Fudbal ili cirkus: Procurio dokument o pravilima za nastavak Bundeslige

J. M.
Fudbal ili cirkus: Procurio dokument o pravilima za nastavak Bundeslige

Poput svih ostalih sportskih takmičenja, i njemačka fudbalska Bundesliga priprema se za novi početak nakon prisilnog prekida zbog koronavirusa. Ono što je manje-više izvjesno je da će se utakmice, barem u prvoj fazi, igrati pred praznim tribinama, no sada se pojavio i dokument o smjernicama za klubove i aktere na terenu.

Naime, mediji su došli do "mjera zaštite" u slučaju nastavka Bundeslige, dokumenta kojeg je izdalo Ministrarstvo rada Njemačke. Ne samo da bi se utakmice igrale pred praznim tribinama, nego bi svi akteri prešli u stalni karantin do kraja sezone.

"Svi igrači, treneri, članovo stručnog štaba, medicinsko osoblje i drugi pojedinci koji imaju izravan kontakt s fudbalerima moraju biti u karantinu. Na primjer, u velikom hotelu", piše u dokumentu.

Posebna pažnja posvećena je konceptu higijene. Igračima i sudijama preporučuje se da nose "sportsku opremu prikladnu zaštiti usta i nosa", što je, prema medicinskim standardima, opis maske. 

Ova oprema (maska) ne bi trebala "klizati i spadati pri sprintovima, klizećim startovima, zračnim i duelima na zemlji. Da stvar bude još kompliciranija, fudbalski profesionalci ne bi trebali dirati maske rukama.

"Ako maske skliznu s usta, sudija mora odmah prekinuti utakmicu. Kako se maske vlaže mnogo brže zbog ubrzanog disanja, postaju neupotrebljive pa ih je potrebno zamijeniti najkasnije svakih 15 minuta", poručuju iz Ministarstva rada, odnosno sektora zaštite na radu.

To nije sve: Zamjena maski dovela bi do čestih prekida, a tokom pauze svi akteri trebali bi biti na minimalnoj udaljenosti od 1,5 metra.

Ministarstvo rada potvrdilo je da dokument postoji, ali dodaju da je riječ o "prvom nacrtu" koji tek treba biti dostavljen saveznom ministru Hubertusu Heilu. Ranije je objavljeno da bi Bundesliga trebala biti nastavljena 9. maja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije