Gostovanje u "fabrici talenata": Bordo tim ide na megdan talijanskoj La Masiji

Radiosarajevo.ba
Gostovanje u "fabrici talenata": Bordo tim ide na megdan talijanskoj La Masiji
Foto: EPA / Atalanta Bergamo
Fudbalski klub Sarajevo večeras će u drugom pretkolu Europske lige odmjeriti snage s Atalantom iz Bergama na stadionu Mapei u Reggio Emiliji.

Razlog zbog kojeg ekipa Gian Piera Gasperinija neće igrati na svom Atleti Azzurri d'Italia stadionu je taj što ovaj stadion ne ispunjava UEFA-ine stroge uvjete za odigravanje fudbalskih utakmica. Čelnici Atalante ne žele započeti proces obnove stadiona zbog toga što imaju sudski spor sa AlbinoLeffeom koji također polaže prava na stadion Atleti Azzurri d'Italia. Dok ne budu riješen ovaj pravni spor Atalanta ne želi ulagati u obnovu stadiona.

Od dolaska Gian Piera Gasperinija na klupu ekipe iz Bergama započeo je procvat Atalante. U sezoni 2016/2017. Atalanta je završila na visokom četvrtom mjestu, a da su taj uspjeh ostvarili samo sezonu kasnije igrali bi u grupnoj fazi Lige prvaka. Gasperini je s Atalantom osvojio 72 boda i vratio ekipu u Europu nakon 26 godina.

Prošle sezone Atalanta je opet igrala jako dobro. Zauzeli su sedmo mjesto na tabeli i drugu godinu zaredom izborila mjesto u Europi. Klub iz Lombardije poznat je i kao jedan od najvećih "proizvođača" fudbalskih talenata u Italiji, ali i u Europi. Tako da nije nikakvo čudo što je Atalantina akademija prozvana La Masijom s Apenina. Gaetano Scirea, Ricardo Montolivo, Giampaolo Pazzini, Roberto Donadoni, Luciano Zauri, Massimo Donati, Alessio Tacchinardi, Giacomo Bonaventura, Rolando Bianchi, Manolo Gabbiadini, Simone Zaza, Davide Zappacosta, Franck Kessié, samo su neka od imena koja su izašla iz ove akademije.

"Ovo nije prijateljska utakmica. Igramo da se kvalifikujemo. Tim je radio dobro posljednja 22 dana. U dobroj smo formi i uspjeh je što opet igramo Europu. Ne osjećeamo se degradiranim zbog toga što igramo ovu utakmicu. Naprotiv, ovo je cilj koji smo dugo željeli. Oni igraju napadački fudbal, fizički su jako snažni i odigrali su više utakmica od nas. Musa Barrow će sigurno igrati jer radi sjajne stvari. Nije novi igrač, ali je naša velika snaga", rekao je trener Atalante Gasperini uoči utakmice sa Sarajevom.

Ekipa iz Bergama u svojoj ekipi ima mnogo sjajnih igrača počevši od štopera Masiella i Toloija, veznjaka i kapitena Alejandra Gomeza, sjajnog Josipa Iličića koji će vjerovatno propustiti ovaj duel zbog gripe, te napadača Duvana Zapate i već pomenutog Muse Barowwa, kao i Andreasa Corneliusa.

Sarajevo je prepustilo ulogu velikog favorita Atalanti, ali Bordo tim u grad udaljen 200 kilometara od Bergama nije otputovao s bijelom zastavicom.

"Dugo smo čekali da saznamo s kim igramo. Atalanta je kvalitetan protivnik, pokušali smo se upoznati sa njima. Gledali smo utakmicu sa Herthom koju su odigrali. Možemo nešto napraviti ukoliko budemo iznad svojih mogućnosti i disciplinovani. Oni su jako kvalitetna ekipa, igraju visoki presing, jako puno po bokovima. Imaju Gomeza i Ilinčića u napadu, koji su jako nezgodni. Ali, uvijek ja spominjem što je govorio i moj pokojni direktor Svetozar Vujović, ne lete oni, i oni po zemlji hodaju. Na nama je da damo maksimum i odigramo što bolje", rekao je Musemić i dodao:

"Kada igrate u sistemu sa tri igrača otpozada uvijek imate mogućnost da napravite nešto u datom trenutku. Oni idu u taj rizik da ostanu sa dva igrača nazad i jako brzo se vraćaju nazad. Naši igrači treba da daju svoj maksimum i da se prezentuju na najbolji način", istaknuo je Musemić uoči utakmice u Bergamu.

Utakmica na stadionu Mapei igrač se večeras u 20 sati i 30 minuta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije