Gigi Riva: Srce mi je podijeljeno, utakmica sa Sarajevom najteža je u mom životu

F. Z.
Gigi Riva: Srce mi je podijeljeno, utakmica sa Sarajevom najteža je u mom životu
Italijanski novinar i pisac Luigi Riva rođen je u Nembru - predgrađu Bergama i od rođenja je veliki navijač Atalante. Ovog zaljubljenika u fudbal nesretni rat doveo je iz Lombardije u Sarajevo.

Riva se odmah zaljubio u grad podno Trebevića i Sarajevo je praktično postalo njegov drugi grad. Proveo je dvije i pol godine u opkoljenom Sarajevu, a nedavno je objavio i knjigu "Posljednji Farukov penal". Za pomenutu knjigu o nekadašnjem igraču Sarajeva i posljednjoj reprezentaciji Jugoslavije dobio je četiri ugledne nagrade u Evropi.

Čovjek koji ima isto ime kao legendarni talijanski napadač - Gigi Riva večeras će gledati, kako sam kaže, "najtežu utakmicu u svom životu".

"Kao što sam napisao u talijanskim novinama Corriere dello Sera moje srce je večeras podijeljeno na dva dijela. Atalanta je moj omiljeni tim, a Sarajevo sam zavolio tokom rata gdje sam radio. Posebno kada sam upoznao neke heroje Fudbalskog kluba Sarajevo, kao što je Faruk Hadžibegić, o kojem sam napisao i knjigu (Posljednji Farukov penal op. a.) ili Safet Sušić. Rekao sam svim svojim prijateljima da je ovo najteža utakmica u mom životu. Zbog toga što ne želim da izgube ni Sarajevo ni Atalanta", kaže Riva na početku razgovora za Radiosarajevo.ba i dodaje:

"Ako moram odabrati ipak se nadam da će pobijediti Atalanta. Kada sam bio dijete odveli su me na utakmicu Atalante na stadion Atleti Azzurri d'Italia i to je uvijek bio moj klub. Navijat ću za Atalantu, ali ću utješiti svoje prijatelje iz Sarajeva kada Atalanta pobijedi večeras", ističe Riva.

"Uhvatili" smo ga dok je završavao novu knjigu, a kaže kako večerašnji duel na Mapei stadionu u Reggio Emiliji neće propustiti.

"Moram završiti knjigu koju pišem do 12 sati i onda ću sjesti u atuomobil i putujem za Reggio Emiliju. Ono što moram reći je da ja neću biti jedini kojem je srce podijeljeno večeras. Generalni sekretar Atalante oženio je djevojku koja je izašla iz opkoljenog Sarajeva i sigurno da će ova utakmica biti posebna za njih. Upoznao sam ih prije nekoliko mjeseci kada sam objavio knjigu o Faruku", kaže Riva.

Na revanš susret u Sarajevo neće doći zbog obaveza koje ima prema talijanskom RAI-ju.

"Nažalost neću moći doći u Sarajevo, a razlog je što sam uključen u jedan televizijski projekat od narednog ponedjeljka, pa sve do nedjelje. Nadam se da ću opet biti tu u oktobru na Simposaru. Probat ću do tada spremiti jedan lijep poklon u saradnji sa Fudbalskim savezom Italije za Sarajevo", kaže Riva na kraju razgovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije