EURO 2024 | Faruk Hadžibegić: Najviše me je oduševio ovaj igrač. Nadam se trofeju Španije

2
R. R.
EURO 2024 | Faruk Hadžibegić: Najviše me je oduševio ovaj igrač. Nadam se trofeju Španije
Foto: Collage / Faruk Hadžibegić

Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj donijelo je mnoga iznenađenja i uzbudljive utakmice u kojima su mogli uživati nogometni zaljubljenici širom svijeta.

Pravi spektakl tek slijedi jer nas od petka, 5. jula, očekuju prvi susreti četvrtine finala u kojima ćemo saznati dva putnika u završnu fazu takmičenja.

Prvi susret igraju Španija i Njemačka od 18 sati u Stuttgartu, dok će kasnije u 21 sat, u Hamburgu, snage odmjeriti Portugal i Francuska.

Reis Kavazović: Mir je najveća vrijednost i on se mora sačuvati od onih koji nas ratom ucjenjuju!

Reis Kavazović: Mir je najveća vrijednost i on se mora sačuvati od onih koji nas ratom ucjenjuju!

Posljednja dva susreta igrat će se u subotu, 6. jula, kada se u 18 sati sastaju Engleska i Švicarska (Dusseldorf), a prolaz u Berlinu će tražiti Nizozemska i Turska (21 sat).

Od nekih selekcija očekivalo se mnogo više, dok su pojedine "osvojile srca" gledalaca, a onda ispale u dramatičnim završnicama.

EURO 2024 | Mersad Selimbegović: "Nijemci nemaju velike šanse protiv Španije, oni su svjesni toga"

EURO 2024 | Mersad Selimbegović: "Nijemci nemaju velike šanse protiv Španije, oni su svjesni toga"

Bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorio je o selekcijama koje su stigle do četvrtfinala, talentima koji su ga iznenadili, kao i kvalitetu nogometa na Europskom prvenstvu.

Najveća iznenađenja i razočarenja turnira

Radiosarajevo.ba: Europsko prvenstvo je donijelo mnoge zanimljive utakmice, ali kakav je kvalitet nogometa prema vašem mišljenju?

Faruk Hadžibegić: Jako sam zadovoljan kvalitetom nogometa na ovom Europskom prvenstvu. Mislim da sve pretpostavke koje smo imali ranije oko favorita, da će se 'prošetati', sve je to palo u vodu zahvaljujući jačini protivnika na terenu. Toliko je visok nivo nogometa da se ni minutu nijedna ekipa ne smije opustiti.

EURO 2024 | Dobili smo sve učesnike četvrtfinala, a već na startu je finale prije finala

EURO 2024 | Dobili smo sve učesnike četvrtfinala, a već na startu je finale prije finala

Radiosarajevo.ba: Koje reprezentacije su vas razočarale, a koje iznenadile u dosadašnjem dijelu takmičenja?

Faruk Hadžibegić: Ima reprezentacija od kojih smo očekivali više, kao što su Francuska i Italija. Njihovi protivnici su pokazali kvalitet i namučili ih, odnosno eliminisali.

Italijani igraju vrlo dosadan nogomet i tu nema spektakla, a hrvatska reprezentacija je prema mom mišljenju odigrala samo jedno poluvrijeme ispod svog nivoa, i to protiv Španije.

Selekcija Slovenije odigrala je maestralno Europsko prvenstvo i mislim da mogu 'svijetlog obraza' da se vrate kući. Osvježenje je Gruzija, Švicarska, ali i Turska čiji igrači igraju u jakim europskim klubovima.

Favoriti u završnoj fazi takmičenja

Radiosarajevo.ba: Susret Španije i Njemačke mnogi vide kao finale prije finala, ali za koje selekcije vi mislite da mogu doći do kraja?

Faruk Hadžibegić: Može se reći da je to finale prije finala, ali ima tu i drugih reprezentacija koje igraju dobro. Francuska ima nevjerovatno kvalitetnu reprezentaciju, ali slabo su igrali. Njemačka igra pragmatičan nogomet i mogu sviju da pobijede, a posebno treba istaći mirnoću Nizozemske koja je ozbiljno shvatila Rumuniju i uvjerljivo slavila sa 3:0.

Moja želja je, što je i opravdano, da Španija postane novi europski prvak.

Faruk Hadžibegić

Igrači koji su najviše iznenadili na prvenstvu

Radiosarajevo.ba: Koji igrači su vas posebno oduševili i iznenadili u ovom takmičenju?

Faruk Hadžibegić: Najveće iznenađenje definitivno je turski reprezentativac Arda Guler koji fenomenalno igra i već ima kvalitet koji drugi mogu samo sanjati. Također, imamo i Judea Bellinghama koji je održao Englesku u igri, kao i Harryja Kanea koji redovno postiže golove.

Mislim da ima tu mnogo igrača koji su dobro odigrali. Nema niko da je briljirao kao što su to činili svojevremeno Ronaldo i Messi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije