FIFA uvela pravilo: Ovo je znak da Zmajevi u martu neće igrati baraž

Radiosarajevo.ba
FIFA uvela pravilo: Ovo je znak da Zmajevi u martu neće igrati baraž
Foto: EPA-EFE / Ovo je znak da Zmajevi u martu neće igrati baraž

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine skoro sigurno neće igrati baraž u martu, nakon što je Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) preporučila da sve međunarodne utakmice seniorskih ekipa planirane za mart i april budu odgođene zbog pandemije koronavirusa.

"Opća nogometna pravila, koja obavezuju klubove, da dozvole nogometašima da odu iz klupske sredine i nastupaju za državne reprezentacije neće se podrazumijevati za nadolazeći termin reprezentativnih utakmica u martu i aprilu", dodaje se iz FIFA-e.

UEFA razmatra radikalan potez: BiH i Srbija ostaju bez Eura 2020?

Bosna i Hercegovina i Srbija mogle bi ostati bez nastupa na Europskom prvenstvu 2020. Kako smo već pisali, u utorak će se održati konferencija Eurolpske nogometne federacije (UEFA), na kojoj će biti predstavnici svih nacionalnih selekcija, ali i klubova, a njena glavna tema bit će sudbina Europskog nogometnog prvenstva.

BiH, pa i Srbija, pripremaju se za utakmice doigravanja za plasman na Europsko prvenstvo, koje je trebalo ove godine biti održano u nekoliko država Starog kontinenta.

Bosna i Hercegovina je 26.marta trebala igrati protiv Sjeverne Irske te eventualno protiv pobjednika duela Slovačka – Irska.

Srbija je trebala putovati u Norvešku, a potom (u slučaju pobjede) dočekati boljeg iz okršaja Škotske i Izraela.

Sjeverna Makedonija i Kosovo trebaju igrati međusobni okršaj, a bolji od njih igra s boljim iz duela Gruzija – Bjelorusija.

PITAMO VAS Treba li UEFA odgoditi Europsko nogometno prvenstvo 2020?

Zbog koronavirusa iz dana u dan se u Bosni i Hercegovini, regionu i Europi odgađaju brojne aktivnosti. Sport bilježi nezapamćene udarce u posljednjih 20-ak godina. Sve je krenulo s igranjem pred praznim stadionima, a kako sada stvari stoje brojne će utakmice biti odgođene i upitan je završetak ligaškog dijela takmičenja u europskim državama.

Podsjetimo, iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine je u četvrtak otišao dopis prema Europskoj nogometnoj federaciji (UEFA) u kojem se traži odgađanje utakmice baraža sa Sjevernom Irskom, koja je planirana da se 26. marta odigra u Zenici, o čemu je portal Radiosarajevo.ba već pisao.

Ugledni francuski sportski dnevnik L’Equipe objavio je kako će Evropsko prvenstvo koje se ovoga ljeta trebalo održati u 12 gradova u 12 zemalja biti odgođeno za godinu dana zbog epidemija koronavirusa.

Za sada su, prema nekim informacijama, nogometni savezi pojedinih europskih zemalja poslali zahtjev UEFA-i da se odgodi Europsko nogometno prvenstvo, a iz UEFA-e su za utorak najavili konferenciju, kada bi se trebala znati konačna odluka - da li će se igrati baraž i kada bi se trebalo odigrati Europsko prvenstvo.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije