Festival ženskog fudbala okupit će 200 djevojčica

Radiosarajevo.ba
Festival ženskog fudbala okupit će 200 djevojčica
Foto: NSBiH / Festival ženskog fudbala u Centru "Safet Zajko"
Sedmi po redu Festival ženskog nogometa bit će održan u subotu 14. jula u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko" u Sarajevu.

U organizaciji ove manifestacije pored NS BiH učestvovat će i Populacijski fond UN-a. Festival ženskog fudbala održava se u okviru razvoja i promocije ženskog fudbala, te kako bi se mladim igračicama pružila prilika za razvoj i dodatno obrazovanje.

Planirano je da djevojčice iz 16 klubova, rođene 2005. godine i mlađe igraju podijeljene u četiri grupe od 17.00 do 20.00 sati.

Prije toga, kroz revijalnu utakmicu između očeva i kćerki u 16.00 sati nastojaće se pokazati da je fudbal igra za sve, saopćeno je iz Nogometnog saveza BiH.

Očekuje se da na Festivalu ženskog fudbala učestvuje preko 200 djevojčica iz BiH, a klubovi koji su potvrdili dolazak su:

ŽFK Radnik Bijeljina, ŽNK Posavina Domaljevac, ŽNK Čelik Zenica, ŽNK Neretva Jablanica, ŠF Tango Istočno Sarajevo, ŽNK Sloboda Tuzla, SFK 2000 Sarajevo, ŽFK Čelik Doboj, ŽFK Ljubić Prnjavor, ŽNK Iskra Bugojno, ŽNK Željezničar 2011 Bosanska Krupa, ŽFK Banja Luka, ŠF Bukovica, ŽFK Sloga Gornji Vakuf, ŽFK Sokolac i ŽOFK Gradina Srebrenik.

Inače, na redovnoj konferenciji održanoj 2001. godine u Pragu UEFA je predstavila novi program razvoja, popularizacije i omasovljavanja fudbala. GrassRoots (korijeni trave) program evropske kuće fudbala zvanično je počeo da se primjenjuje od 2004. godine.

GrassRoots program obuhvata svaki segment fudbalske igre osim profesionalnog i vrhunskog fudbala, što znači da svojim djelovanjem ovaj program danas pokriva više od 90 posto svih aktivnosti u fudbalu.

Osnovna filozofija je da fudbal mora biti otvoren za sve, bez obzira na spol, uzrast, sposobnost, nacionalnu, vjersku i rasnu pripadnost, kao i da svi učesnici moraju poštovati pravila igre, svoje saigrače, protivnike, gledaoce. Cilj je da svi učesnici osjete zadovoljstvo u igri, spoznaju zbog čega je fudbal tako fascinantna, divna i neponovljiva igra.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije