Edin Džeko nije prvi: Evo koji su Bosanci igrali za Fenerbahce

1
N. Žunić
Edin Džeko nije prvi: Evo koji su Bosanci igrali za Fenerbahce
FOTO: AA / Edin Džeko

Edin Džeko je pred potpisom za Fenerbahce, ali nije prvi fudbaler iz Bosne i Hercegovine koji će zaigrati za turskog velikana. 

Za transfer Edina Džeke čeka se samo kraj ljekarskog i službeni potpis, a tako će naš Dijamant postati deveti igrač iz Bosne i Hercegovine koji je zaigrao za Fenerbahce

Led je probio Asim Ferhatović Hase, legenda FK Sarajevo, koji je u Istanbul stigao davne 1963. godine. On je u Turskoj nastupio samo sedam puta, prije nego što se vratio na voljeno Koševo bez kojeg, prema njegovim riječima, nije mogao

IDDEEA pozvala općine, banke, službe...: "Više ne trebate građanima tražiti štampane CIPS potvrde!"

IDDEEA pozvala općine, banke, službe...: "Više ne trebate građanima tražiti štampane CIPS potvrde!"

Naredni je bio Ibrahim Begović, koji je u Fenerbahceu bio od 1981. do 1983. godine. Uz njega su igrali i Fahrudin Zejnilović (1982.), te Suad Karalić (1983. i 1984.). Nisu imali prevelike uloge u ovom turskom velikanu. 

Od 1983. do 1985. godine u Istanbulu je igrao Srebrenko Repčić, bivši igrač FK Sarajevo i FK Crvena Zvezda. Nakon njega, uslijedila je pauza do 1993. godine, kada je kratko u Istanbulu ostao Demir Hotić

Asim Ferhatović Hase
Arhiv: Asim Ferhatović Hase

Svakako bi puno više igrača iz Bosne i Hercegovine igralo u Turskoj, ali je tokom bivše Jugoslavije postojalo pravilo koje je ukinuto tek pred raspad ove države. Naime, igrač nije smio napuštati jugoslovensku ligu dok nije napunio 28 godina. Tako su mnogi velikani igrali u domaćim klubovima sve do pred zalazak svoje karijere, kada je već bilo kasno za napraviti veću karijeru u inozemstvu

Džeko stigao u Tursku, čeka se potpis ugovora s Fenerbahceom

Džeko stigao u Tursku, čeka se potpis ugovora s Fenerbahceom

Nakon raspada Jugoslavije, dres ovog kluba obukao je i najuspješniji Bosanac u Fenerbahceu - Elvir Bolić. On je došao 1995. i ostao do 2000. godine, a u 145 ligaških mečeva je postigao 74 gola. Tokom pet godina je postao četvrti najbolji strijelac u historiji ovog velikog kluba.

Posebno je poznat meč kada je Bolić postigao jedini gol za ovog turskog velikana u pobjedi protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu, čime su postali prva ekipa koja je porazila Crvene Đavole na domaćem terenu u europskim takmičenjima. 

Tokom svoje karijere u Turskoj, Bolić je igrao i za Galatasaray, Gaziantepspor, İstanbulspor, Gençlerbirliği i Malatyaspor, ali nigdje ga ne pamte kao u Fenerbacheu. Osvojio je i prvu ligu Turske i to u svojoj prvoj sezoni

Elvir Bolić u dresu Fenerbahcea
Foto: Screenshot: Elvir Bolić u dresu Fenerbahcea

Nakratko mu se pridružio i njegov imenjak, Elvir Baljić. On je u Istanbulu proveo jednu sezonu, 1998-99, a igrao je apsolutno fantastično. Postigao je 18 golova u 30 utakmica, i zaradio transfer u veliki Real Madrid.

Nažalost, tamo nije uspio mnogo, ali se njegove fantastične igre u Turskoj još uvijek pamte. On je, osim u Fenerbahceu, igrao u Bursasporu, Galatasarayu, Konyasporu, Ankaragucuu, te Istanbulsporu gdje je završio karijeru 2008. godine. 

Elvir Baljić u dresu Fenerbahcea
Foto: Screenshot: Elvir Baljić u dresu Fenerbahcea

Imajući u vidu da Džeko već ima 37 godina, teško je očekivati da će ga pamtiti kao Bolića, ali naš Dijamant svakako ima priliku da u poznim igračkim godinama još uvijek igra za pravog velikana europskog fudbala.

Nakon što je igrao u Manchester Cityju, Romi, Interu i Wolfsburgu, između ostalih, kapiten naših Zmajeva moći će se pohvaliti i igrama za jedan od tri najveća kluba u Turskoj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije