Safet Sušić slavi rođendan: Nogometna legenda i selektor koji je Zmajeve odveo na Svjetsko prvenstvo

0
Radiosarajevo.ba
Safet Sušić slavi rođendan: Nogometna legenda i selektor koji je Zmajeve odveo na Svjetsko prvenstvo
Foto: Anadolija / Safet Sušić

Na današnji dan, 13. april, 1955. godine rođen je Safet Sušić, legendarni nogometaš iz Bosne i Hercegovine i bivši selektor Zmajeva. 

Safet Sušić je rođen u Zavidovićima, a u svojoj nevjerovatnoj nogometnoj karijeri, igrao je za FK Sarajevo, PSG i Red Star FC iz Francuske. Ukupno je odigrao 605 utakmica u svojoj karijeri i postigao 184 pogotka. 

Za Jugoslaviju je igrao 54 puta te postigao 21 pogodak. S nacionalnim timom je igrao i na velikim takmičenjima - na dva svjetska prvenstva i na jednom europskom. Postigao je čak tri hat-tricka u dresu bivše države, i to protiv Italije, Rumunije i tada svjetskog prvaka Argentine. 

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

U PSG-u je proglašen za najboljeg stranog nogometaša u 20. stoljeću, a u Bordo timu ga smatraju jednim od najvećih fudbalera koji je ikada igrao na stadionu Koševo. 

Mlađim fanovima nogometa u BiH je ipak poznatiji kao selektor koji je Zmajeve odveo na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine. 

Skoro pa svaki navijač reprezentacije Bosne i Hercegovine zna tačno gdje je bilo kada je, 15. oktobra 2013. godine, golom Vedada Ibiševića, naša selekcija ostvarila historijski uspjeh plasmanom na svoje prvo veliko takmičenje.

Sušić se nakon ispadanja iz grupe na Svjetskom prvenstvu na mjestu selektora zadržao do novembra 2014. godine na klupi naše selekcije, a ukupno je Zmajeve vodio 49 puta, gdje je ostvario 23 pobjede, 17 poraza i devet neriješenih rezultata. 

Za njegov rođendan, možemo se prisjetiti razgovora kojeg je popularni Pape vodio s ekipom portala Radiosarajevo.ba 2020. godine o famoznoj utakmici Jugoslavija - Argentina na Svjetskom prvenstvu 1990. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije