskom Walsallu, Makedonci su slavili historijski uspjeh. Pobjedom nad Škotskom (2:0) na stadionu Filip II u Skoplju Makedonci su osvojili prvo mjesto u grupi 3 s 21 bodom. Uspjeh dobiva pravu dimenziju kada se zna da su ostavili niza sebe Francusku i Ukrajinu koje su velesile u mlađim fudbalskim kategorijama.

Bodovno još uspješniji bili su mladi reprezentativci Srbije koji su pobjedom nad Slovenijom (3:1) došli do 23 boda u grupi 2. Ipak, "orlići" će morati u baraž za plasman za Evropsko prvenstvo pošto su zaostali jedan bod za Italijom. U ovoj grupi treće mjesto je osvojila Slovenija s 15 bodova.

Do posljednjeg kola u trci za direktan i plasman u baraž bila je Hrvatska, ali je poraz od Švedske (2:4) "kockaste" ostavio na trećem mjestu grupe 6 s 20 bodova. Hrvatsku su nadmašile Švedska i Španija.

Treće mjesto u kvalifikacionom grupi 1 osvojila je Crna Gora osvojivši zavidnih 16 bodova. Mladi Crnogorci morali su priznati da su Češka i Belgija bile bolje, iako su se Đavoli prije nekoliko dana proveli kao bosi po trnju u Podgorici izgubivši 0:3.

Dakle, svi reprezentacije U-21 s prostora ex-Yu, s izuzetkom BiH, zauzele su neko od prva tri mjesta, osvojivši od 15 do 23 boda, dok su mladi zmajevi ostali na "fenjeru" s mizerna tri boda. Budućnost nije svijetla, hoće li nas opet spašavati dijaspora?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije