EURO 2024 | Faruk Hadžibegić: Hrvati su dobili opomenu, smetaju mi polemike u reprezentaciji Srbije

2
A. Vatreš
EURO 2024 | Faruk Hadžibegić: Hrvati su dobili opomenu, smetaju mi polemike u reprezentaciji Srbije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Faruk Hadžibegić

Susreti prvog kola Europskog prvenstva ponudili su mnogo toga, prije svega odličan fudbal. Izuzevši domaćina Njemačku, glavnim favoritima nije bilo lako, što je pokazatelj da su sve reprezentacije učesnice s razlogom tu gdje jesu – među najboljima.

S tim je saglasan i bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Faruk Hadžibegić (66), koji je za portal Radiosarajevo.ba iznio utiske dosadašnjeg dijela turnira.

Kvalitetan turnir

"Mislim da se igra dosta kvalitetan turnir. Najbolje selekcije su ipak tu i do sad jedina selekcija koja me je razočarala je Škotska koja je u utakmici protiv Njemačke bila nepostojeća na terenu. Moguće da je to i kvalitet Njemačke, ali i da su Škoti imali slab dan", rekao je Hadžibegić za portal Radiosarajevo.ba i nastavio:

CIK BiH kaznio SNSD: Dodikova stranka zloupotrijebila djecu u političke svrhe

CIK BiH kaznio SNSD: Dodikova stranka zloupotrijebila djecu u političke svrhe

"Što se tiče ostalih reprezentacija, mislim da svi vide šansu za nekim rezultatom. Dosta se tvrdo i odgovorno igra. Niko ne priznaje favorita, vidjeli smo u utorak Gruziju koja je prvi put u historiji otišla na EURO i bila vrlo težak protivnik Turskoj. Favoriti i dalje ostaju favoriti, ali mislim da su te neubjedljive partije na počeku više zbog kvaliteta drugih reprezentacija i angažmana svih sa željom i namjerom da ostvare neki rezultat".

Hrvatska je na startu doživjela neočekivano težak poraz od Španije (0:3), koji joj treba biti opomena za nastavak takmičenja, smatra Hadžibegić.

Španija - Hrvatska

"Španija spada u grupu pet-šest favorita i reprezentacija koje mogu osvojiti prvenstvo. Problem Hrvatske je u tome što su zadnjih nekoliko velikih takmičenja napravili zavidan rezultat, tako da su svi očekivali da će se oni prošetati kroz ovo EP. Hrvati nisu odigrali na svom nivou. Odigrali su prvo poluvrijeme koje je bilo katastrofalno, a drugo su već pokazali bolje lice i mislim da im to daje nadu za dalji tok takmičenja.

Međutim, kada dopustite jednoj selekciji kao što je Španija prednost od 3:0, ne možete to za jedno poluvrijeme okrenuti u svoju korist. Rekao bih da je ovo za Hrvate opomena u pravo vrijeme da pristup svakoj utakmici i svakoj minuti utakmice mora biti 100 posto ako hoće da naprave rezultat, što nije bio slučaj u prvom poluvremenu susreta protiv Španije".

Srbija se pokazala u dosta dobrom licu protiv prvog favorita turnira Engleske, iako je poražena (0:1).

Srbija je na otvaranju EP-a poražena od Engleske

"Srbija je izuzetno kvalitetna reprezentacija. Mislim da je Piksi (Dragan Stojković op.a.) jako dobro posložio ekipu i taktiku i to je dalo dobar rezultat, jer Engleska se dobro namučila sa njima. Ono što meni smeta u selekciji Srbije su stalno te neke polemike koje traju od SP-a u Kataru, pa evo i sada: ko igra, ko može igrati, ko je najbolji, ko nije... To je veći problem, ali vjerujem u Piksija da će se izboriti s tim i da će Srbija otići u drugi krug takmičenja. Bit će im teško, ali mislim da mogu".

Mali detalji

Najbolji utisak na Hadžibegića ostavila je Slovenija, koja je osvojila zaslužen bod protiv Danske (1:1).

"Gledajući ove tri reprezentacije s prostora bivše Jugoslavije, Slovenija mi je ostavila utisak reprezentacije koja ima najbolju organizaciju i mirnoću. Oni su vođeni selektorom Matjažom Kekom napravili jednu radnu atmosferu i atmosferu povjerenja, tako da svoje kvalitete mogu da pokažu u svakom momentu. Njihov bod protiv Danske je sasvim zaslužen, iako je došao pred kraj. Odigrali su kvalitetno i disciplinovano i mislim da s razlogom mogu gajiti nadu da će proći u drugi krug turnira. Ponavljam da Kek to jako dobro, mirno i strogo vodi. Kod njih nema tih trzavica. Oni su došli da odigraju prvenstvo i igraju ga baš kako treba".

Prije početka turnira najveće šanse za naslov davale su se Engleskoj, Francuskoj, kao i domaćinu Njemačkoj. Hadžibegić je tu dodao još neke reprezentacije.

Slovenija - Danska

"Španija tu može da se priključi. Italijani su takmičarska reprezentacija velikih fudbalskih kompeticija i mislim da će i oni biti u tom krugu. Znamo da su pravila takmičenja takva da i treći najbolji može da ide u drugi krug, tako će mali detalji odlučivati oko svega toga, ali evidento je da se radi o kvalitetu. Zato sam rekao da se igra stvarno kvalitetan turnir", dodao je Hadžibegić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije