EURO 2024 | Mersad Selimbegović: "Nijemci nemaju velike šanse protiv Španije, oni su svjesni toga"

3
A. Vatreš
EURO 2024 | Mersad Selimbegović: "Nijemci nemaju velike šanse protiv Španije, oni su svjesni toga"
Foto: Imago / Mersad Selimbegović

Europsko fudbalsko prvenstvo približava se završnici. U utorak smo saznali sve učesnike četvrtfinala u kojem će se sastati Španija – Njemačka (5. juli), Portugal – Francuska (5. juli), Nizozemska – Turska (6. juli) i Engleska – Švicarska (6. juli). Među njima je i novi prvak.

Svoje utiske nakon utakmica osmine finala za portal Radiosarajevo.ba iznio je bh. fudbalski stručnjak s njemačkom adresom, Mersad Selimbegović (42).

Finale prije finala

"Nije me ništa mnogo iznenadilo. Možda pozitivno Slovenija i Slovačka, za koje mi je stvarno žao što nisu prošle. Slovačka je to pogotovo zaslužila, ali fudbal je takav - surov, da taj individualni kvalitet prevagne", rekao je Selimbegović za Radiosarajevo.ba.

Upoznajte tim iza BH Meteo: Marko Bogdanić i Sanel Avdić o tajnama vremenskih prognoza

Upoznajte tim iza BH Meteo: Marko Bogdanić i Sanel Avdić o tajnama vremenskih prognoza

Glavni favoriti Engleska i Francuska nisu oduševili ni na početku nokaut-faze. Dok su Englezi tek nakon produžetaka savladali Slovake (2:1), Francuska je minimalnim rezultatom bila bolja od Belgije (1:0).

"Za mene Engleska svakako nije favorit, iako su na prethodnim takmičenjima uvijek daleko dolazili. Igraju dosadan fudbal, bez rizika, ideje... Provlače se na individualni kvalitet. Francuska igra onako kako igra cijeli turnir. Čekaju prostor za kontru i svoje brze igrače, koje je teško braniti. Ni ispadanje Belgije nije iznenađenje. Puno se pričalo o nekom njihovom kvalitetu, ali zadnjih godina nikako da to sklope u jedan tim i naprave neki timski duh u kojem se vidi tačno šta hoće i žele".

EURO 2024 | Dobili smo sve učesnike četvrtfinala, a već na startu je finale prije finala

EURO 2024 | Dobili smo sve učesnike četvrtfinala, a već na startu je finale prije finala

Reprezentacije koje su prošle među osam najboljih su prema Selimbegoviću one za koje se i očekivalo da će biti tu.

"To je otprilike to što sam očekivao. Moji favoriti – Španija i Njemačka igraju dobro i mislim da je njihov duel u četvrtfinalu finale prije finala", kazao je Selimbegović, a potom se osvrnuo na Nijemce, koji su u osmini finala s 2:0 bili bolji od Danaca.

"Imali su i malo sreće protiv Danske, ali su bili za nijansu bolji i zasluženo prošli, mada mislim ako sve bude kao dosad, nemaju baš prevelike šanse protiv Španije. Ali, Nijemci su Nijemci, oni se u takvim utakmicama dignu iznad sebe, tako da očekujem dobru utakmicu i nadam se prolazu Njemačke. Ipak, gledajući sa stručne strane, ne mogu baš puno argumenata da nađem. Španija je nevjerovatna...".

Njemačka javnost nada se četvrtoj tituli europskog prvaka, prvoj poslije 1996. godine, a veliki adut im je domaći teren.

Njemačka - Danska

"Nakon svega što se dešavalo na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ranom ispadanju i lošim pripremnim utakmicama, malo se probudila euforija, ali su svi svjesni da je Španija jedan krupan zalogaj i da će biti teška utakmica. Dosta njemačkih eksperata vidi kao i ja, da Španci imaju prednost. Ali, kao što sam rekao, Nijemci su poznati po tom da se mogu dići iznad sebe i odigrati utakmicu iznad svojih mogućnosti, ako se to tako može reći. Ne treba ih otpisati. Ukoliko uspiju proći, mislim da će biti u finalu i jako blizu titule. Oni se tome uvijek i nadaju. To je jedna ogromna fudbalska nacija. Kad vidite podatak da se skoro 50 posto utakmica igra na drugoligaškim stadionima, zvuči fascinantno".

Vrlo uzbudljiv rasplet Selimbegović očekuje i u duelu Nizozemske i Turske. Nizozemci su u osminu finala došli ubjedljivim trijumfom nad Rumunijom (4:0), dok su Turci pobjedom od 2:1 izbacili Austriju.

"Nizozemci su se digli u osmini finala. Rumunija je djelovala puno bolje u grupi i sad me iznenadila negativno. Turci su probudili ono što treba u ovim takmičenjima – emociju. Stvorila se jedna nevjerovatna hemija. Spremni su jedan za drugog uraditi sve što treba, tako da će biti vrlo interesantan par".

Švicarska je u osmini finala izbacila aktuelnog prvaka Italiju (2:0), te joj Selimbegović daje prednost u duelu protiv Engleske.

Švicarska - Italija

"Švicarci su jako dobri. I to će biti vrlo interesantno. Čak im dajem blagu prednost u odnosu na njihovog protivnika koji se dosad provlači".

Kada je sam kvalitet takmičenja u pitanju, na Selimbegovića su poseban utisak ostavili golmani.

"Sve u svemu, kvalitet je dobar. Ono što je baš upečatljivo je da su golmani na vrhuncu. Vidjeli smo šta su Gunok iz Turske i Costa iz Portugala branili, pa i Oblak za Sloveniju, kao i Mamardashvili za Gruzijiu. Golmani su sve više u prvom planu i junaci svojih ekipa".

Hrvate napustila sreća

Dotakao se Selimbegović i neuspjeha reprezentacije Hrvatske, koja je uprkos velikim očekivanjima takmičenje okončala već u grupnoj fazi.

"Desi se, to je normalno. Treba reći da su na nekim ranijim takmičenjima imali sreće. Kad bi malo taktički analizirali, neke utakmice prije su dobijali kad je bilo 50-50, pa je prevagnulo na njihovu stranu. Ovaj put nisu imali sreće, primili su dva gola pred kraj, ali nisu ni pokazali to što se od njih očekivalo. Da li je vrijeme za smjenu generacije, da se neka svjež krv unese, ne znam tačno. S malo sreće mogli su i sad proći dalje, ali je ovaj put nisu imali", istakao je Selimbegović i naglasio je kako su "Vatrene" koštale visoke ambicije.

"Sve je teže izdržati tu ulogu favorita i oni su sa zadnjom test utakmicom protiv Portugala sebi nametnuli par stvari koje im iz mog ugla nisu odgovarale. Stvorili su sebi pritisak, pričalo se o finalu, osvajanju, što je za mene na ovakvim turnirima jako nezahvalno. Kad vidimo kako se fudbal približio i kako 'mali' mogu da ugroze 'velike', kao Gruzija... Ako ste navijač Hrvatske naravno da je to fijasko i debakl, ali iz mog ugla to nije baš tako".

Luka Modrić

Podsjetio je kako se od slave i starih uspjeha ne živi.

"Imate i neke druge reprezentacije koje su se stvarno patile. Ako vidite Italiju koja protiv Švicarske nije imala nikakve šanse... Od slave i starih uspjeha se ne živi. Kažu Nijemci da ništa nije starije od uspjeha od jučer, tako da se mnogi varaju i žive u nekom jučer, što je jako opasno".

Za razliku od Hrvatske, Srbija po njemu nije imala nikakve šanse da prođe dalje.

"Oni nisu pokazali skoro ništa. Imate pravo da se nadate kad vidite individualni kvalitet. Plasirali su se i imali velika očekivanja. Kod nas na Balkanu to je sasvim normalno. Mi možemo prijepodne biti najbolji na svijetu, poslijepodne smo najgori. Ali Srbiji stvarno fali, nisu ni kao tim, ni na taktičkom planu pokazali dovoljno da bi prošli dalje. Tu nema priče o sreći i nesreći. Zasluženo su ispali", dodao je Selimbegović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije