Edin Džeko za GoalNation: Ratno djetinjstvo me ojačalo

Radiosarajevo.ba
Edin Džeko za GoalNation: Ratno djetinjstvo me ojačalo
Kapiten bh. reprezentacije i napadač Rome Edin Džeko dao je intervju za GoalNation. Intervju je vodila Diane Scavuzzo, a bh. dijamant je govorio o svojoj karijeri, odrastanju, Romi, Seriji A...

Diane Scavuzzo: Čestitke na tituli najboljeg strijelca Serije A.

Edin Džeko: Hvala. To je bila jedna od najboljih sezona u mojoj karijeri, postigao sam mnogo golova i igrao dobro.

Diane Scavuzzo: To je bila tvoja druga sezona u Romi.

Edin Džeko:  Poslije prve teške godine, druga sezona je bila mnogo bolja. Zahvalan sam saigračima i stručnom štabu Rome. Bez njih ne bih imao dobru sezonu.

Diane Scavuzzo: Zašto je prva sezona u Romi bila tako teška?

Edin Džeko: Za mene je prva sezona u novom klubu uvijek teška. Tako je bilo i u Manchester Cityju. Možda mi treba malo vremena da se naviknem na nove rivale, saigrače, ligu. Sve je drugačije. Možda mi treba duže nego što se to očekuje, ali druga sezona je pokaže da se strpljenje isplati.

Diane Scavuzzo: Kakav je osjećaj igrati u Italiji?

Edin Džeko: Dobar, svaka liga  je drugačija. Igrao sam i u Njemačkoj i u Engleskoj, no u Italiji se više pažnje poklanja taktici. Svi timovi u Seriji A su taktički spremni, posebno u odbrani, što otežava posao napadačima poput mene.

Diane Scavuzzo: Šta misliš o italijanskom fudbalu?

Edin Džeko: Gledajući tehnički aspekt, ovo je najbolja liga na svijetu. Stvari koje sam ovdje naučio u posljednje dvije godine ne bih mogao na nekom drugom mjestu.

Diane Scavuzzo: Omiljeni tim u mladosti? 

Edin Džeko:  Moj prvi tim u BiH bio je Željezničar, klub u kojem sam odrastao i počeo igrati fudbal. Imao sam devet godina kada je stao rat, a otac me odveo u klub. Sjećam se prvog treninga, teren je bio uništem, trenirali smo u školi. Potpisao sam prvi profesionalni ugovor s Željom 2003. i dvije godine kasnije prešao u Teplice.

Diane Scavuzzo: Kakvo je bilo odrastanje u Bosni?

Edin Džeko: Vrlo teško u ratnom okruženju. Djeca su željela da izađu van i da se igraju, ali to je bilo opasno. No, to nas je u isto vrijem ojačalo. Prošlosti mogu zahvaliti ono što sam danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije