Euro 2024 | Safet Sušić za Radiosarajevo.ba: 'Ovo su moja prva dva favorita za novog prvaka Europe'

0
A. Sokolović
Euro 2024 | Safet Sušić za Radiosarajevo.ba: 'Ovo su moja prva dva favorita za novog prvaka Europe'
Foto: EPA-EFE / Safet Sušić

Ime Safeta Sušića zlatnim slovima je upisano u bh. nogometu. Osim što je Pape jedan od najboljih naših nogometaša svih vremena, pod njegovim vodstvom reprezentacija je 2014. nastupila i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu koje je ujedno za Zmajeve i jedino veliko takmičenje na koje se  Bosna i Hercegovina kvalificirala.

Pape uživa trenutno u Parizu. Sa unucima, a ima ih troje, provodi najviše vrijeme. Poslije igračke i trenerske, omiljena uloga popularnog Papeta je biti ponosni djed.

"Najstariji unuk u augustu puni sedam godina. Počeo je da trenira, pa ćemo vidjeti šta će biti", priča Safet Sušić u intervju za portal Radiosarajevo.ba.

Europska noć istraživača u BiH: Čuda nauke predstavljena u 11 bh. gradova

Europska noć istraživača u BiH: Čuda nauke predstavljena u 11 bh. gradova

Zmajeva nema na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Pitali smo Papeta - ko je prvi favorit...

"Bez obzira na utakmicu sinoć, Njemačku sam smatrao da su domaćini. Gledao sam ih protiv Francuske, glatko su dobili Francusku sa 2:0.

Tu je i Engleska koja ima najbolju ekipu. To su moja dva favorita za npovog prvaka Europe", kaže Sušić.

/ Anketa

Ko osvaja EURO 2024?
Rezultati

Komentirao je i ostale ekipe, koje iz drugog plana mogu pokvariti planove Njemačkoj i Engleskoj.

"Izdvojo bih Francuze, Špance, Italijane, Belgijance te Hrvatsku, Portugal, Nizozemsku. Sjetite se da na Italiju niko nije tipovao, pa su postali europski prvaci", objašnjava Sušić.

Papeta smo pitali da nam komentira šta mogu napraviti Hrvatska i Srbija? 

"Hrvatska ima najtežu grupu. Prvo trebaju da prođu prvi krug, pa tek onda da prave planove za ostalo. Na njih se treba računati. Finalisti su Mundijala 2018. godine. Na zadnjem Svjetkom prvenstvu u Kataru au zauzeli treće mjesto. Imaju nezgodnu grupu.

Srbija - Imaju Englesku koja je po meni favorit za prvo mjesto. Tu je Danska, dok Slovenije ne dajem velike šanse. Vidjet ćemo", dodao je Sušić.

FK Sarajevo na čekanju: Hoće li legendarni Pape postati počasni predsjednik istoimenog kluba?

FK Sarajevo na čekanju: Hoće li legendarni Pape postati počasni predsjednik istoimenog kluba?

Zmajeva nema ni na ovom EURO-u. Sušića smo pitali da nam pošalje poruku novom selektoru Sergeju Barbarezu.

"Malo sam gledao Zmajeve protiv Engleske i Italije. Te prijateljske utakmice ne volim gledati. Nemam nikakvu poruku za Barbareza, želim mu mnogo sreće. Emir Spahić je s njim. Bilo mi drago da uspiju, ne treba pratiti iluzije da budemo odmah u utrci za plasman na Svjetsko prvenstvo. Nadam se da će se pojaviti novi igrači i da će napraviti tim za EURO 2028.", kaže Sušić. 

Pape mje bio kandidat za klupu FK Sarajevo. Kada je to propalo, sada se spominje kao  mogući sportski direktor tima s Koševa. Za portal Radiosarajevo.ba je sve odbacio i lijepo pojasnio...

Oglasio se Safet Sušić nakon što su ga mnogi vidjeli na klupi FK Sarajevo

Oglasio se Safet Sušić nakon što su ga mnogi vidjeli na klupi FK Sarajevo

"Nikada ne bih radio gdje nemam nikakvo iskustvo. Ne volim kancelarijske poslove. Više volim raditi na terenu. Ostalo ne bih komentirao, nema potrebe", dodao je Sušić.

Za kraj razgovora je izrazio saučešće porodici Elmedina Begića, bivšeg predsjednika Nogometnog saveza BiH, koji nas je nedavno iznenada napustio.

"Žao mi je Dine Begića... Bili smo u dobrim odnosima. Kada je postao predsjednik, imali smo korektan odnos. Ovo je prilika da porodici izrazim saučešće porodici. Prerano nas je napustio", kazao je Safet Sušić, naš najbolji nogometaš svih vremena, a i selektor, za portal Radisarajevo.ba.

Pitali smo - ko će biti prvak Europe? Ovo su odgovori:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije