Edin Džeko i Larisa Cerić najbolji sportisti BiH u 2018. godini

Radiosarajevo.ba
Edin Džeko i Larisa Cerić najbolji sportisti BiH u 2018. godini
Fudbaler Edin Džeko i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Ovo dvoje vrhunskih sportista jednoglasno je izabrano za najbolje od strane stručnog žirija Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji Radio-televizije BiH i Nezavisnih novina.

Žiri, kojim je predsjedavao proslavljeni bh. košarkaš Mirza Teletović, proglasio je najbolje u godini na izmaku, čime je spuštena zavjesa na sportsku 2018.

Džeko, koji je 2009. prvi put osvojio nagradu za najboljeg sportistu BiH, briljantnim izvedbama na terenu u dresu reprezentacije BiH i italijanske Rome stigao je zasluženo do druge nagrade. Bila je to još jedna sjajna godina u nizu za popularnog "dijamanta".

Nemilosrdno je tresao protivničke mreže kako u bh. dresu, tako i u dresu njegove Rome. Golovima protiv Austrije i Sjeverne Irske najzaslužniji je što su "zmajevi" osvojili prvo mjesto u grupi u Ligi B novoformirane Lige nacija i tako izborili plasman u elitnu Ligu A, koju čini najboljih 12 selekcija Starog kontinenta.

Uz sve, postao je rekorder po broju nastupa za BiH, a blistao je i na klupskom planu. Vodio je Romu do polufinala Lige šampiona, ušao na vječnu listu najboljih strijelaca rimskog kluba, a još ga samo dva gola dijele da postane najbolji strijelac svih vremena "vučice" u Ligi šampiona, trenutno je iza legendarnog Franceska Tottija.

Džeko zbog klupskih obaveza, ali i povrede od koje se oporavlja nije mogao prisustvovati svečanoj manifestaciji, a zasluženo priznanje umjesto njega preuzela je njegova mama Belma.

Larisa Cerić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva, i u ovoj godini je nastavila kontinuitet vrhunskih dostignuća, što joj je donijelo već šestu titulu najbolje sportistkinja BiH. Do još jednog zasluženog priznanja stigla je prije svega zahvaljujući osvajanju dvije velike medalje. Prvo je osvojila srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Tel Avivu, a zatim i bronzu na Svjetskom prvenstvu u Bakuu.

Nizala je uspjehe i na Grand slam turnirima, a izdavajaju se zlatna medalja iz Jekaterinburga, a na pobjedničko postolje popela se i na Grand prixu u Antaliji i Haagu osvojivši srebro, odnosno bronzu. Bh. heroina je u godini na izmaku jedno vrijeme bila i prva na svjetskoj rang-listi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije